Залужний був другом США: чи буде проблема із Сирським та постачанням зброї

Володимир Зеленський ввечері 8 лютого відправив у відставку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Його наступником став Олександр Сирський, який до того очолював Сухопутні війська. За 2 роки війни Залужному вдалося налагодити добрі стосунки з очільниками оборонних відомств Європи та США.

Вибудувати комунікацію з новим Головнокомандувачем є найменшою проблемою. Про це 24 Каналу розповів військовий експерт з Ізраїлю Давид Шарп, додавши, що у США вже сформоване загальне розуміння про відносини з українською стороною.

Чи вплине відставка Залужного на стосунки України з партнерами

Наші союзники розуміють, що є держава, якій треба допомагати, є спільна справа, яка триває вже довгий час, та є відповідні зобов’язання, які були надані. Особисті контакти важливі, але пріоритетними все-таки є робочі. Наразі причин для того, щоб зіпсувати налагоджені робочі стосунки – немає.

Можна розглянути ширший контекст цієї ситуації: чи стане краще з погляду військової компетенції людина, яка прийшла на місце Залужного. Тільки це може викликати певне занепокоєння у західних союзників, адже був консенсус щодо того, що генерал Залужний перебуває на своєму місці. Коли приходить хтось новий, то виникає питання, чи буде це на краще,
– розповів Давид Шарп.

Наприклад, начальник російського генштабу Валєрій Герасимов із самого початку показав себе, як людина, яка абсолютно не відповідає своїй посаді. Це очевидно й з огляду на планування нападу, й на підготовку російської армії упродовж багатьох років.

Але є інші приклади, коли попри невдачі, загальний позитив усе одно переважає. Тому треба відкинути політичні моменти, егоїзм, особисті стосунки та пам’ятати про користь для спільної справи й що для цієї справи буде найкращим.

Під користю спільної справи я розумію обороноздатність України та можливість ефективно воювати. Якщо цьому завдадуть шкоди, то гірше буде усім – і тим, хто любить генерала Залужного, і тим, хто ні. Отже, всі кроки треба оцінювати, виходячи з користі для захисту України,
– підкреслив військовий експерт.

Відставка Залужного: головне

  • Володимир Зеленський 8 лютого відправив у відставку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Перед тим він зустрівся з генералом та обговорив питання кадрових змін у війську. Президент наголосив, що настав час для оновлення, але запропонував Залужному надалі залишатися в команді. Зеленський наголосив, що чекає на новий, реалістичний план дій ЗСУ у 2024 році.
  • Новим Головнокомандувачем став Олександр Сирський. Зеленський схарактеризував його, як потужного бойового генерала, який має досвід успішних наступальних операцій. Президент згадав про Харківський контрнаступ та оборону столиці, за які відповідав Сирський.
  • У США відреагували на відставку Залужного. Там зазначили, що рішення про зміну воєначальників є суверенним правом України, тому не можуть давати жодних суб’єктивних оцінок. Радник Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван наголосив, що США продовжать підтримувати український народ та українську армію.
  • У НАТО підкреслили, що звільнення Залужного – це винятково українське рішення, яке не мають права коментувати. Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що вітає позицію глави МЗС України, який наголосив, що ці зміни не торкнуться стосунків з партнерами. Столтенберг також додав, що підтримка союзників продовжиться.
  • Журналісти The Washington Post повідомили, що Олександр Сирський має більше зв’язків з військовими у США. Також зазначається, що він відкритий для деяких командувань Сполучених Штатів і зміг налагодити стосунки з генералом Крістофером Каволі, який спрямовував зусилля Пентагону для зміцнення української армії.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *