У разі ліквідації прибуткового банку, акціонери повинні отримати залишки активів після розрахунку з усіма кредиторами – юрист

У разі ліквідації прибуткового банку, акціонери повинні отримати залишки активів після розрахунку з усіма кредиторами – юрист

Адвокат вважає, що в разі ліквідації прибуткового банку, акціонери повинні отримати залишки активів після розрахунку з усіма кредиторами

Національний банк України не повинен ліквідовувати прибуткові банки й визнавати їх неплатоспроможними. Проте у разі ухвалення такого незаконного рішення повинна проводитися справедлива оцінка його активів, а модель продажу активів має бути економічно обґрунтованою. Окрім того, залишки активів, після розрахунку з усіма кредиторами потрібно повернути власникам й відшкодувати їм збитки. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат, партнер VB RATNERS Денис Шкаровський.

“Для початку, прибутковий банк не повинен бути визнаний неплатоспроможним за рішенням НБУ”, – зазначив Шкаровський.

Однак, якщо таке незаконне рішення все ж ухвалено, тоді процедура ліквідації, за його словами, повинна виглядати таким чином:

– справедлива оцінка активів;

– обрання ФГВФО економічно обґрунтованої моделі продажу активів банку (реструктуризація заборгованості платоспроможних боржників, проведення прозорих аукціонів з продажу майна за ринкову вартість);

– передача залишку активів для акціонерів після розрахунку з усіма кредиторами;

– справедливе відшкодування державою збитків акціонерів, які протиправно втратили свій робочий бізнес.

За словами юриста, нині процедура ліквідації банку за рішенням Нацбанку передбачає повне усунення акціонерів від управління майном банку та процесом ліквідації. Після ухвалення рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії, повноваження власника банку фактично здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) або уповноважена ним особа, адже лише вони можуть діяти від імені банку під час ліквідації. Саме вони повинні управляти майном банку, що ліквідується, вживати заходів для його збереження, а також формувати ліквідаційну масу (активи) й продавати майно банку. ФГВФО також здійснює заходи для повернення до банку боргів контрагентів та майна банку, що знаходиться у інших осіб.

“Теоретично, акціонери банку можуть лише оскаржувати рішення ФГВФО в частині розпорядження майном (затвердження обсягу ліквідаційної маси (активів) банку, результати продажу майна тощо). Однак, на практиці таке право важко реалізувати”, – зазначив Шкаровський.

Він додав, що загальні правила примусової ліквідації будь-яких підприємств, у тому числі банків, у всьому світі передбачають, що акціонер не повинен керувати процесом та розпоряджатися майном. Це правило діє для захисту інтересів кредиторів. Єдине, на що законодавцю варто звернути увагу, – встановлення контролю за діяльністю ФГВФО для того, щоб майном банків, що ліквідуються розпоряджалися раціонально та економічно вигідно.

“Тому запровадження механізму контролю (наприклад, через суд чи комітет кредиторів, як у звичайному збанкрутуванні) підвищило б ефективність процедури ліквідації банків”, – зазначив адвокат.

Нагадаємо

Попри війну в Україні процес виведення банків з ринку не зупинився. Так, з 24 лютого 2022 року процес ліквідації був розпочатий щодо 8 банків. Цього року вперше в Україні під ліквідацію і позбавлення ліцензії потрапили не лише банки-банкрути, а й прибуткові установи – ідеться про банк “Конкорд”. Процес позбавлення банківської установи відбувається без суду. Звісно, власники, акціонери банків можуть оскаржувати рішення регулятора – НБУ, уже після ухвалення ним рішення про ліквідацію банку, однак, загалом процес виведення банківської установи з ринку, якщо він запущений, є безповоротним. Окрім того, в Україні не урегульовано питання проведення ліквідації прибуткового банку. Як заявляла співвласниця банку “Конкорд” Олена Сосєдка, на момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку високоліквідних активів у фінустанові вистачало, аби провести всі необхідні виплати за 2-3 тижні. Але процес ліквідації банку жорстко зарегульовано законодавчо і загалом може тривати до трьох років.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *