Ймовірність введення військ НАТО в Україну: все про резонансну заяву Макрона

У НАТО є дискусія щодо введення військ в Україну / Getty Images / Колаж 24 Каналу

Під час спілкування з журналістами президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не виключає можливості введення військ НАТО в Україну. Однак серед світових лідерів наразі немає єдиного консенсусу щодо цього.

  • 1НАТО та війська в Україні
  • 2Згода щодо питання відсутня
  • 3Реакція Офісу Президента
  • 4Реакція США
  • 5Реакція Великої Британії
  • 6Реакція Канади
  • 7Реакція Німеччини
  • 8Реакція Чехії
  • 9Реакція Польщі
  • 10Реакція Іспанії
  • 11Реакція Італії
  • 12Реакція Росії
  • 13Реакція Латвії

Деякі з країн виступають кардинально проти такого рішення, а частина в сумнівах. Всі заяви представників країн-членів Альянсу щодо можливості введення військ в Україну – зібрав 24 Канал.

НАТО та війська в Україні

Президент Франції Еммануель Макрон 25 лютого дав пресконференцію за підсумками Конференції на підтримку України. Зокрема, у ході розмови він допустив можливість введення військ НАТО в Україну.

Ми це обговорили. Наразі консенсусу щодо відправлення військ немає. Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну,
– заявив Макрон.

Французький лідер зазначив, що багато, хто каже зараз “ніколи”, виступали й проти надання Україні танків, літаків, ракет. Він визнав, що Європа часто відставала від подій на пів року чи рік.

Фактично, присутність такої дискусії у НАТО підтвердив і словацький прем’єр Роберт Фіцо. За його словами, окремі країни-члени допускають можливість присутності військ Альянсу на території після укладення двосторонньої угоди між ними та Україною. Водночас Словаччина не піде на цей крок, хоча, за словами Фіцо, поважатиме рішення країн, що погодяться на це.

Я можу підтвердити, що є країни, які готові відправити свої війська в Україну, є країни, які кажуть “ніколи”, серед яких Словаччина, і є країни, які кажуть, що цю пропозицію потрібно розглянути,
– сказав словацький лідер.

Пізніше 27 лютого представник Єлисейського палацу виступив перед журналістами на брифінгу та пояснив сенс заяви Еммануеля Макрона. За його словами, французький лідер своїми заявами про можливість розміщення військ НАТО в Україні сигналізував Владіміру Путіну про рішучість та бажання Франції не допустити будь-якої перемоги Росії у її повномасштабному вторгненні.

Також представник Макрона заявив, що Єлисейський палац наполягає на тому, що союзники Києва повинні обговорити це питання. Він зауважив, що французький лідер не говорив про фактичне відправлення військ та що жодного рішення про це не ухвалювали, однак, з його слів, є всілякі речі, які виключалися два роки тому, і які більше не виключаються.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь 28 лютого заявив, що країна може відправити своїх солдатів до України. Він зазначив, що мова не йде про безпосередню участь французьких військових на фронті. Французькі війська можуть направити до України для захисту певних кордонів, щоб брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні.

Згода щодо питання відсутня

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що мова про відправку військ в Україну не йде.

Союзники по НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку. Ми робили це з 2014 року та активізувалися після повномасштабного вторгнення. Але немає жодних планів щодо розміщення військ НАТО на території України,
– сказав він.

Окрім цього, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон зазначив, що “зараз це абсолютно не актуально”. За його словами, кожна країна має право обговорювати свої власні рішення про розміщення військ за межами своїх кордонів, що не чинить прямого впливу на НАТО загалом. Він додав, що національні рішення не впливають на НАТО загалом.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте затвердив, що питання про відправку сухопутних військ не було головною темою розмови на зустрічі в Єлисейському палаці.

Реакція Офісу Президента

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що розмову про відправлення військ НАТО в Україну вказують на усвідомлення ризиків щодо агресії Росії.

Це свідчить, по-перше, про абсолютне усвідомлення ризиків, які становить для Європи мілітаристська, агресивна Росія,
– заявив Подоляк.

Він переконаний, що відкриття дискусії про можливість прямої підтримки України збройними силами слід розглядати як “бажання розставити правильні акценти, більш чітко висвітлити ризики”.

Реакція США

Представниця Ради національної безпеки Едріен Вотсон заявила, що американські війська воювати на території України не будуть.

Президент Байден ясно дав зрозуміти, що США не будуть відправляти війська воювати в Україну,
– наголосила вона.

За її словами, Джозеф Байден хоче, щоб Конгрес США розблокував пакет військової допомоги, щоб ЗСУ мали необхідні для захисту від російського вторгнення зброю та боєприпаси. Американський лідер бачить у цьому шлях для перемоги.

Офіційний представник Білого дому заявив Reuters, що США не планують надсилати ані свої, ані війська НАТО в Україну.

У Держдепі США також відреагували на заяву Макрона. Представник Державного департаменту США Метью Міллер зазначив, що “президент дав зрозуміти, що США не надсилатимуть війська воювати в Україну”.

Генеральний секретар НАТО виключив участь військ НАТО в Україні… шлях до перемоги України зараз лежить через Палату представників Сполучених Штатів. Це те, що найбільше потрібно Україні,
– сказав Міллер.

Він знову закликав спікера Палати представників Майка Джонсона винести законопроєкт про допомогу Україні на голосування.

Реакція Великої Британії

Представник глави уряду Великої Британії Ріші Сунак дав зрозуміти, що у планах Лондона немає відправлення своїх бійців до України.

Окрім невеликої кількості персоналу, який ми маємо в країні для підтримки Збройних Сил України, ми не маємо жодних планів щодо широкомасштабного розгортання,
– пояснив прессекретар британського прем’єра.

Він додав, що Лондон допомагає Україні обладнанням та боєприпасами. Представник Сунака також нагадав, що у Великій Британії проходять навчання для чималої кількості українських військових.

Реакція Канади

Речниця міністра оборони Канади Діана Ебаді повідомила, що Оттава не має намірів відправляти своїх військових до України для участі у війні проти Росії.

Ми продовжимо надавати Україні всебічну військову допомогу, але як член НАТО Канада не планує розгортати в Україні бойові підрозділи,
– наголосила вона.

Ебаді також нагадала про укладену між Канадою та Україною безпекову угоду. Вона передбачає відновлення навчання канадськими військовими українських захисників на території нашої держави. За її словами, це станеться, коли дозволять умови.

Реакція Німеччини

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країни НАТО та Європи не надсилатимуть свої сухопутні війська в Україну.

Глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що Берлін не відправлятиме своїх військових до України. Він пояснив, як сприйняв заяву Еммануеля Макрона про таку можливість.

Дозвольте мені розпочати із заяви президента Франції Макрона. Я тільки-но сказав, що німецькі військові в Україні – це не варіант для ФРН. Це не може бути варіантом, і не це буде варіантом. Я не вважаю це внеском в ескалацію, я вважаю це приводом для роздумів з боку президента Макрона,
– сказав міністр оборони Німеччини.

Він додав, що Німеччина має зосередитися на нарощуванні виробничих потужностей для ППО та поповненні артилерійських снарядів.

У середу, 28 лютого, Олаф Шольц окремо звернувся до жителів ФРН. Канцлер наголосив, що солдати Німеччини не воюватимуть на території України проти Росії.

Щоб було зрозуміло: як канцлер Німеччини, я не відправлю солдатів нашого Бундесверу в Україну,
– сказав він.

Шольц також заявив, що НАТО не є і не буде воюючою стороною. За його словами, союзники не хочуть, щоб війна Росії проти України перетворилася на війну між Росією та НАТО.

Реакція Чехії

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Прага не планує відправляти свої війська на територію України. За його словами, Чехія не розглядає такий варіант.

Я переконаний, що ми повинні розвивати шляхи підтримки, на які ми стали після російської агресії. Я вважаю, що нам не потрібно відкривати якісь інші методи або шляхи,
– сказав глава чеського уряду.

Реакція Польщі

Дональд Туск дав зрозуміти, що появи польських солдатів у нашій країні не планується. Прем’єр-міністр Польщі заявив, що його держава не планує відправляти свої війська на територію України.

Також про відсутність згоди говорив і президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, навколо цього питання точилися найгарячіші дискусії, однак консенсусу досягти не вдалося. Конкретних рішень немає, але ентузіазму небагато.

Вже згодом після слів Дуди, заступник польського міністра національної оборони Цезарій Томчик заявив, що країна не розглядає ідею відправлення своїх військових в Україну. Він зазначив, що “у Польщі немає такого проєкту та ідеї”.

Реакція Іспанії

Речниця уряду Іспанії Пілар Алегрія дала зрозуміти, що її держава не відправлятиме війська в Україну. Вона заявила, що Мадрид не погодився з відповідною пропозицією французького лідера Еммануеля Макрона. За її словами, допомога нашій державі має бути обмежена лише зброєю та іншими матеріалами.

Єдність була і є найефективнішою зброєю, яку має Європа, щоб протистояти нападу Путіна,
– заявила Алегрія.

Реакція Італії

Глава МЗС Італії Антоніо Таяні заявив, що Рим виступає проти відправки військ в Україну. Італійський міністр назвав можливість відправлення західних військ в Україну ідеєю президента Франції.

Але коли ви говорите про відправлення військ, ви повинні бути дуже обережними, тому що ми не повинні змушувати людей думати, що ми перебуваємо у стані війни з Росією. Ми не воюємо з Росією, ми захищаємо Україну,
– наголосив він.

Також Таяні висловив особисту думку щодо цього питання. Він зізнався, що не є прихильником відправлення італійських військ воювати в Україну.

Реакція Росії

На гучну заяву Еммануеля Макрона вже відреагували у Кремлі. Прессекретар Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков вже класично почав погрожувати прямим військовим протистоянням.

Якщо це станеться, то доведеться говорити не про ймовірність, а про неминучість прямого зіткнення Росії та НАТО,
– заявив прессекретар.

Пізніше 29 лютого Владімір Путін, під час свого послання до Федеральних зборів, також висловився з приводу можливої відправки військ НАТО в Україну.

“Захід каже, що Росія нібито збирається напасти на Європу, це якась маячня. Заговорили про можливість відправки в Україну натівських військових контингентів, але ми пам’ятаємо долю тих, хто відправляв колись свої контингенти на територію нашої країни. Але тепер наслідки для можливих інтервентів будуть набагато трагічнішими”, – заявив диктатор.

Реакція Латвії

Речник латвійського оборонного відомства у коментарі ЗМІ зазначив, що Латвія не виступає проти розміщення західних сухопутних військ в Україні.

За його словами, Латвія продовжує розглядати багато різних варіантів для посилення підтримки України.

Водночас він додав, що якщо буде відповідне рішення Альянсу, Латвія розгляне таку можливість.

Якщо між союзниками по НАТО буде домовленість про направлення військ в Україну, Латвія розгляне можливість участі,
– підсумував речник міністерства оборони Латвії.

Зазначимо! Еммануель Макрон зазначив, що всі країни погоджуються, що Росія може напасти на країни Альянсу. Окрім цього, питання нападу порушувалося на Мюнхенській конференції з безпеки, що у середині лютого пройшла в Німеччині. Низка європейських лідерів також висловлювали своє занепокоєння з цього приводу.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *