Одразу після залпів: у МАГАТЕ оприлюднили деталі відключення однієї з ліній на Запорізькій АЕС

На ЗАЕС через обстріли сталося відключення зовнішньої повітряної лінії / Колаж 24 Каналу

На Запорізькій атомній електростанції сталося відключення зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330 кіловатів. Повідомляється, що про це стало відомо після того, як у районі станції пролунали залпи артилерії.

Днями із території Запорізької АЕС знову були обстріли. Крім цього, з’явилося відео з атомної станції, на якому видно, що окупанти зберігають там свою техніку й особовий склад.

Що кажуть у МАГАТЕ

Експерти, які перебувають на Запорізькій АЕС близько 10:06 зафіксували відключення єдиної лінії 330 кіловатів. Внаслідок цього електропостачання станції залежить тільки від лінії 750 кіловатів. Зазначається, що до початку повномасштабного вторгнення станцію живили чотири лінії 750 кіловатів та шість ліній 330 кіловатів.

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії, спершу причина такого відключення “не була зрозумілою відразу”. Однак це відбулося майже одночасно з повідомленнями про “військову активність” у цьому регіоні.

Це також підтвердила група МАГАТЕ на місці, яка чула численні залпи артилерії сьогодні вранці, а також у середу, коли група чула ракетні обстріли,
– заявили в агентстві.

Реагуючи на інцидент, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що найбільша в Європі атомна електростанція в черговий раз втратила ключове джерело електроенергії, необхідне для охолодження реакторів.

За його словами, події сьогоднішнього ранку 4 квітня, ще раз звертають увагу на реальну небезпеку, яка загрожує цьому найбільшому об’єкту, а саме – Запорізькій атомній електростанції.

Що цьому передувало: головне

  • Вранці 4 квітня в Енергоатомі заявили, що станом на зараз найбільша у Європі атомна електростанція з’єднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-750 кіловат “Дніпровська”, роботу якої нещодавно було відновлено силами українських енергетиків.
  • Фахівці також пояснили, що це знову загрожує аварійною ситуацією. Адже у випадку відключення останньої лінії ЗАЕС може бути на межі чергового блекауту. Саме через неї Запорізька АЕС отримувала живлення для своїх потреб від української енергосистеми.
  • Крім того, в Енергоатомі пригадали, що на станції вже було 8 повних блекаутів та один частковий (тоді запускали аварійні дизель-генератори та системи безпеки). Якщо вони перестануть працювати, то можлива аварійна ситуація.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *