НАЗЯВО: в український вишах використовують російську

В українських закладах вищої освіти встановлено низку випадків невмотивованого використання російської мови в освітньому процесі.

Про це йдеться у зверненні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти до українських університетів стосовно практик використання російськомовної літератури та російськомовного навчання.

Зокрема, у НАЗЯВО наголошують на випадках викладання у вишах російською мовою освітніх компонентів або їх складових, наведення наукової та навчально-методичної літератури російською мовою як обов’язкової.

Окрім того, є випадки використання у вишах перекладів фундаментальних праць російською замість оригіналів або українськомовних перекладів.

Також деякі виші організовують освітній процес для конкретного освітнього компонента винятково на російськомовних джерелах та навчально-методичному забезпеченні.

У Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти наголошують, що такі дії йдуть в розріз із законами «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та іншими нормативними актами.

«Така освітня діяльність призводить до грубого порушення прав здобувачів вищої освіти, які здобували загальну середню освіту українською мовою та не володіють російськомовною термінологією на достатньому рівні», – йдеться у зверненні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Особливе обурення, наголошують у НАЗЯВО, викликає те, що деякі українські заклади вищої освіти продовжують бути осередками зросійщення української молоді, ігноруючи Стратегію популяризації української мови, схвалену Кабінетом Міністрів щодо утвердження всебічного використання української мови в усіх сферах на всій території України з метою ствердження української ідентичності.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *