Кандидати у ректори вишів будуть проходити перевірку

Усі кандидати на ректорську посаду проходитимуть перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади».

Про це йдеться у змінах до Методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти, ухвалених на черговому засіданні уряду.

Відповідно до оновленої процедури, у разі виявлення, що кандидат належить до осіб, до яких застосовується заборона обіймати керівні посади, претендент отримає відмову у призначенні на посаду керівника.

Також згідно з новою редакцією документа, переможцем виборів вважатиметься кандидатура, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають брати право у виборах, а в разі проведення другого туру – понад 50% голосів осіб, які взяли участь у голосуванні.

Окрім того, оголошення про проведення конкурсу має розміщуватись засновником на офіційному веб-сайті та закладом вищої освіти на його офіційному веб-сайті не пізніше, ніж за два місяці до закінчення строку контракту особи, яка обіймає посаду керівника, або протягом тижня з дня утворення вакантної посади.

Очікується, що відповідні зміни покликані вдосконалити процедуру виборів керівника закладу вищої освіти з дотриманням принципів демократичності, відкритості та гласності. Це мінімізує виникнення спірних питань під час проведення першого та другого туру виборів.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *