Майже невловимі: що відомо про ракети Х-22/Х-32, якими Росія атакувала Україну

Що відомо про ракети Х-22 та новіші Х-32 / ІТС

Під час масованої ракетної атаки по Україні в ніч проти 29 грудня росіяни використали зразки ледь не всього свого арсеналу. Серед них і крилаті надзвукові ракети Х-22 та Х-32. Окупанти вкотре використали ці ракети, атакувавши центральні й північні області України.

Ці ракети відзначилися не в одному воєнному злочині росіян. 24 Канал зібрав для вас основні характеристики надзвукової крилатої ракети.

Х-22/Х32 під час нічної ракетної атаки

Серед усього ракетного арсеналу, який Росія використала проти України в ніч проти 29 грудня, були й ракети Х-22 та Х-32. Вже після першої хвилі, під час якої ворог застосовував “Шахеди”, у бік України полетіли десятки різноманітних ракет.

Близько 5 години ранку з Курськoї oбласті вoрoг застoсував дальні бoмбардувальники Ту-22М3, які випустили 8 крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних oбластей України.

Основні характеристики ракети Х-22

Надзвукова ракета Х-22, яку ще називають “Буря”, виготовлена ще в часи СРСР. Вперше її випробували в 1963 році, але через велику кількість технічних помилок випробування затягнулися на 3 роки.

Цю ракету розробляли для ураження радіолокаційно-контрастних точкових та площинних цілей, тобто авіаносців чи ударних авіаційних груп.

Стартова маса ракети – 6 тонн, а швидкість – близько 3,5 махів (понад 4 000 кілометрів на годину). Ці ракети здатні вражати цілі на відстані 300 кілометрів.

Х-22 здатна нести до 960 кілограмів звичайної бойової частини або ядерну боєголовку. Це більше, аніж несуть ракети “Калібр”, “Кинджал”, Х-101/Х-555 та інші. Довжина ракети – 11,6 метра, а діаметр – 94 сантиметри.

Точність ракети залишає бажати кращого – близько 50% запущених боєголовок влучають в радіусі 600 метрів від встановленої цілі й це є основною проблемою цієї застарілої ракети.

Ймовірно, проблемою є також те, що створена для ураження морських цілей ракета не надто годиться для ефективного ураження наземних цілей.

Однак досвід застосування росіянами цих ракет під час війни в Україні показує, що, попри відносну невисоку точність, вони можуть завдати великих втрат, адже призводять до гибелі цивільних.

Літак-носій Ту-22м3 запускає ракету з висоти 10 кілометрів, а сама Х-22 летить на висоті 115 – 125 кілометрів.

Як для крилатих ракет, її ціна є доволі низькою – до 500 тисяч доларів. Зараз у Росії їх не виготовляють, тому ворог використовує Х-22 зі своїх запасів. Саме тому й застосовує їх не дуже часто.

Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат після атаки на Одесу 19 липня заявив, що є тенденція до скорочення запасів Х-22 у Росії.

Більш сучасна Х-32

Через 50 років, у 2016 році, Росія прийняла на озброєння “наступницю” ракети Х-22 – більш сучасну й модернізовану Х-32. Зважаючи на технологічний прогрес, у нової ракети покращені характеристики:

  • Дальність дії крилатої ракети Х-32 становить до 1 тисячі кілометрів. Натомість у старішої Х-22 – всьо до 300 кілометрів.
  • Швидкість Х-32 може розвиватися до понад 5 тисяч кілометрів на годину. У цей же час у Х-22 – понад 4 тисячі.
  • Геометричні розміри обох ракет ідентичні. Через додаткові баки, які дають ракети Х-32 більшу дальність польоту, у неї менша вага бойової частини, ніж у Х-22.
  • Замість автопілота, який є у ракети Х-22, у більш сучасній Х-32 встанолена система автоматичного керування.

ППО проти Х-22 майже безсила

За час повномасштабного вторгнення неодноразово з’являлися повідомлення про те, що сили ППО буцімто збивали ракети Х-22. Однак усю подібну інформацію спростовують Повітряні сили.

Часто запуск ракет Х-22 ворогом майже зі 100%-ю ймовірністю означає, що буде влучання. Та з огляду на вищезгадану проблемну точність ракети, питанням залишається те, куди влучить ракета та на скільки вона відхилиться від цілі.

На практиці ще жодна система ППО не змогла перехопити цю ракету, яка фактично є “летючою смертю”.

Теоретично, це б могли зробити лише американські ЗРК Patriot, які у травні цього року вже перехопили 7 аеробалістичних ракет “Кинджал”, які також вважали невловимими. Проте поки що силам ППО не вдалося перехопити Х-22.

Х-22 і воєнні злочини Росії в Україні

  • Хоч Росія застосовує для обстрілів України ракети Х-22 не так часто, проте вони вже встигли відзначитися у воєнних злочинах загарбників.
  • Перший російський злочин із використанням цих ракет зафіксований 9 травня 2022 року, коли Росія застосувала 7 ракет Х-22 для обстрілу села Фонтанка біля Одеси. Тоді кілька ракет влучили в ТЦ “Рів’єра”. Щонайменше 1 людина загинула і 5 зазнали поранень.
  • Наступним злочином стало влучання цієї ракети в ТРЦ “Амстор” в Кременчуку 27 червня 2022 року. Удар повністю знищив торговельний центр та забрав щонайменше 21 життя. Ще щонайменше 56 осіб зазнали поранень.
  • 14 січня 2023 року Росія цією ракетою влучила по житловій багатоповерхівці в Дніпрі й забрала життя щонайменше 46 людей, з яких 6 – діти. Крім того, ще близько 80 осіб зазнали поранень.
  • 14 червня російські терористи влаштували атаку на Донеччину, випустивши 6 крилатих ракет повітряного базування Х-22. Ці ракети були запущені з Ростовської області за допомогою 4 дальніх бомбардувальників Ту-22м3. Загарбники вдарили о 05:00 по Краматорську та Костянтинівці.
  • Ракети, випущені окупантами, влучили у приватний сектор міст і завдали значної шкоди: у Краматорську вщент зруйновано щонайменше 5 і пошкоджено зо два десятки приватних будинків, у Костянтинівці – два зруйновані і пошкоджені 55.
  • Попередньо, внаслідок цього 3 людини загинули, ще 3 – отримали поранення.

Наслідки атаки по Донеччині / Фото Павла Кириленка

  • 22 червня з бомбардувальників Ту-22м3 з акваторії Азовського моря противник здійснив пуски трьох крилатих ракет Х-22. У Повітряних Силах заявили, що ракети ворога не досягли своїх цілей на Дніпропетровщині. 24 червня окупанти знову спрямували 9 ракет Х-22 у напрямку Дніпра та Кривого Рогу.
  • Уночі 19 липня російські окупанти атакували Україну 8 ракетами Х-22 з літаків дальньої авіації Ту-22м3 з акваторії Чорного моря. Під час масованого обстрілу Одеси було пошкоджено житлові будинки, готелі, туристичні бази.
  • Ракети “Онікс” і Х-22 росіяни спрямували на портову і критичну інфраструктуру Одеси. Окупанти влучили в зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження. Унаслідок цього зайнялась пожежа.
  • В Одеському районі є влучання в промисловий об’єкт, де постраждав цивільний співробітник та уражені два складських приміщення у різних локаціях – із тютюном і феєрверками. На площі понад 3000 квадратних метрів виникла пожежа.
  • 20 липня російські терористи вкотре використали ракети Х-22 проти України. У Повітряних Силах розповіли, що під час атаки по Півдню України росіяни випустили відразу 4 ракети Х-22. На жаль, жодну не вдалося збити. Під ударом російських ракет опинилися порти, причали, житлові будинки і торгові мережі.
  • 15 серпня Росія випустила 4 ракети Х-22 на територію України. Ворог спрямував їх на Захід України.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *