Дві вагомі причини: чому експорт нафти з Росії різко скоротився

Експорт нафти з Росії помітно скорочується. На це впливає кілька причин. Одна з них – російську нафту стало складніше продавати Індії.

Про це 24 Каналу розповів експерт з нафти та газу Михайло Крутихін, зауваживши, що в цій країні почали раптово вимагати великих знижок. А посередники, які перепродають російську нафту, на це не дуже згодні.

“Стали все гальмувати. Друге – дуже серйозна причина, яка лише починається. Небезпечні термінали з відвантаження нафти на експорт в Росії”, – сказав Крутихін.

Так уже була пожежа на нафтопереробному заводі в Усть-Лузі в Ленінградській області. А через два балтійських порти – в основному Усть-Луг та Приморськ відбувається близько 40% морського експорту російської нафти та нафтопродуктів. Це вразливі місця росіян.

Коли почалася пожежа в Усть-Лузі, 8 іноземних суден попросили відійти якомога далі. Це – поганий сигнал для всіх, хто планував возити нафту балтійським маршрутом.

Працюють не експорт нафти також великі порти у Чорному морі – в Туапсе та Новоросійську. При цьому з першого часто відвантажують дуже легку нафту, яку продають за вищою ціною.

Дуже вразлива інфраструктура Росії все частіше стає цілями для нападу з боку України. Це не може не насторожувати тих, хто збирається отримувати звідти російську нафту. Ця тенденція буде розширюватися,
– вважає експерт з нафти та газу.

Вплив на фінансування війни

Усе через те, що захист таких російських нафтоекспортних терміналів поки що не зробили. Є два напрямки – Балтійське та Чорне море.

“Якщо ці термінали стануть небезпечними, буде колосальний удар по фінансуванню війни. Це скоротить доходи російського експорту дуже й дуже сильно”, – наголосив Михайло Крутихін.

У російській думі вже почали кричати про те, що над такими терміналами треба будувати захист. У Росії вразливими об’єктами є не лише термінали, але й інфраструктура, яка подає нафту та нафтопродукти.

За словами експерта з нафти та газу, російські фахівці кажуть про те, що на багатьох старих родовищах у Росії об’єм нафти такий, що її можна добувати ще 7 – 9 років. Однак, він переконаний, що обсяги рентабельної нафти дуже сильно будуть скорочуватися.

Атаки на нафтові об’єкти Росії: коротко

  • Ударні дрони у ніч з 24 на 25 січня вдарили по нафтопереробному заводі у російському Туапсе. Місцева влада заявила, що на НПЗ нібито “загорілася” вакуумна установка.
  • За даними джерел 24 Каналу, нафтопереробний завод атакували безпілотники СБУ. Там пролунали 2 вибухи.
  • У селищі Усть-Луг вночі 21 січня на нафтопереробному заводі теж було гучно. Місцеві заявили, що чули звук безпілотників, а після того пролунали вибухи. Як повідомили джерела 24 Каналу у спецслужбах, таку операцію провела Служба безпеки України.
  • Палало у російському порту майже два дні. Технологічний процес на заводі зупинили.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *