Гарна німецька – «must have» чи розкіш?

PR

–3 місяці» за «кращою німецькою методикою» та без «води». Що ж насправді ховається за удаваним розмаїттям пропозицій з вивчення німецької? Розглянути це питання більш уважно пропонує директор школи німецької мови «Академія Аахен» Богдан Гороховський.

Освіта це наше все

За 18 років діяльності школи курси німецької мови «Академія Аахен» через  співбесіди пройшла не одна сотня викладачів німецької, випускників-початківців і більш досвідчених колег. Враження, м'яко кажучи, не обнадійливі: на гідному для викладання рівні німецькою володіє не більше третини (!) всіх викладачів. 

Ще гірша ситуація з методичною підготовкою фахівців. У голові переважної більшості фахівців панує методична «каша» з грудочками залишків радянської доктрини викладання іноземних мов та самостійних, і здебільшого хибних, спроб трактувати сучасні методи викладання.

І це «камінь в город» у першу чергу вітчизняної вищої школи. Чи то на тлі дефіциту кадрів, чи то в гонитві за кількістю «платних» студентів, вхідний відбір за рівнем володіння німецькою мовою доволі низький. Нам достеменно невідомо, що відбувається в глибинах вітчизняної лінгвістичної та педагогічної освіти, але так чи інакше протягом останніх 30 років в систему освіти та на ринок курсів німецької мови потрапляють здебільшого фахівці, які не мають точного дієвого уявлення про сучасні методи навчання іноземних мов. 

Страждають усі, особливо діти

Вочевидь, нерозуміння викладачами впливу рідної мови на процес вивчення іноземної, особливо за межами мовного середовища, призводить до толерантного ставлення та навіть заохочення так званої «перекладної» моделі мовлення. «Перекладна» німецька – це не тільки сумнівне задоволення з естетичної точки зору. В особливо складних випадках вона може стати на заваді успішному складанню іспита на сертифікат німецької мови, вже починаючи з рівня В1 («порогова», перехідна від побутової до професійної, німецька).

Адже адекватний вибір словникового запасу є одним з критеріїв оцінки в творчих частинах тесту (письмо та говоріння). Навіть якщо Вам пощастить, спираючись на «перекладну» німецьку, отримати омріяний сертифікат, наслідки хибної мовленнєвої моделі ще довго переслідуватимуть Вас, обмежуючи у спілкуванні та професійному застосуванні мови.

Не позаздриш у такій ситуації і викладачам: в умовах, коли мова «не заходить» учню через невідповідну з методичної точки зору подачу матеріалу, доводиться брати «не уменьем, а числом», зубрінням та іншими непедагогічними засобами.  Це «сушить» мозок, виснажує і позбавляє задоволення всіх учасників навчального процесу.

Окремо хочеться згадати про навчання німецької у школі та на курсах німецької для дітей. Помилковим є уявлення, що на початкових рівнях зробити щось неправильно складно. Як наслідок, діти здебільшого розмовляють зазубреними фразами, не здатні реагувати на мову та мають схильність до штучної «перекладної» німецької.

Процес подолання наслідків такого навчання дуже болючий та має не тільки методичний, але і моральний бік: адже дитині складно пояснити, чому її улюблений викладач навчив її чомусь не тому і зараз треба вчитись наново.

Альтернатива є!

Треба навчатися – вирішили ми у школі німецької мови «Академія Аахен», і у 2020 році  започаткували систему внутрішнього навчання викладачів «Junior». Для цього ми відбираємо найкращі з мовної точки зору кадри та навчаємо за моделлю training-on-the-job від 1 до 3 місяців.

Навчання охоплює спостереження за заняттями більш досвідчених колег та власні спроби викладання з подальшим зворотним зв'язком та аналізом заняття з урахуванням теоретичних основ викладання. 

У цілому його за змістом можна порівняти з програмою підготовки викладацьких кадрів у всесвітньо відомому німецькому культурному центрі Гете-Інститут, який традиційно є законодавцем мод у питаннях викладання німецької, і також пропонує курси німецької мови в Києві. Проте ця програма відрізняється набагато більшим обсягом практики та зворотного зв'язку, що дозволяє викладачеві в порівняно короткі терміни розпочати роботу безпосередньо з учнями.

Таким чином ми отримали курси німецької мови для початківців прийнятної якості та за привабливою ціною, а саме від 5200 грн за підрівень, та працюємо над тим, щоб додатково знизити вартість навчання. Для порівняння, курси німецької мови у згаданому вище німецькому культурному центрі обійдуться від 7700 грн за підрівень, що з огляду на реальний рівень доходів в Україні не є прийнятним для більшості зацікавлених у вивченні німецької мови осіб. 

Звичайно, якщо мова йде про вивчення німецької на більш високих рівнях, без досвідченого викладача, який володіє німецькою на рівні носія мови та має відповідну методичну підготовку, не обійтись. Але і тут «Академія Аахен» підготувала власну відповідь, а саме можливість отримати індивідуальну знижку з врахуванням фінансових можливостей. Отже, доступність якісного вивчення німецької є наріжним каменем філософії школи.

Вчитися, вчитися та ще раз вчитися

Викладачам необхідно вдосконалювати свою мову, адже соромно в умовах «безвізу», безлічі програм академічного та професійного обміну та, врешті-решт, безмежних можливостей Інтернету розмовляти німецькою, як у героїв «Пригод солдата Івана Чонкіна». Відповідальні викладачі можуть отримувати додаткову кваліфікацію в «Академії Аахен», у Гете-Інституті або за кордоном.

Бажаючим вивчати німецьку необхідно бути більш вимогливими та прискіпливими у виборі курсів німецької мови. Не бігти на перші-ліпші курси німецької, розмірковуючи на кшталт «краще робити хоч щось, ніж нічого не робити». Адже іноді краще не робити нічого та таки знайти якісний освітній заклад й дочекатися зручну для Вас групу. Мова опановується протягом років, то місяць очікування чи навіть два ні на що суттєво не вплинуть.

Усіх охочих опанувати німецьку на високому рівні ми радо зустрінемо у школі німецької мови «Академії Аахен». Ви отримаєте слушні професійні поради та можливість підвищити кваліфікацію на якісних курсах німецької мови в Києві. 

Школа німецької мови «Академия Аахен» чекає на Вас. Отримати детальну інформацію Ви можете за телефоном (098) 923-78-03 (Viber, Telegram, WhatsApp) або написавши на адресу [email protected].

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *