Законопроєкт Гетманцева, який передбачає преференції для обраних платників податків, містить корупційні ризики – СУП

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Законопроєкт Гетманцева, який передбачає преференції для обраних платників податків, містить корупційні ризики – СУП

Законопроект про “клуб білого бізнесу”, ініційований Данилом Гетманцевим, містить дискримінаційні положення та корупційні ризики, вважають аналітики Спілки українських підприємців.

Законопроєкт за ініціативи голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства” містить дискримінаційні норми та має корупційні ризики. Про це йдеться у висновку аналітиків Спілки українських підприємців, який є у розпорядженні УНН.

Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що разом з колегами підготував законопроєкт про “клуб білого бізнесу”. За його словами, суть документа в тому, що “якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищого за середні по галузі рівня зарплати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Це поза іншими перевагами. Перелік переглядається щокварталу”. Крім того, законопроєктом пропонується запровадити податкових нянь.

Аналітичний центр Спілки зазначає, що попри зовнішню турботу про бізнес законопроєкт містить певні корупційні ризики, дискримінує одних суб’єктів господарювання стосовно інших

– йдеться у висновку.

Законопроєкт серед іншого пропонує внести зміни до Податкового кодексу щодо критеріїв потрапляння до “платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства”. Зокрема до званого “клубу білого бізнесу” зможуть потрапити підприємства у яких:

  • відсутній податковий борг (у т.ч. з ЄСВ) або не більше 3 060 грн;
  • відсутні неузгоджені податкові зобов’язання за податковими повідомленнями рішеннями або не більше 51 000 грн;
  • відсутні порушення з подання звітності та документів, дотримання строків розрахунків за операціями з експорту/імпорту товарів протягом року;
  • відсутній статус ризикового платника ПДВ, суб’єкта спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій); 
  • відповідність критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середній по галузі рівень заробітної плати.

Передбачається, що Державна податкова служба переглядатиме список “білого бізнесу” щокварталу.

Вкрай  сумнівними є положення законопроєкту про критерії “платника податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства” мають високу імовірність втрати такого статусу через залежність від специфіки господарської діяльності (імпорт, інвестиції), надійності роботи електронних сервісів ДПС (своєчасність звітування) та суб’єктивних рішень комісій податкової служби щодо статусу ризиковості платника податків

– зазначили аналітики СУП.

“Клуб проклятих” або які ризики несе в собі законопроєкт Гетманцева про “клуб білого бізнесу”12 квітня 2024, 06:00 • 443581 перегляд

Нагадаємо

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук розкритикував ініційований Гетманцевим законопроєкт про “клуб білого бізнесу”, заявивши, що він створить резервацію для еліти замість того, щоб вирівняти умови для всього бізнесу.

Крім того, член податкового комітету Ради Ніна Южаніна наголосила, що Гетманцев своїм законопроєктом про “клуб білого бізнесу” хоче під виглядом податкових нянь узаконити право податкової визнавати платника податків ризиковим для зупинки реєстрації податкових накладних. За її словами, Гетманцев обманув співавторів законопроєкту про “клуб білого бізнесу”, насправді документ передбачає преференції для обраних.  

На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, законодавча ініціатива голови податкового комітету Ради порушує  Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *