Залучення посередників до контрактів на закупівлю снарядів для ЗСУ треба приймати як необхідний елемент гри – експерт

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

Залучення посередників до контрактів на закупівлю снарядів для ЗСУ треба приймати як необхідний елемент гри – експерт

Україна змушена залучати посередників для закупівлі боєприпасів на світовому ринку. Проте через велику конкуренцію за снарядице треба приймати як “необхідний елемент гри”.

Україні доводиться залучати посередників у процес закупівлі боєприпасів на світовому ринку, зокрема з Балканських країн. Інколи це призводить до зростання ціни на поставки, проте через велику конкуренцію за снаряди контрагентів треба приймати як “необхідний елемент гри”. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив військовий експерт Сергій Згурець.

За його словами, українські імпортери озброєння не перший рік контактують з усіма країнами, де можуть бути запаси боєприпасів радянського зразка. Зокрема, мова йде про Польщу, Чехію, деякі Балканські країни та країни Африки.

“Насправді зараз процес постачання боєприпасів став навіть більш складнішим, ніж це було до початку війни. Тому що, окрім небажання окремих країн напряму постачати ці боєприпаси, рф зараз проводить активні заходи аби перекуповувати ці боєприпаси, або умовно кажучи якщо ці країни мають якісь контракти з рф – ускладнювати такий процес”, – зазначив Сергій Згурець.

МОУ з 2022 року подало понад 100 позовів до судів через невиконання контрактів на постачання озброєння26 березня 2024, 15:24 • 122264 перегляди

Експерт додав, що зараз процес закупівлі боєприпасів з деяких країн, у тому числі Балканських, дуже залежить від участі посередників.

“Часом це впливає на вартість продукції, яку ми закуповуємо, або спричиняє внутрішні скандали, з огляду на те, що ціна на такі поставки може зростати. І ці нюанси часом збалансувати достатньо складно. Тому що коли з одного боку є можливість отримати боєприпаси за більшою ціною, але буде певний зиск для посередників, а з іншого боку не отримати… Тут така дилема, яка вирішується по-різному. І зараз насправді конкуренція суттєво зросла за ці залишки (боєприпасів радянського зразка – ред.), що думаю питання участі посередників, якщо вони дають результат – треба приймати як необхідний елемент гри, пов’язаний з закупівлею боєприпасів у таких складних умовах”, – пояснив він.

Додамо

Україні важко закуповувати вкрай необхідні для армії снаряди, адже ринок озброєння дуже специфічний та працює як велика монополія, де основні гравці знають одне одного. До того ж, росія створює проблеми на світовому ринку, щоб Україна не могла купувати зброю та боєприпаси, особливого радянського зразка. Зокрема, країна-агресор використовує свій вплив на Балканські країни, де досі є склади з таким озброєнням.

Крім того, експерти в коментарях УНН повідомляли, що деякі країни на початку повномасштабного вторгнення не хотіли укладати контракти з Міністерством оборони України на продаж боєприпасів, адже побоювалися, що наша країна програє війну і за них ніхто не заплатить. Тому МОУ через критичну необхідність вимушене було укладати контракти з усіма компаніями, які заявляли про те, що зможуть поставити снаряди.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *