США таємно відправили Україні ATACMS: ЗМІ дізналися кількість ракет

В Україну могли таємно відправити близько ста ракет ATACMS / Колаж 24 Каналу (ілюстративне фото)

Збройні Сили України застосували балістичні ракети ATACMS ще до офіційного оголошення про передачу пакета військової допомоги. Наразі стало відомо, скільки таких ракет могли доставити в Україну.

Ще в лютому 2024 року президент США Байден таємно схвалив рішення відправити понад 100 ракет ATACMS збільшеного радіусу дії та касетні боєприпаси. Ракети таємно привезли в Україну в березні у складі першого нового пакету допомоги на 300 мільйонів доларів після закінчення фінансування наприкінці грудня.

Росіяни виявились не готовими до таємної передачі ATACMS Україні

Співробітники адміністрації президента США Джо Байдена тримали відправлення ракет в таємниці. Завдяки цьому Україна одразу ж використала зброю великої дальності, завдавши дуже серйозної шкоди росіянам в Джанкої (Крим).

Тривалий час адміністрація Байдена вагалась із передачею цього виду зброї, побоюючись зменшити власні стратегічні запаси. Втім, дедалі більше використання Росією балістичних ракет і більше нападів на критичну інфраструктуру також підсилили прохання України щодо зброї, яка могла б допомогти протистояти цим загрозам.

Додаткові ракети збільшеної дальності також були включені до допомоги Україні в розмірі 60,8 мільярдів доларів за законом, підписаним Джозефом Байденом. Дякуючи за надання військової допомоги, включно з новими ракетами, президент України Зеленський не згадав той факт, що Україна вже отримала та застосувала невелику кількість ATACMS, ймовірно, щоб зберегти їх використання в таємниці від Росії.

Звідки взявся березневий пакет допомоги на 300 мільйонів

Пакет озброєнь на суму 300 мільйонів доларів, про який було оголошено у березні, був зібраний із заощаджень на контрактах, включених в тендер, і включав ракети для ППО, артилерійські снаряди та бронетехніку. Представники адміністрації Байдена визнали, що березневий пакет зброї був у кращому випадку тимчасовим заходом, який забезпечив Україну зброєю та боєприпасами лише на кілька тижнів.

Ключовим членам Конгресу повідомили, що секретне відправлення ATACMS було включене в цей пакет, але офіційні особи адміністрації Байдена публічно не згадали, що будь-який тип цих ракет прямував до України. Коли ж стало відомо про удари зброєю великої дальності по російських військових об’єктах в Криму, прихильники відправки сучасної зброї в Україну високо оцінили її ефективність.

Багато прихильників передачі озброєння Україні заспокоїли страх адміністрації Байдена щодо ескалації конфлікту з Росією та закликали Білий дім надати Києву зброю, яка, за словами українських чиновників, потрібна їм для перемоги.

Які особливості ракети
ATACMS (Army TACtical Missile System — Армійська тактична ракетна система) — сімейство американських балістичних ракет малої дальності, які виробляє компанія Lockheed Martin. Балістична ракета довжиною майже 4 метри здатна уражати цілі на відстані до 300 кілометрів за допомогою касетної чи осколково-фугасної головної частини. Що відомо про удари Сил оборони України по Криму

  • Приблизно о четвертій ранку 17 квітня у мережі з’явилася інформація про вибухи та пожежу в районі військового аеродрому в Джанкої, в окупованому Криму. Одразу ж в мережу потрапили кадри пожежі та густого диму. Згодом стало відомо про повторні вибухи.

  • У зверненні за 17 квітня глава Володимир Зеленський, з-поміж іншого, згадав про ураження військової бази загарбників у місті Джанкої.

  • Пізніше стало відомо, що влучання відбулось по аеродрому в Джанкої. Українським силам вдалося уразити ворожий комплекс С-400, а також вдарити в районі командного пункту росіян.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *