На Сумщині суд скасував наказ про відсторонення вчителя

Роменський міськрайонний суд скасував наказ про відсторонення вчителя від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19.

Про це повідомляє Суспільне, з посиланням на інформацію кореспондента, який стежив за ходом слухання справи у суді.

Відповідачем у справі є директор Роменської ЗОШ №2. 

Вчителька у позові посилалася на конвенцію з прав людини, на заборону дискримінації за будь-якими ознаками та на КЗпПУ ст. 25. Також вона зазначає, що урядом не оголошено надзвичайного стану через епідемію у державі, тому вакцинація є добровільною.

Водночас відповідач зазначає, що є рішення комісії з ТЕБ та НС та стаття 117 Конституції, де вказано: «Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання». Також відповідач посилався на наказ МОЗ, яким визначено перелік професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації.

Окрім того, як зазначає відповідач, інформація про щеплення не належить до інформації про діагноз або стан здоров'я. 

На питання судді, чому вчитель не продовжила викладати свій предмет дистанційно, якщо вважала наказ незаконним, вона відповіла, що її групу передали іншому вчителю.

Своєю чергою, на питання чому вчителя вирішили відстороняти від роботи, якщо навчання все одно дистанційне, директор школи відповіла, що у постанові Кабміну про форму навчання не йдеться. У разі невідсторонення невакцинованого працівника директору загрожував штраф до 170 тисяч грн.

Після нарадчої кімнати, суд задовольнив позов вчителя частково: наказ про відсторонення скасований. Водночас прохання про відшкодування грошей, які вчитель втратила за час, протягом якого не працювала – не задовольнили.

Рішення суду набирає сили через 30 днів, 6 січня. Протягом цього часу сторони можуть оскаржити його.

Що відомо. Вчитель однієї зі шкіл Ромнів подала до суду 11 листопада, оскільки її відсторонили від роботи через відсутність вакцинації від COVID-19. Відомо, що 5 листопада школа видала наказ про відсторонення її від роботи без збереження зарплати з 8 листопада.

У школах Сумської громади з 8 листопада було відсторонено від роботи 20 нещеплених працівників освіти.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *