50 мільярдів євро для України: 26 держав-членів ЄС досягли згоди, але одна країна опирається

У ЄС 26 держав готові проголосувати за 50 мільярдів євро для України, однак одна країна опирається / Колаж 24 Каналу

В Європейській Раді обговорюють можливість щорічного перегляду фінансової допомоги для України на суму 50 мільярдів євро, що передбачена на 2024 – 2027 роки. Хоча 26 держав-членів ЄС готові ухвалити допомогу для Києва поза бюджетом Євросоюзу, у Брюсселі все ж хочуть досягти одностайності.

В ЄС обговорюють можливість щорічного перегляду Ukrainian Facility. Про це повідомив високопосадовець ЄС на умовах анонімності, передає кореспондентка 24 Каналу в Брюсселі.

У ЄС розповіли про виділення 50 мільярдів євро для України

У четвер під час засідання Європейської Ради європейські лідери зосередяться на перегляді довгострокового бюджету ЄС, а також узгодження 50 мільярдів євро фінансової допомоги для України. 26 держав-членів ЄС вже досягли згоди, хоча ще одна країна опирається.

Оскільки ми наближаємося до саміту ЄС, звичайно, переговори інтенсифікуються, але ми все ще не готові до цього. Ми бачили певний рух з боку Угорщини в певній частині переговорів, але вони залишаються значною мірою зосередженими на щорічному перегляді з одностайним рішенням про виділення коштів для України,
– сказав високопоставлений дипломат “офф рекордс”.

Співрозмовник не виключає, що європейські лідери зможуть погодитися на щорічний перегляд Ukrainian Facility і додав, що в ЄС ведуться активні переговори з угорською делегацією. Високопосадовець зазначив, що 26 держав-членів вже заявили про свою готовність підтримувати Україну.

“Я думаю, що протягом останніх тижнів ми зробили кілька пропозицій угорській делегації та іншим, що ми могли б розглянути шляхи щорічного перегляду Радою (Ukrainian Facility – 24 Канал), того, що було досягнуто, або того, як ми хочемо діяти далі”, – пояснив дипломат.

Високопосадовець зазначив, що за таким принципом Рада ЄС кожні пів року переглядає чинність санкцій проти Росії. Він додав, що роль Єврокомісії у перегляді Ukrainian Facility вітається.

Угорщина готова розблокувати 50 мільярдів для України

  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна готова розблокувати 50 мільярдів євро, які ЄС хотів направити як допомогу Україні. Однак глава угорського уряду висунув одну умову.
  • Орбан пояснив, що схвалить допомогу Україні “якщо щороку будуть вирішувати, чи продовжувати надсилати ці гроші, чи ні”. Тобто по суті, це дає Угорщині можливість щорічно блокувати допомогу нашій державі.
  • Раніше під час візиту в Україну глава угорського МЗС Петер Сіярто уникнув відповіді, чи розблокує Угорщина 50 мільярдів євро для України. Міністр сказав, що “це обговорюватимуть не тут, а в Брюсселі”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *