Іспити з володіння державною мовою проводитимуть у вишах

Заклади вищої освіти будуть долучені до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Відповідна норма міститься у Рішенні Національної комісії зі стандартів державної мови, яким затверджений Порядок призначення уповноважених установ та організацій, які проводитимуть іспити на рівень володіння державною мовою.

Зокрема, уповноваженими установами, які проводитимуть іспити, можуть стати заклади вищої освіти, що здійснюють освітню діяльність на рівні не нижчому бакалаврського за спеціальностями «Середня освіта» (предметна спеціалізація Українська мова і література), «Філологія» (спеціалізація «Українська мова та література»), або «Публічне управління та адміністрування».

Для отримання права проводити іспит закладу вищої освіти також необхідно мати у своєму штаті працівника з науковим ступенем не нижче доктора філософії зі спеціальності «Українська мова».

Надання права закладу вищої освіти щодо проведення іспиту здійснюватиметься на  підставі листа та представлення списку претендентів на виконання функцій екзаменаторів та інструкторів.

Порядок призначення уповноважених вишів, які проводитимуть іспити на рівень володіння державною мовою, також містить матеріально-технічні вимоги до установи, що проводитиме іспити та вимоги до апаратного та програмного забезпечення іспиту.

Як відомо, з 16 липня відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», посадовці при прийомі на роботу, а також особи, які набувають громадянство України, повинні підтверджувати знання державної мови та отримати відповідний сертифікат.

Водночас фахівці та посадовці, які не беруть участі у конкурсі на посаду, а продовжують виконувати свої обов’язки, складати іспит не повинні.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *