Аспіранти-контрактники складатимуть іспит для підтвердження рівня знань – депутатка

Аспіранти-контрактники складатимуть іспит для підтвердження рівня знань - депутатка

Особи, які вступили на платну аспірантуру в 2022-23 роках, у жовтні складатимуть іспит для підтвердження рівня своїх знань та здатності займатися науковою діяльністю.

Про це розповіла в ефірі Українського радіо секретарка Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа (фракція партії "Голос"), коментуючи наказ міністра освіти і науки щодо зміни правил вступу до аспірантури, передає Укрінформ.

Депутат зауважила, що від 2022 року кількість аспірантів контрактників суттєво зросла через війну та мобілізацію, а університети, зі свого боку, "взялися збільшувати і роздувати обсяги контрактної аспірантури, що не було передбачено планово".

"Це було пряме заробітчанство, тут не йшлося про науку. Зараз контрактна форма вже не дає відстрочки від мобілізації, але водночас збільшено кількість державних безоплатних місць ― з 2800 до 7000, більш як удвічі. Й одразу виникло багато запитань від тих, хто вступили на платну аспірантуру в 2022-23 роках, чи залишається у них відстрочка від мобілізації. Ці аспіранти мають і далі відстрочку, але у жовтні вони складатимуть іспит на підтвердження рівня своїх знань та спроможності займатися наукою", – заявила Піпа.

У відповідь на критику і невдоволення з боку частини аспірантів, що це додаткове навантаження, депутат наголосила: "Ви зараз маєте можливість займатися наукою завдяки ЗСУ, і ми як держава мусимо відсіяти тих, хто реально має спроможність займатися наукою, і тих, хто її не має. Тим, хто має відповідну спроможність, скласти цей екзамен ― не проблема, на мою думку. І з позицій державності я все ж таки просила би проявити солідарність".

Стосовно того, що з 1 липня можуть мобілізувати три категорії студентів ― заочників, здобувачів другої та третьої вищої освіти, а також здобувачів освіти за рівнем, нижчим від вже наявної, депутат зауважила, що це вимушений крок.

"Ми розуміємо, що основне навчання відбувається на денній стаціонарній формі навчання. Тому, коли у нас недоукомплектовані бригади, ми змушені шукати додатковий мобілізаційний ресурс", – заявила Піпа.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки змінює правила вступу до аспірантури у 2024 році, оскільки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *