Міноборони Росії потрапило у скандал десятиліття, – розвідка Британії про арешт заступника Шойгу

Коротка версія новини

  • Арешт заступника міноборони Росії Тимура Іванова є серйозним скандалом. Зокрема Іванов підозрюється в отриманні хабаря у великому розмірі, що може призвести до позбавлення волі на до 15 років.
  • Затримання та звинувачення Іванова – найсерйозніший скандал у міноборони Росії з 2012 року, коли було відправлено у відставку міністра оборони.

Заступника Шойгу відправили у СІЗО / Колаж 24 Каналу

Арешт заступника міноборони Росії Тимура Іванова є одним з найсерйозніших скандалів за останні 10 років. Окрім того, розкішний спосіб життя заступника Шойгу погано поєднується із заявами Владіміра Путіна про “еліту війни”.

Іванова затримали ввечері 23 квітня, а вже наступного дня – його відправили у СІЗО. За даними російського слідчого комітету, заступник Шойгу підозрюється в отриманні хабаря у великому розмірі.

Розвідка назвала затримання Іванова “скандалом десятиліття”

У розвідці Великої Британії проаналізували інформацію щодо справи Іванова. Так, у відомстві зауважили, що заступнику Шойгу інкримінують звинувачення за частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме – отримання хабаря у великому розмірі. Варто зауважити, що деякі правопорушення 290 статті караються позбавленням волі на строк до 15 років.

Вочевидь, Іванов мав тісні зв’язки з Шойгу, адже він був віцепрем’єром уряду Московської області у 2012 році, коли Шойгу обіймав посаду губернатора Московської області. Свою посаду Іванов отримав у 2016 році й за цей час заробив чималі статки. Так, у декларації від 2018 року мовиться, що він мав у власності 22 автомобілі. У розвідці додають, що повідомлення про розкішний спосіб життя Іванова погано поєднуються із закликом Путіна в лютому в його зверненні до нації створити нову національну еліту, що складається з героїв “спеціальної військової операції”.

Ба більше, гучне затримання та звинувачення заступника Шойгу – це найсерйозніший скандал у міноборони Росії від 2012 року.

Справа Іванова – найсерйозніший скандал, який торкнувся Міноборони відтоді, як у листопаді 2012 року було відправлено у відставку міністра оборони Анатолія Сердюкова,
– заявили у розвідці.

Що відомо про справу Сердюкова

Анатолій Сердюков очолював російське міноборони з 2007 по 2012 рік. 6 листопада 2012 року його відправили у відставку через підозру у корупції. Тоді російські слідчі заявляли про зв’язки міноборони з комерційною структурою “Оборонсервис”, яка причетна до багатомільярдних розкрадань.

Втім, відправити Сердюкова за ґрати не вдалося. Він своєї провини не визнавав, а згодом взагалі потрапив під амністію до 20-річчя конституції Російської Федерації й був визнаний “захисником Вітчизни”. Головна військова прокуратура підтвердила правочинність такого рішення й закрила справу щодо Сердюкова. З 2019 року Сердюков обіймає посаду віцепрезидента Спілки машинобудівників Росії.

Що відомо про затримання заступника Шойгу

  • Увечері 23 квітня російські телеграм-канали повідомили, що заступник Шойгу Тимур Іванов отримав підозру в корупції й був затриманий. Цікаво, що Пєсков заявив, що сам Шойгу завчасно знав про підозру, а Путін також був проінформований.
  • Джерела 24 Каналу повідомили, що затримання Іванова – це результат дій ГУР МО. Так, у березні 2024 підрозділ активних дій ГУР МО провів кібератаку, в результаті якої отримав доступ до конфіденційної інформації та службових документів заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова., а коли ця інформація дійшла до верхівок – почалося розслідування.
  • Водночас в ISW додають, що затримання Іванова також може свідчити про посилення ролі Шойгу всередині країни-агресорки. Окрім того, його арешт може бути частиною зусиль, спрямованих на зменшення влади останнього після повстання ПВК “Вагнера” в червні 2023 року.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *