Чи можуть Київську ГЕС зруйнувати ракети “Циркон” або “Кинджал”: у КМВА дали чітку відповідь

Коротка версія новини

  • У КМВА зазначили, що в разі попадання ракет “Циркон” чи “Кинджал” у Київську ГЕС витік води не очікується, але підтоплення деяких районів можливе.
  • Потенційне пошкодження металевих затворів греблі від російських ракет може призвести до короткочасного підтоплення територій, але очікується, що вони будуть несуттєві.
  • За словами Олександра Павлюка, захисні заходи проти атаки на Київську ГЕС передбачають потрібну протиповітряну оборону. Однак знищення станції ракетами майже неможливе.
  • У разі прориву дамби Київської ГЕС можливе потенційне підтоплення низки територій, зокрема Русанівських і Воскресенських садів, Гідропарку та інших. Однак катастрофічних наслідків у столиці не очікується.

Чи можуть ракети “Циркон” або “Кинджал” пошкодити дамбу Київської ГЕС / Колаж 24 Каналу

Після атаки ракетами “Циркон” на Київ 25 березня в мережі стали поширювати інформацію, що подібні ракети, мовляв, можуть потенційно вразити дамбу Київської ГЕС. Унаслідок цього нібито може статися прорив дамби та “великий витік води”.

У Київській міській військовій адміністрації пояснили, що в разі можливого влучання ракети “Циркон” чи “Кинджал” у Київську ГЕС масштабного витоку води не буде. Однак підтоплення певних районів усе ж можливі.

Чи можуть “Циркон” або “Кинджал” пошкодити Київську ГЕС

Начальник КМВА Сергій Попко зазначив, що російські ракети типу “Циркон” чи “Кинджал” можуть дійсно пошкодити металеві затвори греблі Київської ГЕС.

Це потенційно може призвести до неконтрольованого витоку води з Київського водосховища. Буде короткочасне підтоплення деяких територій нижче греблі по течії Дніпра,
– зауважив генерал.

Однак він наголосив, що за прогнозами компанії Укргідроенерго ці зони підтоплення будуть несуттєві. Ба більше, всі оперативні служби та жителі цих районів будуть оповіщені про таке підтоплення завчасно.

Чи можуть окупанти знищити Київську ГЕС повністю

Командувач Сухопутних військ ЗСУ, а раніше перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк ще в червні 2023 року наголосив, що Україна не відкидає той факт, що Київську гідроелектростанцію можуть атакувати окупанти. Тому там зосередили потрібну протиповітряну оборону.

Ми не виключали такий факт, тому і засоби ППО зосереджені на цьому напрямку,
– сказав генерал-лейтенант.

Крім того, Павлюк пояснив, що для того, щоб знищити Київську ГЕС, потрібен щонайменше спричинити ядерний вибух або ж підірвати гідроелектростанцію зсередини, як це Росія зробила з Каховською ГЕС. Генерал заявив, що знищити Київську ГЕС ракетами майже неможливо.

Куди піде вода в разі прориву дамби Київської ГЕС

Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко наголосив, що, за прогнозами науковців НАН України, у разі потенційного прориву дамби Київської ГЕС відбудеться несуттєве підтоплення заплавних територій.

Зокрема, потенційно можуть постраждати такі території:

  • Русанівські та Воскресенські сади;
  • Гідропарк;
  • урочище Горбачиха тощо.

Крім того, директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко зазначив, що обсяг води в Київській ГЕС у разі прориву дамби не становить загрози українській столиці. Тому українську столицю катастрофічно не затопить.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *