Атака “Шахедами”,  у Криму затонув корабель типу “Тарантул”: хронологія 694 дня війни

Хронологія 694 дня війни / Колаж 24 Каналу

Росія не полишає спроб захопити Україну, проте окупанти втрачають на війні особовий склад та техніку. Своєю чергою Україна відвойовує кожен шматочок нашої землі.

Яка ситуація на полі бою, в дипломатії, що кажуть партнери про допомогу Україні – читайте в тексті 24 Каналу.

00:16, 19 січняБайден розповів про підтримку України у Конгресі США

Джозеф Байден висловився щодо підтримки нашої держави на зустрічі з журналістами. Президент США вважає, що більшість членів Конгресу підтримує допомогу Україні. Водночас він зазначив, що може бути провал у голосуванні, яке стосується виділення додаткового пакета допомоги для України. Незначна меншість може її заблокувати. Такий перебіг подій американський лідер вважає катастрофою.

00:12, 19 січняРосія атакувала Україну рідкісною протикорабельною ракетою П-35

Під час однією з атак Росія застосувала рідкісну протикорабельну ракету П-35, прийнятою на озброєння ще у 1962 році. Окупанти могли випустити її з берегового комплексу “Редут” або з підземного комплексу “Объект-100”. Ракета зі стартовою вагою у 4 тонни була збита. Про це пише Defense Express.

00:08, 19 січняКулеба висловився щодо винищувачів F-16

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що активно триває підготовка до появи F-16 у нашій державі. Всі країни, які пообіцяли передати Україні F-16, дотримуються своїх зобов’язань. На думку міністра вже цього року мають бути перші перемоги F-16 в небі в Україні.

00:04, 19 січняНа Бєлгородщині стався блекаут

У місті Старий Оскол Бєлгородської області потужно палала електропідстанція. Після цього у деяких районах міста зникло світла. Місцеві жителі чули звуки дронів та вибухів. У МНС заявили, що на підстанції нібито сталося лише коротке замикання, а також збрехали, що ніякої пожежі буцімто не було.

21:54, 18 січняРобота над передачею російських активів тривала й у Давосі

Під час зустрічі у Давосі Україна неодноразово порушувала питання заморожених російських активів. Туди прибули впливові особи, яким належить ухвалити рішення про передачу 330 мільярдів євро.

Про це в ефірі телемарафону розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба – передає 24 Канал. Водночас очільник МЗС зазначає, що рішення про передачу активів важке, однак неминуче.

21:52, 18 січняСитуація на фронті

Протягом доби відбулось 114 бойових зіткнень. Загалом протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 48 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили 18 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Табаївка, Берестове Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 14 атак ворога в районах Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 7 атак в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку, підрозділи Сил оборони України відбили 2 атаки противника в районі Богданівка Донецької області де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку, українські захисники відбили 22 атаки ворога в районах Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та ще – 14 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони України продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де ворог 13 разів намагався покращити тактичне положення.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 11 безуспішних штурмів позицій наших військ.

21:19, 18 січняРосіяни атакують “Шахедами” уздовж лінії фронту

Росіяни продовжують тероризувати мирне населення з допомогою “Шахедів”. Наталія Гуменюк висловила припущення, чому окупанти активізували їхнє використання по прифронтових територіях.

В ефірі телемарафону начальниця Об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк зауважила, що активізація використання БпЛА може свідчити про кілька проблем ворога, передає 24 Канал. Одна з них стосується нестачі артилерії.

Передовсім Наталія Гуменюк зауважила, що активність бойових дій російські загарбники не знижують. Водночас додала, що наші військові відповідають максимально адекватно та намагаються тримати максимальний вогневий контроль над тими напрямками, де окупанти пробують відновити свої позиції після втрат, яких вони зазнали.

21:17, 18 січняВ НАТО оцінили військові спроможності Росії та ситуацію на фронті

В НАТО заявили, що кількість військових, які мобілізувала Росія для війни в Україні збільшилась, порівняно з початком повномасштабного вторгнення. Однак, якість особового складу знизилась.

Голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив кореспондентці 24 Каналу у Брюсселі Софії Назаренко, що Росія збільшує виробництво ракет, але втрачає багато літаків. Крім того, Росія втратила багато сучасної техніки, але продовжує закупляти дрони та ракети в своїх союзників.

Водночас у Москви є певні успіхи у виробництві ракет. Деякі з них вони отримують від партнерів, зокрема від Північної Кореї та Ірану. Він зазначив, що агресорка змогла наростити виробництво ракет за останні 2 роки.

Росіяни продовжать боротьбу у війні в Україні, оскільки вони не досягли жодних стратегічних цілей. Зараз обидві сторони знаходяться у тій фазі, коли не можуть просуватися далі, сказав Роб Бауер.

21:15, 18 січняЩо за дрони атакували нафтобазу у Петербурзі

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін дав зрозуміти, що під час атаки на нафтобазу у Санкт-Петербурзі застосовувалися наші безпілотники. Про це він сказав під час виступу на дискусії Deciding Your Tomorrow.

21:06, 18 січняУ ГУР прокоментували атаку на нафтобазу в Санкт-Петербурзі

В ГУР вважають, що ця атака свідчить про “нову якість” засобів ураження та розширення географії “бавовни” у Росії.

Водночас представник ГУР МО Андрій Юсов зауважив, що більшість вибухів та пожеж у Росії – це робота самих громадян країни-агресорки з різних мотивів. За його словами, це прямі наслідки російського вторгнення й агресії проти України.

Представник ГУР МО зазначив, що розвідка традиційно не підтверджує та не спростовує своєї причетності до цього удару.

18:09, 18 січняКрим поринув у темряву

Увечері 18 січня Крим поринув у темряву. На території півострова почали масово вимикати світло. Про вимкнення світла голосять місцеві телеграм-канали. Повідомлення почали з’являтися близько 17:20.

Спершу заявили, що світло зникло у Сімферополі, Феодосії, Керчі, Джанкої. Згодом у пітьму поринули й Саки. Окупаційна влада оголосила про начебто якусь аварію на лінії за межами міста. Аварійні бригади начебто вже приступили до ліквідації наслідків.

18:08, 18 січняЧи може Україна насильно повернути військовозобов’язаних з-за кордону

Секретар РНБО Олексій Данілов упевнений, що новий закон про мобілізацію буде справедливим. Про це він розповів в інтерв’ю інформаційному агентству Report.

Деякі категорії військовозобов’язаних, які мають відстрочку, можуть перетинати кордон. Але в них мають бути відповідні документи.

Попри це, він упевнений у справедливості нового закону для тих, хто вступає до лав Збройних сил України.

За словами секретаря РНБО, необхідно внести певні корективи, щоб зробити процес мобілізації справедливішим. А збурення в суспільстві він пояснює тим, що люди ще не бачили остаточного варіанта документа.

17:34, 18 січняЗахід має готуватися до фрагментації Росії, – Данілов

У російській Башкирії спалахнули масові протести. Секретар РНБО вважає, що Захід має готуватися до розпаду Росії внаслідок цих подій. За його словами, вони є початком великого процесу, який розгортатиметься найближчим часом.

Водночас представник ГУР МО Андрій Юсов розповів, що протести в Башкирії через рішення суду щодо ув’язнення Фаїля Алсинова є лише початком масштабного невдоволення росіян. За його словами, Башкортостан навряд зможе змінити ситуацію без взаємодії з іншими суб’єктами Росії.

За його словами, зараз у Башкортостані починається дуже багато різних процесів, особливо на територіях Чеченської республіки Ічкерії, Татарстану та Дагестану.

17:31, 18 січняГоджес прокоментував допомогу Україні

Екскомандувач військами США в Європі Бен Годжес розкритикував західних лідерів. Причиною стало повільне ухвалення рішень на користь України.

Американський військовий заявив під час дискусії “Куди прямує російське вторгнення в Україну у 2024 році?”, що в Білому домі немає політичної волі щодо перемоги України.

Бен Ходжес зазначив, що повільне постачання F-16 пов’язане саме з процесом ухвалення рішень у Вашингтоні.

17:28, 18 січняЗеленський поспілкувався із Макроном

Володимир Зеленський та Еммануель Макрон провели телефонну розмову. Після перемовин президент України розповів про допомогу, яку Сили оборони отримають від Франції.

Володимир Зеленський подякував Франції за запуск ініціативи “Артилерійська коаліція”. В її рамках французькі партнери оголосили зобов’язання виготовити для України десятки передових артилерійських систем Caesar у 2024 році та боєприпаси до них.

Також він подякував французькому бізнесу за інвестиції в Україну та готовність їх збільшувати попри війну. Ще Зеленський проінформував Макрона про початок підготовки Глобального саміту миру, до участі в якому важливо залучити якнайширше коло країн.

17:25, 18 січняУ Зеленського сказали, що гальмує фінал війни

Одним із ключових чинників, який не дозволяє пришвидшити фіналізацію війни Росії проти України, є неповна ізоляція країни-агресорки. Вона проявляється, зокрема так, що Росія активно використовує міжнародні майданчики, аби просувати пропагандистські наративи.

Про це заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк, зауваживши, що йдеться навіть про Радбез ООН. Він додав, що ворог активно бере участь у тих чи інших самітах.

Окрім того, на території Росії досить активно працюють європейські компанії, які багато заробляють. Ба більше, певні громадяни Росії можуть спокійно мандрувати світом.

16:46, 18 січняВ Орбана заявили, що до угоди з ЄС про допомогу Україні ще далеко

Угорщина продовжує заважати наданню нашій державі фінансування від Євросоюзу. Голова адміністрації угорського прем’єр-міністра Гергей Гуяш прокоментував ситуацію із підтримкою для України. За його словами, до досягнення угоди з ЄС щодо нового довгострокового фінансування України ще далеко.

За словами представника угорського уряду, це “не трагедія”. Він також додав, що рішення все ще може бути знайдене до 2026 року. Мовиться про завершення семирічних фінансових меж, які регулюють річний бюджет ЄС.

16:44, 18 січняБайден погодився посилити імміграційну політику, щоб забезпечити допомогу Україні, – WSJ

Президент США Джо Байден погодився піти на посилення імміграційної політики та укріпити південний кордон країни. Це потрібно для того, щоб забезпечити виділення допомоги Україні.

Журналісти The Wall Street Journal також наголосили, що це потрібно Байдену і для того, щоб відвернути від себе критику. Адже, згідно з останніми опитуваннями, більшість американців не вдоволені політикою глави США щодо іммігрантів.

Зрештою Джо Байден наголосив, що говорив із верхівкою Конгресу щодо необхідних елементів для розв’язання цієї проблеми. Зокрема, щодо реформи систем притулку та умовно-дострокового звільнення.

Журналісти підкреслили, що опитування CBS News, проведене на початку цього місяця, показало, що рейтинг схвалення Байдена щодо розв’язання питань імміграції був рекордно низьким: 68% опитаних сказали, що вони не схвалюють його прикордонну політику, а 63% сказали, що хочуть, щоб він був жорсткішим а цьому плані.

16:43, 18 січняРосіяни “загубили” авіабомбу біля Маріуполя

Росіяни продовжують обстрілювати самі себе. Так, 17 січня окупанти намагалися запустити чергову КАБ на лінію фронту, але вона неочікувано приземлилася біля їхніх позицій.

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Він додав, що інцидент стався в районі сіл Гранітне та Кальчик.

КАБ впала десь в полях, де неподалік сиділи росіяни. Ми шукали – не знайшли, але страшно стало всім. І в першу чергу росіянам,
– відзначив Андрющенко.

16:41, 18 січняГлава МЗС Польщі висловився про схиляння України до перемовин

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розкритикував ідею схиляння України до мирних переговорів. Він зазначив, що людей, які хочуть це зробити, на міжнародній арені вистачає.

Про це Радослав Сікорський розповів під час “Українського сніданку” у Давосі. Глава польського МЗС назвав таких людей “кишеньковими Чемберленами”

Глава польського МЗС також наголосив, що “коли когось ґвалтують, то йому не кажуть, що не треба нагнітати ситуацію і вести переговори з ґвалтівником”. А натомість до такої людини приходять з допомогою.

14:02, 18 січняЗМІ: український дрон пролетів над резиденцією Путіна

ЗМІ написали, що український дрон пролетів над “суперзахищеною” резиденцією Путіна у Валдаї.

Співрозмовник з ГУР МО зазначив журналістам, що наші фахівці постійно знаходять нестандартні рішення для виявлення вразливих місць росіян.

13:23, 18 січняКоли внесуть до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

ЗМІ заявили, що новий проєкт закону про мобілізацію зареєструють у Верховній Раді вже в лютому. Журналісти з посиланням на декількох депутатів у різних політичних силах зазначило, що парламентарі очікують побачити нову версію законопроєкту орієнтовно 6 лютого.

Адже напередодні, 16 січня, юристи Міноборони передали свої напрацювання на вивчення головам усіх фракцій.

13:11, 18 січняЧому скасували поїздку Умєрова в Париж

ЗМІ писали, що міністр оборони Рустем Умєров скасував візит до Франції з міркувань безпеки. Проте в Міноборони заявили, що посадовець не поїхав у Париж на відкриття Коаліції артилерії через участь у Ставці Верховного Головнокомандувача 17 січня.

Проте у Францію вирушила українська делегація на чолі з заступником міністра Іваном Гаврилюком.

12:48, 18 січняУ мережі з’явилося відео нібито пострілу у працівника ТЦК

У мережі з’явилося відео нібито пострілу у працівника ТЦК, проте у поліції запевнили, що воно містить ознаки підробки.

Це відео – російський фейк / Колаж поліції

11:39, 18 січня10% військового бюджету США знищили 50% озброєння Росії

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон розповів, що лише 10% військового бюджету США змогли знищити 50% озброєння Росії без жодного втраченого американського життя. Політик назвав це просто чудовим результатом.

10:55, 18 січняВ Україні внесли зміни до бронювання військовозобов’язаних

Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова розповіла, що саме передбачають зміни до постанови уряду №76 від 27 січня 2023 року. За її словами, Україна має збільшувати власні потужності виробництва зброї, техніки та обладнання.

Тому військовозобов’язані працівники підприємств, установ та організацій, які визначені Мінстратегпромом критично важливими у сфері оборонно-промислового комплексу, бронюються:

  • незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;
  • без обмежень щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню.

10:37, 18 січняБезпілотники ГУР атакували нафтобазу в Санкт-Петербурзі

Джерела 24 Каналу повідомили, що безпілотники ГУР атакували нафтобазу в Санкт-Петербурзі та влучили по ворожих цілях.

Для атаки по ворожому об’єкту застосували сучасні українські засоби. Збір даних продовжується. Втім, уже є підтверджені влучання по цілях.

10:10, 18 січняРосія атакувала Куп’янськ на Харківщині

Росія вранці атакувала Куп’янськ Харківської області. Окупанти влучили у багатоквартирний житловий будинок.

На жаль, зазнали поранень 57-річний та 61-річний чоловіки, загинула 57-річна жінка.

09:46, 18 січняГуменюк прокоментувала нову тактику росіян під час атаки “Шахедами”

Начальниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк розповіла, що окупанти традиційно у ніч проти 18 січня атакували дронами з східного узбережжя Азовського моря, прокладаючи маршрут переважно тимчасово окупованою територією.

Однак вороги намагаються застосовувати дрони вже по прифронтових територіях. Так росіяни намагаються знищити логістику прифронтових регіонів, щоб максимально ускладнити їм життя.

09:35, 18 січняРоковини загибелі керівництва МВС

18 січня перші роковини жахливої авіатрощі, в якій загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ. У цей день люди в Броварах приносять квіти та запалюють свічки на місці катастрофи.

09:33, 18 січняУ Севастополі затонув сторожовий корабель росіян

Партизани з “Атеш” заявили, що у Севастополі виявили потоплений прикордонний сторожовий корабель типу “Тарантул”. За попередніми даними, його вразили морськими дронами декілька тижнів тому.

За даними партизанів, затонулий корабель розташований на пристані бухти “Графська” за координатами 44.615763, 33.587110.

09:22, 18 січняЧи може Росія виготовити 600 літаків

Росія заявила, що планує виготовити 600 літаків до 2030 року. Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що окупанти не зможуть цього зробити. Зокрема, через санкції Кремль не може виготовити навіть 10 – 20 якісних літаків.

08:21, 18 січняУ декількох регіонах Росії були вибухи

Росіяни заявили про атаку безпілотників та вибухи у Московській, Ленінградській та Бєлгородській областях. Також побідкались через атаку на нафтовий термінал у Санкт-Петербурзі.

Спочатку в окупантів не було ані поранених, ані пошкоджень. Проте згодом з’ясувалось, що нібито є одна постраждала жінку та руйнування у селі М’ясоєдове Бєлгородської області.

07:12, 18 січняБілий дім розповів про результати зустрічі Байдена з керівництвом Конгресу

У Білому домі розповіли, що Джо Байден під час зустрічі з керівництвом Конгресу наголосив на важливості забезпечення України необхідними ресурсами.

Він закликав швидко надати додаткове фінансування для підтримки України та надіслати потужний сигнал про рішучість США.

07:10, 18 січняНад Україною збили 22 “Шахеди”

Повітряні сили ЗСУ розповіли, що Росія атакувала Україну 33 дронами-камікадзе типу “Шахед”.

Наші військові збили 22 дрони-камікадзе типу “Шахед” у межах:

  • Сумської,
  • Миколаївської,
  • Херсонської,
  • Дніпропетровської,
  • Кіровоградської,
  • Хмельницької областей.

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, що основні напрямки удару – південь та північ. На щастя, декілька ворожих дронів не досягли своїх цілей.

06:43, 18 січняУ Франції вироблятиме 78 САУ Caesar для України

Міністр Збройних сил Франції Себастьян Лекорню заявив, що нещодавно Київ купив 6 СУА власним коштом, щоб “запустити ініціативу”.

Тож Париж виготовить для ЗСУ 78 самохідних артилерійських установок (САУ) Caesar. Для того, щоб процес розпочався якнайшвидше, Україна надасть частину власних ресурсів.

02:41, 18 січняБайден зустрівся з лідерами Конгресу щодо допомоги Україні

Нардеп Ярослав Железняк розповів, що 17 січня Джо Байден зустрівся з лідерами Конгресу й вони обговорили перемовини щодо законопроєкту про витрати на національну безпеку для допомоги нашій державі.

Перед цим лідер республіканців Сенату Мітч МакКоннелл заявив, що очікує на те, що наступного тижня розглядатимуть додатковий пакет з допомогою для України.

01:30, 18 січняНа Хмельниччині пролунали вибухи: працювала ППО

Росія знову атакувала Хмельниччину “Шахедами”. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів, що у регіоні працювала ППО.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *