Німеччина показала текст угоди зі США щодо “Північного потоку-2”: чого чекати Україні

Зазначили, що США й Німеччина не терпітимуть, якщо Росія буде використовувати газ як зброю. Також Берлін обіцяє санкції проти Москви, коли Росія продовжить “шкідливу активність”.

До теми США і Німеччина домовилися щодо “Північного потоку-2”: якими будуть гарантії для України

Гарантії для України

  • Німеччина має виділити понад 200 мільйонів євро на підтримку енергосектору та недопущення енергозалежності України;
  • Зокрема, у Меркель погодились організувати “зелений фонд” розміром 1 мільярд доларів, щоб підтримати енергобезпеку України. Берлін профінансує 175 мільйонів доларів.
  • Також Німеччина призначить представника з фінансуванням у розмірі 70 мільйонів доларів. Він розвиватиме двосторонні проєкти з Україною в сфері енергетики.
  • Берлін буде використовувати всі важелі в російсько-українських переговорах щодо продовження транзитного контракту. Домагатимуться, аби його продовжили ще на 10 років.
  • Також документ передбачає надання Україні технічної допомоги для інтеграції в електромережу ЄС.

Так, США і Німеччина погодились, що в інтересах України й Європи продовжити транзит газу через Україну після 2024 року. Для цього мають призначити спеціального представника. Перемовини щодо продовження угоди про транзит повинні розпочатися не пізніше 1 вересня.

Активізація перемовин щодо Донбасу

Крім цього, в угоді зазначили, що Німеччина зобов’язалася допомогти Україні з урегулюванням конфлікту на Донбасі для запуску “Північного потоку-2”. Берлін обіцяє активізувати переговори в нормандському форматі, щоб забезпечити виконання мінських домовленостей.

США та Німеччина стверджують, що підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та її європейський шлях.

Зверніть увагу! Зауважили, що США контактували з Україною і Польщею під час розробки цих домовленостей з Німеччиною. Як відреагувала Україна

Міністерство закордонних справ України надіслало ноти у Брюссель і Берлін через угоду. Українська сторона ініціює консультації з Єврокомісією.

Що цьому передувало

  • Американські ЗМІ писали що в адміністрації Джо Байдена начебто закликали українську владу утриматися від критики “Північного потоку-2”. Зокрема, й цієї угоди.
  • У Держдепі це спростували. Наголосили, що не тиснули на Україну.
  • Потім Штати та Німеччина офіційно підтвердили, що угоду таки уклали.
  • Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон не хотів ризикувати відносинами з Берліном.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *