Не без “але”: Кулеба допускає можливість переговорів з Росією

Україна може розпочати діалог з Росією між двома глобальними самітами миру, але за певних умов. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю індійському телеканалу.

Дмитро Кулеба, голова МЗС України, допустив можливість діалогу з Кремлем у період між самітами Глобальної ініціативи щодо миру. Він наголосив, що для цього необхідно дотримання правил, узгоджених учасниками самітів, – інформує 24 Канал з посиланням на New Delhi Television Limited.

Що каже Кулеба про діалог з Росією

Український міністр акцентував на важливості “формули миру”, яку він порівняв з меню, де кожна країна може вибрати проблему для роботи. Ця формула включає ключові питання, викликані агресією Росії.

На першому саміті зберемо разом усі держави, які поділяють ці принципи, вони виберуть пункт меню, над яким хочуть працювати. Потім між першим і другим самітами може пройти спілкування з Росією відповідно до правил, схвалених учасниками,
– сказав Кулеба.

Голова МЗС також звернув увагу на роль Індії у мирному процесі, наголосивши на її “важливому глобальному голосі”. Він висловив сподівання, що участь Нью-Делі в переговорах зміцнить позиції країн Глобального Півдня та сприятиме залученню інших держав до української мирної ініціативи.

Зверніть увагу! За словами міністра, співпраця з Індією може стати ключовим фактором для об’єднання зусиль країн регіону. Кулеба вважає, що солідарність Індії з Україною в питанні відновлення миру може надихнути інші нації до активної участі в процесі.

Підсумовуючи зазначимо, що, за словами Кулеби, діалог з Росією можливий лише у разі виконання правил, встановлених усіма учасниками переговорного процесу. Він констатував, що діалог щодо миру має бути ефективними та відповідати інтересам усіх сторін, зокрема України.

Більше про мирний саміт

  • Перший Глобальний саміт миру заплановано провести у Швейцарії навесні 2024 року. Цей захід стане інавгураційним, і Україна прагне, щоб ініціатива щодо форматів переговорів виходила безпосередньо з Києва, а не нав’язувалася ззовні.
  • Президент Володимир Зеленський на форумі “Україна. Рік 2024” заявив про важливість посилення позиції нашої держави як на полі бою, так і в дипломатичній царині. Він наголосив на необхідності власної дипломатичної ініціативи України та відкинув можливість нав’язування зовнішніх формул миру.
  • Водночас голова Офісу Президента Андрій Єрмак говорив, що на перший саміт у Швейцарії буде запрошено понад 160 країн, і Росії у відповідному списку держав немає. Однак разом тим очільник ОП допускав участь Кремля в переговорах на наступних етапах.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *