+30 градусів: чи буде ще сильна спека навесні

Коротка версія новини

  • Перша половина квітня була аномально спекотною, з температурою навіть до +30 градусів, але з середини місяця прийшло похолодання.
  • Далі така спека малоймовірна.
  • Втім, у міру того, як будемо наближатися до літа, температура підвищуватиметься і, ймовірно, знову перевищить 25 градусів, особливо на Півдні.

Чи буде ще сильна спека цієї весни / Валентини Поліщук, 24 Канал

Цього року перша половина квітня порадувала аномальною спекою. Подекуди навіть пригріло до майже 30 градусів. Втім, з середини місяця значно похолодало.

Чи чекати ще аномальної спеки навесні, в інтерв’ю 24 Каналу розповіла Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

Аномальна спека ще буде навесні, чи вже ні

Метеорологиня зауважила, надійний прогноз про те, яких значень може досягти температура повітря, синоптики можуть дати лише за 5 діб.

Коли ж йдеться про більший термін, то можна говорити тільки про тенденції, те, як може змінитись температура упродовж місяця чи сезону відносно кліматичної норми.

Відповідно до розрахунків чисельних моделей прогнозу погоди, такі великі аномалії температури, як на початку квітня, малоймовірні. Проте, у міру того, як ми наближатимемось до літа, температура повітря підвищуватиметься і, ймовірно, знову перевищить 25 градусів, особливо на Півдні країни,
– підкреслила Віра Балабух.

До речі, експертка зауважила, що температура, яка спостерігалася в першій половині квітня, характерна для літніх місяців. Вона була замовлена потужним виносом субтропічного повітря, що приніс до України не тільки літнє тепло, а й пил із Сахари.

Яка буде погода у травні

  • Спікерка зауважила, що за розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується, що середня за місяць температура повітря у травні може бути на 1 – 2 градуси вищою за кліматичну норму у західних, південних та південно-східних областях України.
  • Тим часом на решті території – у межах норми.
  • Також метеорологиня відповіла, чи можливо, що квітень виявиться теплішим за останній місяць весни.
  • Так, Віра Балабух зазначила, що це малоймовірно. А от початок квітня дійсно може бути теплішим, ніж травень в деяких районах України.
  • Пояснила: “Середня температура травня на значній території країни – в межах 15 – 18 градусів, а на початку квітня середня за добу температура повітря сягала 18 і навіть 20 градусів”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *