Дуальна форма освіти: як це працює в Україні

PR

Євгене, що таке дуальна освіта?

– Дуальна освіта – це такий формат навчання, коли студент проходить підготовку і в інституті, і в компанії, де працює за спеціальністю, закріплюючи отримані знання та опановуючи практичні навички. Я вважаю, це велика перевага для студента.

З якого курсу можна навчатися за такою формою здобуття вищої освіти?

– Дуальна форма здобуття вищої освіти від Прогрестех-Україна та КПІ ім. Ігоря Сікорського доступна з першого курсу магістратури. Для мене основна перевага цієї освіти полягає в тому, що є можливість здобувати саме ті додаткові знання, які потрібні безпосередньо для роботи. Зокрема, я працюю на посаді інженера з міцності в компанії Прогрестех-Україна, яка є основним партнером корпорації Boeing у Східній Європі.

Хто ти за фахом і в чому полягають твої обов’язки в компанії?

– Я студент Кафедри динаміки, міцності машин та опору матеріалів Київської політехніки, навчаюся за освітньою програмою «Динаміка й міцність машин». Моя посада в компанії повністю відповідає фаху, я – інженер із міцності. Інженери з міцності розраховують конструкції на здатність витримувати різні типи навантаження. Практичні розрахунки дають змогу визначити, як у тривалому проміжку часу конструкція реагуватиме на циклічні навантаження, а також з’ясувати, як вона буде працювати в екстремальних умовах.

А які спеціалісти, крім інженерів із міцності, можуть здобувати вищу освіту за дуальною формою?

– Окрім інженерів із міцності, таку можливість мають інженери-технологи. Ця програма діє на Кафедрі технології машинобудування Механіко-машинобудівного інституту КПІ і реалізована також за сприяння компанії Прогрестех-Україна.

Чи не заважає робота в компанії навчанню в КПІ?

– Чесно кажучи, це не просто. Але наш графік (здобувачів дуальної форми вищої освіти, – ред.) організований так, що студенти мають можливість органічно переключатися на різні типи діяльності. Завдяки фахово спланованому розкладу ми встигаємо все. Крім того, усе це надзвичайно цікаво.

Розкажи, як оплачується ваша робота в компанії під час навчання за дуальною формою.

– В принципі, це повноцінно оплачувана робота за трудовим договором. Водночас ти не просто отримуєш гроші, а здобуваєш максимально концентровані, корисні знання, які стосуються безпосередньо твого фаху. Якщо говорити про платню, то це повноцінна зарплата. Суму розголошувати не буду, але скажу, що не скаржуся. Крім того, компанія сплачує за навчання студентів у магістратурі за дуальною формою.

Чи складно стати учасником такої освітньої програми? Ви проходили якийсь добір?

– Так, конкурс є. Необхідно пройти тестування та співбесіду в компанії, які покажуть твій рівень підготовки. Чесно кажучи, бажаючих навчатися на дуальній магістратурі багато, але далеко не всі вдало проходять добір, вимоги досить високі. Мені, наприклад, подобається, що Прогрестех-Україна створює сприятливе середовище для розвитку студентів та інженерів-початківців. Як студент-дуальник можу сказати, що це дуже важливо – здобувати таку потужну практику, починаючи зі студентських років.

Яким критеріям потрібно відповідати, щоб тебе взяли на роботу паралельно з навчанням? Як було у твоєму випадку?

– Особисто я дуже хотів працювати в Прогрестех-Україна. Ще на 2–3 курсі я знав про цю компанію і прагнув потрапити саме туди. Навчаючись на 4 курсі, я надіслав резюме, вдало пройшов співбесіду та був зарахований у штат. А після отримання диплома бакалавра подав заявку на участь у дуальній магістратурі. Крім цієї освітньої програми, Прогрестех-Україна реалізує декілька навчальних програм різної форми, спрямованих на підготовку майбутніх співробітників. Зацікавленим студентам (і не тільки студентам) я рекомендую пройти підготовку за цими програмами. Як мені відомо, вони діють у Києві та Харкові, можливий і дистанційний формат. Упродовж такого навчання можна здобути необхідний рівень знань і навичок для успішного працевлаштування, особливо зважаючи на те, що до проведення занять долучають досвідчених інженерів компанії. Набуті компетенції значно полегшують роботу в компанії, принаймні, на початковому етапі.

Скільки студентів наразі навчаються за дуальною формою освіти?

– Зараз за дуальною формою навчаються 20 студентів. Усі ми вже є співробітниками Прогрестех-Україна, задоволені цим досвідом і якістю навчання. Працювати дуже цікаво. Взагалі, інженерія – це складно, але захоплююче.

А що є найцікавішим в інженерній справі?

– Інженерія – це про те, як використовувати знання з фізики на практиці і як облаштовувати світ навколо нас, як застосовувати інженерні принципи для побудови складних машин. Узяти хоча б той самий Boeing-777, найбільший у світі двомоторний пасажирський літак, неймовірний витвір інженерного мистецтва. Він створений людьми і для людей. Інженерія – це підкорення світу навколо нас. Це, можна сказати, магія ХХІ сторіччя. Тобто, якщо в дитинстві ви мріяли стати чарівником, інженерія – найближча наука до магії (сміється).

Чи є можливість після закінчення університету залишитися працювати в компанії?

– Звісно. І підготовчі програми Прогрестех-Україна, і дуальна освіта спрямовані на те, щоб ми залишалися працювати в компанії.

На твою думку, у чому найбільша перевага дуальної освіти?

– Найбільший її привілей – це, власне, практичний досвід. Найкращий спосіб чогось навчитися – поєднувати навчання з іншими типами діяльності. Теоретичні знання, не підкріплені практикою, швидко забуваються. Наведу приклад. У курсі будівельної механіки є тема «Розрахунок кілець». Коли ми її проходили, я думав: навіщо рахувати ті кільця? А потім, коли почав працювати з реальними конструкціями, зрозумів, що в літаку ці кільця є всюди (у літакобудуванні вони називаються шпангоутами). Це можна збагнути тільки на власному досвіді й тільки на практиці.

Спільна магістерська програма КПІ і Прогрестех-Україна, започаткована 2017 року, стала першим проєктом державно-приватного партнерства з підготовки магістрів в унікальному для України форматі. Студенти дістали нагоду поєднати навчання в провідному технічному університеті країни з безпосередньою участю в найбільших міжнародних авіабудівних програмах. Прогрестех-Україна зараховує майбутніх магістрів у штат і залучає до роботи в проєктних групах, що виконують замовлення світових лідерів авіаційної індустрії.

Прогрестех-Україна засновано провайдером інтелектуальних сервісів PT-Americas (Х'юстон, штат Техас, США). Українська компанія розробляє інженерні й ІТ-рішення для підприємств високотехнологічних секторів економіки, у тому числі для корпорації Boeing. Має у своєму штаті майже 1000 інженерів і програмістів. Є найбільшою інжиніринговою компанією в складі міжнародного холдингу Progresstechgroup, котрий консолідує низку потужних конструкторських центрів у країнах Європи й Північної Америки та має 14 офісів у всьому світі.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *