Атака “Шахедами”, Росія повністю зруйнувала Зміївську ТЕС: хронологія 766 дня війни

Хронологія 766 дня війни / Колаж 24 Каналу (Getty Images, фото ілюстративне)

Росія продовжує обстрілювати Україну. Окупанти завдають терористичних ударів по енергетичних об’єктах та іншій цивільній інфраструктурі. Окрім того, агресор не полишає спроб наступати на фронті.

Які наслідки атак агресора, що відбувається на полі бою сьогодні, про чергові воєнні злочини росіян та головні новини за 30 березня – читайте в матеріалі 24 Каналу.

10:24, 30 березняНевідомий залишив записку з погрозами у російському БЦ Внуково

У бізнес-центрі Внуково знайшли записку з погрозами. За даними росЗМІ, невідомий зазначив, що він терорист. Також вимагав “по-хорошому піти, інакше живими не залишитеся”.

10:21, 30 березняЗеленський звільнив Шефіра з посади свого помічника

Володимир Зеленський звільнив з посади свого першого помічника Сергія Шефіра. Відповідний указ з’явився на сайті президента.

10:15, 30 березняУкраїнці зможуть одружуватися по відеозв’язку в Дії

Михайло Федоров повідомив, що відтепер українці зможуть одружитися в Дії. Уряд підтримав постанову.

09:58, 30 березняНа Хмельниччині жінки напали на бус працівників ТЦК

У Хмельницькій області 29 березня жінки напали на представників ТЦК та СП. На момент нападу військовослужбовці проводили заходи оповіщення.

У машині перебувало щонайменше двоє військових. Правоохоронці проводять розслідування, щоб виявити причетних і притягнути їх до відповідальності.

09:47, 30 березняІДІЛ публічно заявила про відповідальність за теракт у “Крокусі”

ІДІЛ публічно заявила про свою відповідальність за теракт у “Крокус Сіті Холі”.

Звинувачуючи країни Заходу в теракті, Росія визнала свій провал перед “Ісламською державою”. Після гучної поразки Росія не знайшла іншого вибору, як направити звинувачення у змові проти своїх супротивників у західному таборі, щоб ухилитися від визнання свого великого провалу перед моджахедами,
– ідеться в повідомленні “Ан-Наба”.

09:23, 30 березня

В Інституті вивчення війни зазначили, що нова російська модель ударів по українських дамбах і гідроелектростанціях є значним поворотом і ескалацією Росії проти України, оскільки раніше таких активних спроб ворога не фіксували.

США та європейські країни як і раніше не бажають надавати Україні матеріальні засоби, які можуть виявитися значущими в оперативному чи стратегічному відношенні та сприяти значним наступальним зусиллям України через побоювання російської ескалації або помсти,
– підкреслили в ISW.

09:19, 30 березняЦе проблема, – Зеленський про брак ППО

Президент зазначив, що закликав Конгрес США якнайшвидше схвалити додаткове фінансування. Якщо Україна вчасно не отримає цю допомогу, виникнуть проблеми з артилерійськими снарядами й ракетами для ППО. Це своєю чергою ускладнить ситуацію на фронті.

Ми згаяли пів року. Ми не можемо більше гаяти час. Україна не може бути політичним питанням між партіями (Конгресу США – 24 Канал),
– підкреслив Зеленський.

08:49, 30 березняПовітряні сили про розміщення “Цирконів” у Криму

Речник Повітряних сил розповів, що найімовірніше росіяни обрали базу Криму для розміщення гіперзвукових ракет “Циркон”, оскільки звідти зручно обстрілювати Одесу та інші південні райони України.

Ми очікуємо ударів з різних сторін. Також вони використовують свої літаки, щоб атакувати нас із Воронезької, Курської області,
– зазначив Ілля Євлаш.

08:48, 30 березняСирський про мобілізацію

Головнокомандувач ЗСУ заявив, що на лінію бойового зіткнення після мобілізації одразу відправляють лише певну частку громадян. Це відбувається за дуже спеціальними винятками.

Наприклад, коли у людини вже є бойовий досвід. Водночас переважна більшість цих осіб (мобілізованих – 24 Канал) прибувають до навчальних військових частин та центрів,
– пояснив Сирський.

08:04, 30 березняШмигаль анонсував повне розблокування кордону

Напередодні, 28 березня, у Варшаві провели черговий раунд українсько-польських міжурядових консультацій. Опісля, на засіданні Кабміну, прем’єр анонсував повне розблокування кордону.

Наш уряд представив план деблокади. Важливо, що ми з Польщею йдемо за цим планом. Всі його пункти виконуються, діалог є, перші результати є і вже скоро, сподіваємося, що кордон буде розблокованим,
– підкреслив Шмигаль.

08:00, 30 березняНа Полтавщині є кілька влучань в інфраструктурний об’єкт

Вночі росіяни атакували Полтавську область “Шахедами”. Є кілька влучань в інфраструктурний об’єкт. На щастя, люди не постраждали.

07:50, 30 березняВтрати Росії

Сили оборони ліквідували ще понад 700 окупантів і десятки одиниць військової техніки.

Втрати ворога / Інфографіка Генштабу ЗСУ

07:35, 30 березняВ ISW пояснили, чому РПЦ визнала війну проти України “священною”

Російська православна церква назвала жорстоку війну Росії проти України “священною”.

РПЦ МП не визначила “священну війну” як суто православне поняття, а натомість прив’язала її до навмисно широкого уявлення Кремля про те, хто є частиною російської нації та “рускава міра”,
– зазначили в ISW.

07:28, 30 березняНа Дніпропетровщині збили 4 дрони-камікадзе

Два у Дніпровському районі та по одному – у Кам’янському й Криворізькому. Уламки збитого БпЛА впали на території елеватора. Спалахнула пожежа, яку вогнеборці оперативно ліквідували. Критичних руйнувань та постраждалих немає.

Червоногригорівську громаду агресор обстріляв з артилерії. Люди неушкоджені.

З ворожої атаки в районі розпочався й ранок. Окупанти поцілили дроном-камікадзе по Нікополю. Пошкоджений інфраструктурний об’єкт.

07:13, 30 березняАгресор атакував ракетами й “Шахедами”: як відпроацювала ППО

Командувач Повітряних сил повідомив, що вночі 30 березня ворог вдарив по Донеччині 4 зенітними керованими ракетами С-300/С-400, а ще безпілотниками з мису Чауда (Крим).

Усього зафіксовано пуски 15 ударних БпЛА “Shahed-136/131”.

Дев’ять із них було знищено підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України у межах Херсонської, Одеської, Дніпропетровської та Полтавської областей,
– зазначив Микола Олещук.

06:48, 30 березняРосія здійснила масовану атаку на енергосистему України: реакція Білого дому

Речниця Ради національної безпеки США заявила, що аби захистити українців від російської агресії, Конгрес повинен негайно ухвалити рішення стосовно надання допомоги для Києва.

Потреба України є нагальною, і ми не можемо дозволити собі подальших затримок,
– підкреслила Едрієн Вотсон.

06:30, 30 березняПід прицілом ворога була енергоінфраструктура: скільки “Шахедів” збили на Півдні

Окупанти атакували Південь і Південний Схід “Шахедами”. Під прицілом ворога знову була енергетична інфраструктура. На Дніпропетровщині захисники збили 4 дрони, на Одещині – 2, на Херсонщині – 1.

Влучань не допущено, втім, у Дніпропетровській області уламки збитого безпілотника впали на території елеватора. Спалахнула пожежа. Критичних руйнувань та постраждалих не зафіксовано.

02:54, 30 березняЯкщо не буде підтримки США, будемо відступати крок за кроком, – Зеленський

Глава держави наголосив на необхідності допомоги від США. Пояснив, чому це вкрай важливо.

Якщо не буде підтримки США, – це означає, що у нас не буде ні протиповітряної оборони, ні ракет Patriot, ні перешкод для радіоелектронної боротьби, ні 155-міліметрових артилерійських снарядів. Це означає, що ми будемо повертатися назад, відступати, крок за кроком, маленькими кроками,
– заявив Зеленський.

02:50, 30 березняОдещину атакують “Шахеди”

Голова ОВА написав: “Одеса та Одеський район, лишайтеся в укриттях до відбою! Ворог атакує ударними безпілотниками”.

02:43, 30 березняПо ворожих дронах працює ППО

У Силах оборони Півдня зазначили, що йде бойова робота. Там також нагадали, що це може бути небезпечно. Тому закликали перебувати в укриттях і не фільмувати роботу ППО.

00:53, 30 березняЗеленський пояснив, чому ATACMS терміново необхідні Україні

Президент заявив, що Україна терміново потребує ракет великої дальності – ATACMS. Вони можуть вражати цілі ворога в окупованому Криму. Зокрема, аеродроми, з яких Росія підіймає літаки, що випускають високоточні ракети й завдають нашій державі значної шкоди.

Коли у Росії є ракети, а у нас немає, вони атакують ракетами. Все – газ, енергетика, школи, заводи, цивільні будівлі,
– підкреслив Зеленський.

00:14, 30 березняЗа кордоном не оформлятимуть закордонний паспорт без довідки про військовий облік

Законопроєкт про мобілізацію ще перебуває в роботі. Однак, профільний Комітет вже підтримав певні обмеження.

Зокрема, людина, яка перебуває за кордоном, буде змушена надати військово-обліковий документ під час оформлення нового закордонного паспорта.

00:07, 30 березняОкупанти зруйнували Зміївську ТЕС на Харківщині

Внаслідок російської атаки 22 березня Зміївська ТЕС в Харківській області повністю зруйнована. Станом на зараз не працює жоден енергоблок.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *