Карантин для батьків: чи мають вони право на додаткову відпустку або лікарняний

Гнучкий режим робочого часу теж можна використати під час карантину.

Чинне законодавство не визначає окремих аспектів застосування гнучкого режиму робочого часу. Тому Мінпраці України розробило Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу де прописані всі ці аспекти,
– зауважує Денис Головін.

Що означає гнучкий режим робочого часу? Це така форма організації праці, коли працівники можуть самостійно регулювати час початку, закінчення та тривалості робочого часу впродовж робочого дня.

Такий режим, зазвичай, передбачає підсумований облік робочого часу. Тобто працівник має повністю відпрацювати установлену законодавством кількість робочих годин (тиждень, місяць, квартал, рік тощо). За таких умов праці загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати 40-годинному робочому тижню.

До речі Відпустка та лікарняний для батьків під час карантину у школах: чи можна брати та які наслідки

Тобто, на час карантину працівнику, за його заявою, можна також встановити режим гнучкого робочого часу.

Варто згадати й про “надомників”. Ця категорія працівників розподіляє робочий час на свій розсуд і оплата праці провадиться за фактично виконану роботу.

Відпустки на час карантину

Законодавство дозволяє батькам взяти відпустку на час карантину. Це може бути або відпустка без збереження заробітної плати, або щорічна оплачувана чи соціальна. Перша надається за угодою сторін, тривалістю до 15 календарних днів. Водночас, мами і татусі мають право використати щорічну оплачувану відпустку, а також додаткову соціальну відпустку.

Щодо останнього виду відпустки, варто наголосити, що вона оплачувана. На неї можуть розраховувати жінки, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину та інші. Якщо роботодавець сумніватиметься – чи маєте ви на таку відпустку право, нагадайте йому про те, що це прописано в статті 19 Закону “Про відпустки”. Ця відпустка надається щорічно, її тривалість складає 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість може бути подовжена, але вона не може перевищувати 17 календарних днів.


Яку відпустку можна оформити на період карантину / Інфографіка 24 каналу

Щодо відпустки без збереження заробітної плати.

Законом “Про відпустки” передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій людині, що фактично виховує дитину віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або людиною, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів,
– роз’яснює Денис Головін.

Водночас, період, на який оголошено карантин, має бути підтверджений документально. Такими документами, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Якщо працівник бажає отримати відпустку в період карантину, він повинен подати заяву про надання такої відпустки, до якої долучити копію свідоцтва про народження дитини та документ, який посвідчує відповідний статус працівника. Ознайомившись із заявою про відпуску та документами, долученими до неї, роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів або продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, таку відпустку мають продовжити чи надавати стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій. Тобто запроваджено карантин.

Зверніть увагу Карантин у школах: скільки зароблятимуть вчителі під час вимушеної перерви

Як зауважує адвокат, Міністерство соціальної політики України у своєму листі роз’яснює роботодавцям, що вони за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для працівників. Зокрема, інші види оплачуваних відпусток або відпусток більшої тривалості, ніж встановлено законодавством, на умовах, визначених у колективному договорі. Однак цей акт не є нормативним, а має лише рекомендаційний характер! Аналогічні за суттю положення містять стаття 9-1 КЗпП України та стаття 69 Господарського кодексу України.

Детальніше про захист своїх прав можна прочитати в Telegram-каналі Дениса Головіна.

 

 

Скільки людей захворіло на вірус з Китаю та у яких країнах: онлайн-мапа

сьогодні

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *