Як можна боротися з Орбаном: політолог назвав дієвий спосіб

Президент Угорщини Віктор Орбан усіляко намагається протистояти євроінтеграції України. Однак його позиція не просто недієва, але й обертається для нього ж погано.

Так чи інакше, Угорщина залишається членом ЄС, тож Україні доведеться налагоджувати стосунки з цією країною. Такою думкою з 24 Каналом поділився політолог Олексій Кошель, зазначивши, що для цього, можливо, варто використовувати різкі методи.

Як можна вплинути на Орбана

Радник президента Угорщини Балаж Орбан після голосування за початок переговорів про України вступ до ЄС, натякнув, що Угорщина й далі продовжить виступати проти рішення Євросоюзу.

Зокрема, він зазначив, що в наступні роки доведеться ухвалити понад 70 одностайних рішень щодо долі України в ЄС. Хоч при ухваленні остаточних рішень Віктор Орбан може не бути прем’єром Угорщини, налагоджувати стосунки з Будапештом доведеться.

Попри те, що Орбан вставляє нам палиці в колеса та дружить з Путіним, він є надзвичайно складним політиком. Він має серйозну політичну біографію, і завжди був гравцем. Думаю, це важливо для розуміння психології Орбана та впливу (на нього),
– зазначив Олексій Кошель.

Українська політика щодо Угорщини в певному сенсі була хибною. Так, політолог навів приклад, як обурювався Будапешт, коли 2022 року у замку “Паланок” (Мукачево) замість статуї турула – містичного птаха, який є угорським національним символом – встановили тризуб. Таке рішення тоді ухвалила мукачівська міська влада.

Угорські парламентарі різко розкритикували рішення. Тоді міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто навіть викликав тимчасового повіреного у справах України.

“Будапешт виявилась до цього вразливим. Мовиться не про один турул, а про комплекс заходів, де б Україна могла продемонструвати силу. Я намагаюсь акцентувати на больових точках Орбана, і не виключаю, що нам ці больові точки потрібно використовувати принаймні в майбутньому. Тому що він поважає мову сили і, очевидно, ми б мали її демонструвати”, – наголосив Кошель.

Поки що Україна в питаннях щодо Угорщини демонструє лише заохочення та поблажливості.

Орбан залежний від двох країн

До того ж зауважимо, що Віктор Орбан залежний не лише від Росії, але й від Китаю. Однак він намагається всіляко довести свою самостійність.

Ця залежність проявляється не лише в цінах енергоносії та в економічних факторах. Думаю, річ у тім, що Орбан хоче бути самостійним гравцем на європейській політичній шахівниці. Не даремно, він постійно дає закиди, що у нього “самостійна гра” й він ні на кого не орієнтується,
– зазначив Кошель.

Але при цьому зараз політика Орбана призвела до того, що від нього усі в Європі відвернулися та говорять про це публічно. Яскравим прикладом стане голосування за початок переговорів щодо вступу України в ЄС, який прийняли без очільника Угорщини.

Членство України в ЄС: як діяв Орбан

  • На саміті Європейського Союзу у Брюсселі ухвалили рішення про початок переговорів про членство України в ЄС. З цим не погодився, хоч і не заперечив, лідер Угорщини Віктор Орбан. Дебати були надзвичайно довгими через опозицію Угорщини, тож політики вирішили вдатися до цікавого дипломатичного ходу.
  • Річ у тім, що під час обговорення питання, канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував Орбану випити кави за межами кімнати, у якій приймали доленосне рішення. Після кулуарних розмов Віктор Орбан все ж покинув залу обговорення.
  • Водночас під час пресконференції у Брюсселі президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Орбан пообіцяв йому не блокувати вступ України до ЄС. Для цього, однак, потрібно виконати всі умови, які Європейський Союз поставив перед Україною.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *