Людина з інвалідністю померла у військовій частині: Лубінець розкрив деталі розслідування

Дмитро Лубінець прокоментував розслідування щодо загибелі Бориса Глушака / Колаж 24 Каналу

Ще влітку 2023 року Дмитро Лубінець прокоментував смерть мобілізованого українця на Одещині, який помер після прибуття до військової частини. Омбудсмен взяв справу під особистий контроль. Наразі відомо деталі перебігу цього резонансного розслідування.

Попередньо, Борис Глушак не був придатний для мобілізації за станом здоров’я, однак йому все-таки вручили повістку. Тоді медики затвердили, що він може служити. Втім, коли чоловік усвідомив, що він відправиться на фронт, очевидно, перехвилювався та помер.

Як триває розслідування

Омбудсмен розповів, що за його запитом спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла на контроль, а також забезпечила проведення заходів нагляду, спрямованих на ефективне досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті вказаної особи.

Мовиться про непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного. Крім того, Лубінець зауважив на невжитті службовими особами військової частини своєчасних та необхідних заходів медичної допомоги.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини також звернувся до органів військового командування задля недопущення надалі вчинення таких правопорушень. Він закликав до посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян і проходження ними ВЛК у ТЦК та СП.

Зараз хід досудових розслідувань перебуває на моєму постійному контролі,
– наголосив Лубінець.

За його словами, в умовах воєнного стану на його постійному контролі перебувають нагальні питання додержання закріплених в українському законодавстві прав і свобод військовозобовʼязаних під час мобілізації.

Зокрема, він додав, що дотримання прав військовозобов’язаних є одним з пріоритетних напрямків діяльності демократичної та розвиненої держави, особливо в період воєнного стану.

Що відомо про цю справу: основне

  • Загиблому Борисові було всього-на-всього 29 років. Чоловік працював на ринку, а діагнози мав ще з дитинства. Знайомі вказують, що, хоч чоловік і не мав паспорта, його знало багато людей – називали Позитивчиком.
  • За однією інформацією, Борис помер внаслідок серцевого нападу після отримання повістки, за іншою – у нього стався приступ епілепсії через хвилювання, що й спричинив смерть.
  • Згодом спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону заявила про перевірку законності мобілізації Глушака, а також розслідувала “надання медичної допомоги”.
  • Зокрема, було розпочато кримінальне провадження щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб Березівського ТЦК та СП Одеської області.
  • Пізніше керівник Ширяєвської центральної районної лікарні Валерій Бень повідомив, що за останні п’ять років чоловік не звертався по медичну допомогу. Також, судячи зі слів Валерія Беня, у звіті ВЛК зазначено, що хлопець не мав скарг, коли він проходив комісію.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *