Атака “Шахедами” на Дніпро та Одесу й ситуація навколо Авдіївки: хронологія 730 дня війни

Хронологія 730 дня війни / GettyImages та Колаж 24 Каналу

Українські захисники дають ворогу гідну відсіч попри непросту ситуацію на фронті. Водночас Росія не припиняє завдавати ударів дронами та ракетами.

Україна протистоїть Росії у повномасштабній війні вже 730 днів, тобто майже два повних роки. Про події цієї доби – читайте у тексті 24 Каналу.

13:44, 23 лютогоБезкарність є неприйнятною, – посольство України надіслало термінову офіційну ноту Польщі

Посольство України в Польщі надіслало офіційну ноту до польських органів влади через випадки з розсипаним українським збіжжям. У дипустанові наголосили, що такі випадки є неприйнятними.

Про це на своїй сторінці у мережі повідомив посол України в Польщі Василь Зварич. Він наголосив, що усі причетні до злочинів з розсипаним українським зерном мають бути притягнуті до відповідальності

13:42, 23 лютогоЄвросоюз ввів 13-й пакет санкцій проти Росії: обмеження зачепили міністра КНДР

Рада ЄС ввела обмежувальні заходи щодо ще 106 фізичних та 88 юридичних осіб, відповідальних за дії, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Нові списки націлені насамперед на військовий та оборонний сектори та пов’язаних з ними осіб, у тому числі на тих, хто бере участь у постачанні озброєнь КНДР до Росії, зокрема міністра оборони Північної Кореї. А також на представників судової влади, місцевих політиків та людей, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей.

13:40, 23 лютогоЗеленський приїхав до Львова

Президент України прибув до Львова разом із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. Вони відвідали меморіал Марсове поле.

Лідер демократів у Сенаті США теж прибув до України. Чак Шумер написав, що вони із Зеленським зустрінуться. Він пояснив, що приїхав до нашої держави, щоб показати українцям, що США борються разом з нами.

13:38, 23 лютого Морпіхи 35 ОБрМП вчергове встановили український стяг в Кринках

Українські військовослужбовці підняли державний прапор України у Кринках на лівому березі Херсонській області. Так морпіхи “привітали” окупантів з “23 февраля”.

Цей вчинок вчергове руйнує заяви російських пропагандистів, які регулярно заявляють, що Кринки знаходяться під їх контролем. Особливий “привіт” українські військові передали командувачу повітряно-десантних військ Росії генералу-полковнику Михайлу Теплинському, який відповідає за угруповання військ “Дніпро”.

13:37, 23 лютогоКиїв надасть Кишиневу допомогу, якщо вона буде потрібна

У разі ескалації ситуації у Придністров’ї Україна надасть Молдові допомогу, якщо Кишинів попросить про неї.

Про це повідомив посол України у Молдові Марко Шевченко. Він наголосив, що Україна серйозно сприймає проблему окупованого Придністров’я. Ба більше, враховуючи той факт, що там діють російські військові й російські спецслужби.

13:35, 23 лютогоУ Польщі невідомі висипали на землю збіжжя з трьох українських зерновозів

У Польщі невідомі зловмисники пошкодили українську сільськогосподарську продукцію. Вони відкрили 3 зерновози та висипали на землю збіжжя.

Про інцидент повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. В Укрзалізниці повідомили, що вже готують звернення до поліції Польщі.

13:34, 23 лютогоГенерал США назвав, як за рік можна прорвати оборону Росії

Генерал Веслі Кларк висловив сумніви, що США під час “четвертої, фази війни”, яка настає, вчинять так, як це було на Близькому Сході 1973-го. Тоді був прийнятий закон про допомогу і США фактично вивезли частину власних сил з Німеччини і переправили їх до Ізраїлю.

Він наголосив, що якби США ставилися до України таким чином і справді перерозподілили сили, то могли б стабілізувати ситуацію на українському фронті.

13:31, 23 лютогоСкільки людей вважаються безвісти зниклими після влучання “Шахеда” в багатоповерхівку у Дніпрі

Двоє людей наразі вважають зниклими безвісти.

13:29, 23 лютогоУ Миколаєві та Херсоні прогриміли вибухи

Вдень 23 лютого 2024 року у Херсоні та Миколаєві прогриміли вибухи. Повітряні сили застерігали про активність тактичної авіації у акваторії Азовського моря.

10:03, 23 лютого

Над Дніпропетровщиною збили 5 БпЛА.

10:01, 23 лютогоСитуація на Херсонщині

Цієї ночі у Херсоні було дуже неспокійно. Російські війська крили місто масованим вогнем.

Під ударом опинився Таврійський мікрорайон. Прильоти були по складському приміщенні, гаражах та оселях херсонців.

Подекуди на місцях обстрілів вирували пожежі, які оперативно ліквідували вогнеборці. Також ворожими снарядами пошкоджено будинки й автомобілі.

Постраждалих серед місцевих жителів немає.

09:48, 23 лютогоПілоти F-16 поділились враженнями від навчань

Володимир Зеленський опублікував відео, на якому показав навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Президент України також вкотре подякував партнерам за допомогу.

У відео українські пілоти також поділилися враженнями від навчань. Вони розповіли, що F-16 – це суперкласний літак, з погляду пілота.

Так, українські пілоти продовжують навчання попри складні погодні умови, нестачу часу та необхідність якнайскоріше повернутися до бою. Пілоти разом з техніками нині проходять інтенсивний курс опановування F-16 на базі Скрідструп у Данії.

09:44, 23 лютогоСитуація на фронті

Куп’янський напрямок. Агресор здійснив 5 спроб наступу в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

Лиманський. Окупанти 14 разів атакували наші підрозділи в районах населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області.

Бахмутський. Сили оборони відбили 16 атак ворога в районах населених пунктів Андріївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Торецьк Донецької області.

Бахмутський. Сили оборони відбили 16 атак ворога в районах населених пунктів Андріївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Торецьк Донецької області.

Мар’їнський. Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де ворог 43 рази намагався прорвати оборону наших військ.

Херсонський напрямок. Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Попри значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи з займаних позицій. Так, протягом минулої доби, окупанти здійснили 5 спроб штурму позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

09:43, 23 лютогоЗеленський запросив Байдена і Трампа в Україну

Президент України Володимир Зеленський запросив президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена та лідера республіканської партії Дональда Трампа відвідати Україну, щоб побачити війну на власні очі. За його словами, це може допомогти політикам усвідомити, хто розпочав цю війну.

Український лідер зауважив, що це допоможе їм усвідомити, що відбувається навколо. Він сказав, що Україна була та залишається чудовою країною, однак на війні “це інша картина інше життя”.

09:41, 23 лютогоЗеленський відповів, чому звільнив Залужного

Зміна військового керівництва ЗСУ та звільнення Залужного – це перезавантаження, перебудова та оновлення менеджменту командування. Однак перестановки у керівництві не означають, що змінюватиметься і курс дій.

Про це заявив Володимир Зеленський, коментуючи причини звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Водночас президент наголосив, що Залужний – Герой у будь-якому випадку.

09:39, 23 лютогоАктуальна статистика втрат ворога

Протягом минулої доби було ліквідовано 1000 окупантів. Від початку повномасштабного вторгнення російська армія вже втратила 408 240 особового складу. Окрім того, ЗСУ перетворили на брухт тисячі одиниць ворожої техніки.

Актуальна статистика втрат ворога.
За майже 2 роки повномасштабної війни Росія втратила:

  • особового складу – близько 408 240 (+1000) осіб,
  • танків – 6 526 (+3),
  • бойових броньованих машин – 12 410 (+37),
  • артилерійських систем – 9 916 (+49),
  • РСЗВ – 999 (+2),
  • засоби ППО – 682 (+2),
  • літаків – 339 (+0),
  • гелікоптерів – 325 (+0),
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 7 628 (+32),
  • крилаті ракети – 1 903 (+0),
  • кораблі /катери – 25 (+0),
  • підводні човни – 1 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12 960 (+36),
  • спеціальна техніка – 1 575 (+9).

09:38, 23 лютогоВночі Повітряні сили знищили 23 “Шахеди”

Вночі проти 23 лютого країна-агресорка запустила 31 “Шахед”. Крім цього, вона атакувала також трьома зенітними керованими ракетами С-300, протирадіолокаційною ракетою Х-31П та двома крилатими ракетами Х-22.

Протиповітряною обороною знищено 23 ударних БпЛА в межах Одеської, Миколаївської, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей.

09:37, 23 лютогоЗеленський порівняв втрати України та Росії

Втрати ЗСУ у п’ять разів менші, аніж втрати російської армії. На кожного загиблого українського захисника припадає п’ять російських загарбників.

Про це заявив Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу Fox News. Водночас президент України не став називати конкретні цифри.

06:32, 23 лютогоЗСУ відбили кілька позицій у районі Авдіївки й взяли у полон з десяток окупантів

Російські загарбники продовжують активно штурмувати Донецьку область. Наразі найгарячішою є ситуація на Мар’їнському та Авдіївському напрямках.

Водночас Силам оборони вдалося повернути кілька позицій у районі Авдіївки. Про це в етері телемарафону розповів речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій.

І саме на Авдіївському напрямку нашим військовим здалися або було взято в полон більше десятка російських окупантів,
– розповів він.

06:30, 23 лютогоРосіяни атакували Дніпро “Шахедами”

У Дніпрі після ударів “Шахедами” є влучання у багатоповерхівку. Відомо про 8 постраждалих.

06:29, 23 лютогоВнаслідок атаки на Одесу є загиблі

Російська армія ввечері 22 лютого обстріляла Одеську область “Шахедами” і ракетами. Відомо про трьох загиблих.

06:27, 23 лютогоЮНІСЕФ причетний до вивезення українських дітей у Білорусь, – ЗМІ

До незаконного вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій до Білорусі, як виявилося, причетний не лише Червоний Хрест. Цим також займалося й білоруське відділення ЮНІСЕФ.

Зокрема маленьким українцям, переважно з Маріуполя та Лисичанська, організовували “відпочинки” у дитячих таборах. Насправді ж у цих закладах велася активна пропаганда ти промивання мізків нашим дітям з окупованих територій.

Дітей “розважали” піснями Любе та Ірини Аллегрової, вони мали можливість сфотографуватися з міліціонерами з кийком і автоматом. Крім того, були розіграні сценки з перевдяганням у радянських ветеранів, піонерів та поранених білоруських прикордонників.

06:24, 23 лютогоАрахамія розповів про разючу знахідку Сирського в армії

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський почав проводити аудит Сил оборони. Зрештою генерал виявив цікаву знахідку в українській армії.

Так, Сирський виявив тисячі українських бійців, які з початку повномасштабної війни не були жодного разу на фронті.

Арахамія наголосив, що вже два роки поспіль мовиться про те, що в українській армії є бригади, які вже два роки на війні без ротацій. Водночас є підрозділи, які жодного разу не були взагалі на фронті.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *