МОН пропонувало зробити історію України обов’язковою

У грудні Міністерство освіти і науки подавало проєкт моделі проведення вступної кампанії на громадське обговорення, в якому історія України була обов’язковим предметом НМТ.

Про це в ефірі телемарафону сказав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, відповідаючи на запитання щодо виключення предмета історія України з переліку обов’язкових предметів НМТ.

За його словами, МОН планувало включити до переліку МНТ чотири предмета. Три обов’язкових – українська мова, математика, історія України, а четвертим мав бути предмет на вибір учасника тестування.

Водночас скорочення кількості предметів НМТ та виключення історії України з переліку обов’язкових предметів відбулося після громадського обговорення та необхідністю провести тестування в один день у межах 180 хвилин.

«Під час саме громадського обговорення, думок батьків, думок викладачів, думок абітурієнтів, думок депутатів, думок зацікавлених громадських організацій ми все ж таки дійшли згоди, що безпекова ситуація є сьогодні на першому місці, і вимога складати тест в один день та обмеженість у часі 180 хвилин саме на це і вплинула», – сказав міністр.

Він також зауважив, що через це у переліку НМТ залишилося два обов’язкових предмета.

«Тому ми залишили два обов’язкових предмета українська мова і математика, які в принципі забезпечують обєктивну і основну абсолютно прогностичну валідність. І ці два предмета були обов’язковими у державній підсумковій атестації, тому ми саме ці предмети і залишили на підставі великих суспільних консультацій», – зауважив міністр освіти і науки.

Також він висловив сподівання, що випускники, які готувалися до складання тесту з історії України, використовуватимуть цей предмет під час формування свого набору предметів для проходження національного мультипредметного тесту.

Як відомо, більшість депутатів освітнього парламентського комітету не погодилися з моделлю НМТ, що була запропонована МОН, та наполягли на необхідності скорочення кількості предметів та виключенні історії України з переліку обов’язкових предметів НМТ.

Вступ.ОСВІТА.UA в Telegram.

ЗНО

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *