Електронні повістки: чи приберуть це питання із законопроєкту про мобілізацію

Оборонний комітет хоче прибрати з закону про мобілізацію можливість електронних повісток / Колаж 24 Каналу

00:00

В Україні подали законопроєкт, де йдеться про можливість вручення електронних повісток. В оборонному комітеті пояснили, що буде з цим пунктом в документі. 

Оборонний комітет має намір прибрати з закону про мобілізацію можливість електронних повісток. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Єгор Чернєв, інформує 24 Канал.

Чому планують прибрати з законопроєкту норму про е-повістки

Профільний комітет продовжує обговорювати законопроєкт про мобілізацію, який раніше збиралися розглянути в сесійній залі вже сьогодні (10 січня – 24 Канал).

Народний депутат Давид Арахамія у телеграмі повідомив, що розглядати документ у першому читанні в залі готуються 11 січня.

Наразі депутати вирішили прибрати норму, що дозволяла би відправляти повістки електронною поштою. За словами Єгора Чернєва, це неможливо проконтролювати і неможливо з’ясувати, чи людина таку повістку отримала.

Призов людей з інвалідністю

Також є питання щодо призову людей із інвалідністю. За його словами, у Раді наполягають, щоб, як і раніше, усі групи таких осіб не підлягали мобілізації.

Чернєв висловив сподівання на досягнення консенсусу і спрямування документа на розгляд до залу.

Він зазначив, що великих суперечок щодо законопроєкту немає. Обґрунтовує норми законопроєкту міністерство оборони, а депутати надають свої пропозиції. Законотворці хочуть забалансувати документ між мотиваційними і примусовими нормами, щоб була не лише мобілізація, а і рекрутинг.

Окрім основного законопроєкту, відомо, що подали декілька альтернативних. У них відрізняється термін завершення (принаймні тимчасового) військової служби.

Міноборони пропонувало 36 місяців, але за словами Чернєва, в документі можуть визначити різні підходи для права на відпочинок для тих військових, які в тилу, і тих, які на передовій.

Законопроєкт про мобілізацію: останні новини

  • На 72 сторінках законопроєкту передбачена низка змін у чинне законодавство. Вони стосуються як проходження служби, так і осіб, які досі або перебувають на обліку, або досі не стали на облік.
  • Олександр Золотухін – юрист у питаннях армії та проходження військової служби детально проаналізував законопроєкт про мобілізацію. Він зазначив, що у ньому є багато порушень прав людини, порушення Конституції. “Основні заходи, які пропонують для змін у законопроєкті стосуються призовників, тих, хто перебуває на військовому обліку. Суттєво звужуються їхні права в контексті відстрочки, оскільки підстав для відстрочки стає менше”, – зауважив юрист.
  • Відомо, що 11 січня буде перше читання законопроєкту по мобілізації. Про що з трибуни Верховної Ради повідомив Давид Арахамія.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *