МОН пропонує фінансувати виші через систему грантів

У Міністерстві освіти і науки зазначають, що в Україні на часі є запровадження моделі прозорого співфінансування здобуття вищої освіти, за якою вища освіта оплачується частково державою, і частково фізичними та юридичними особами.

Про це за результатами засідання Колегії МОН повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, в Україні давно сформований запит на трансформацію механізмів фінансування вищої освіти.

«Система, за якою держава оплачує або 100% навчання у ЗВО (бюджетникам) або 0% (контрактникам) вкрай несправедлива. Тим більше, що насправді в її основі лежить фікція – нібито держава "замовляє" собі певну кількість фахівців. Насправді, мова має йти про державне фінансування освіти через систему грантів. Паралельно слід впроваджувати пільгове довгострокове кредитування», – зазначає Винницький.

Він також наголосив, що задум щодо трансформації системи фінансування передусім базується на потребі збільшити кількість вступників, які отримують бюджетну підтримку свого навчання.

«Зараз співвідношення бюджет/контракт = 40/60, а ціна контракту часто нижча ніж сума, яку держава платить ЗВО за навчання одного студента. Отже, на часі – запровадження того, що існує у більшості країн Заходу: моделі прозорого співфінансування, коли вища освіта оплачується частково державою, і частково фізичними та юридичними особами», – підкреслив заступник міністра освіти і науки.

Також він повідомив, що в результаті застосування такої моделі можна отримати збільшення кількості вступників, яким держава покриватиме витрати на навчання на 35-40%, але така державна підтримка буде частковою.

«Обговорення презентації членами Колегії було досить гострим. Розумію певні побоювання з боку ректорів, роботодавців, захисників прав учасників освітнього процесу. Зміни – це завжди стрес, особливо коли чинна система фінансування зрозуміла очільникам ЗВО – хоча й самі вони визнають її неефективність. Є певні усталені процедури та комфорт, які ця реформа порушуватиме», – резюмував Винницький.

Як відомо, Міністерством освіти і науки розроблений законопроект, яким пропонується внести зміни до законодавства, що стосуватимуться запровадження механізму державних грантів на оплату послуг з навчання для здобуття вищої освіти.

фінансування освіти

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *