У ВРП достатньо повноважень для притягнення суддів ВС до дисципланарної відповідальності, відсутня тільки політична воля – юрист

У ВРП достатньо повноважень для притягнення суддів ВС до дисципланарної відповідальності, відсутня тільки політична воля – юрист

Вища рада правосуддя може притягнути до дисциплінарної відповідальності суддів, у тому числі Верховного Суду, але для цього їй бракує політичної волі, стверджує адвокат Денис Ципін.

У Вищої ради правосуддя достатньо повноважень аби притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, у тому числі й Верховного суду, не вистачає лише політичної волі. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив юрист Денис Ципін.

Деталі

Відповідаючи на запитання про те, чи достатньо у ВРП повноважень щоб притягати до відповідальності суддів, які відверто порушили закон, Ципін зазначив:

“Достатньо, більше ніж. Одного не вистачає, вони повністю забезпечені всім, крім політичної волі і економічного впливу”.

Коментуючи колізію, яка виникла через те, що Велика палата Верховного суду скасовує рішення Вищої ради правосуддя й відправляє скарги на суддів на повторний розгляд,  юрист зазначив, що це питання має дві складові. З одного боку, за його словами, кожна людина має право на справедливий суд і цю можливість у неї не можна відібрати, бо це буде порушення Конституції та всіх правил і механізмів правової держави.

“Однак, дійсно багато суддів ВС так чи інакше мають відношення до ВРП, входять до її складу тощо. Я вважаю що такі рішення і ходіння по колу пов’язані не з тим, що у суду і у ВРП є різні точки зору щодо певного рішення чи якісь розбіжності у думках. Є політичне чи економічне замовлення такого-то суддю не звільняти з посади. Але при цьому механізм має працювати. Якщо суддю не звільняти з посади і не буде ВРП розглядати його документи, не буде притягати до дисциплінарної відповідальності, не прийматиме стосовно нього рішень – то тут же мова про очевидну корупцію: є любимчики, яких не можна чіпати. І так не може бути”, – зазначив Ципін.

Юрист вважає, що саме для того, аби судді могли уникати дисциплінарної відповідальності існує така проста схема, як біг по колу. “ВС не може прийняти остаточне рішення, ВРП виправляє і так по колу”, – уточнив він.

Нагадаємо

Раніше юрист, який нині перебуває на фронті, Олексій Лясковець заявив, що необхідні законодавчі зміни, аби був чіткий перелік підстав для перегляду рішень Вищої ради правосуддя членами Великої палати Верховного Суду, адже нині це гра в одні ворота. 

Голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги комітету Верховної Ради України з питань правової політики Володимир Ватрас у коментарі УНН заявив, що Верховний Суд потрібно очистити від суддів, які себе скомпрометували. Колегія Верховного Суду змінила вирок Шепелеву у справі втечі з-під варти й намагалася відпустити його на свободу. Судді В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець вирішили закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через, на їхній погляд, недостатню кількість доказів. Через це майно екснардепа не конфісковуватимуть. Хоча, як зазначають експерти, опитані УНН, судді ВС не мали права безпосередньо досліджувати будь-які докази.

Окрім того, судді зарахували у строк відбутого покарання термін перебування Шепелева в СІЗО рф. У рф він був затриманий за екстрадиційним запитом України. Через рік росія відмовилася видати екснардепа-втікача Україні, посилаючись на загрози власній національній безпеці.

Виявилося, що Шепелев цінний для росії, бо був агентом фсб та гру. Колегія Верховного Суду також скористалася “законом Савченко” і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО за обвинуваченням в інших справах. Прокурор оскаржила дії суддів Верховного Суду у ВРП.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *