Мобілізація у березні: яка відповідальність за неявку до ТЦК за повісткою

Що загрожує за неявку по повістці / Колаж 24 Каналу (фото ілюстративні, Getty Images)

В Україні продовжили воєнний стан і мобілізацію. Громадянам, які отримали повістку, але так і не прийшли до ТЦК та СП, загрожує відповідальність.

Так, військовозобов’язаних можуть притягнути до відповідальності за неявку до військкомату. Що саме загрожує, передає 24 Канал.

Яка відповідальність за неявку до ТЦК

В Асоціації правників зазначили, якщо громадянина було проінформовано про необхідність з’явитися до військкомату в якийсь інший спосіб, крім вручення повістки, варто мати на увазі, що стаття 337 Кримінального кодексу говорить про ухилення від військового обліку після “попередження”, зробленого керівником ТЦК.

Відтак, за наявності доказів, навіть усного попередження (отриманого в належному процесуальному порядку запису розмови, акта) від керівника територіального центру комплектування, не можна виключати ризику притягнення до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень) або виправних робіт на термін до одного року,
– наголосили в Асоціації.

Коли загрожує від 3 до 5 років в’язниці

  • Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився після проходження медкомісії, отримання повістки-призову до ЗСУ або мобілізаційного розпорядження, то йому загрожує кримінальна відповідальність.
  • Відповідно до статті 336 Кримінального кодексу, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *