Опубліковано рейтинг шкіл України 2023 року

Редакція сайту Освіта.ua склала щорічний рейтинг найкращих закладів загальної середньої освіти України за підсумками проведення національного мультипредметного тесту у 2023 році.

Цьогорічний рейтинг має певні особливості, оскільки випускники шкіл проходили тестування в умовах воєнного стану, а замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання учасники складали національний мультипредметний тест.

Тест передбачав виконання завдань із трьох предметів: двох обовʼязкових (українська мова і математика) та одного предмета на вибір учасника тестування (історія України, біологія, фізика, хімія, іноземні мови).

Як і минулого року, національний мультитест було проведено у формі компʼютерного тестування з використанням лише завдань із закритою формою відповіді. 

Значний вплив на цьогорічний рейтинг має пороговий бал «склав / не склав», який у 2023 році був встановлений заздалегідь і став для деяких предметів значно нижчим, ніж у попередні роки. Так, поріг «склав / не склав» з української мови не подолали лише 0,99% учасників (у 2021 році – 7,45 %), що вплинуло на рейтингові таблиці, оскільки в рейтингу враховуються учасники, які не подолали пороговий бал з предмета.

Окрім того, на підсумкові таблиці рейтингів областей та обласних центрів вплинуло переміщення учнів багатьох шкіл. Багато випускників залишили свої населені пункти й продовжували навчання в інших областях України або за кордоном.

Усі ці чинники істотно вплинули на місце конкретної школи в рейтингу закладів регіону і на місце конкретної області в загальнонаціональному рейтингу. 

Зважаючи на зміну формату тесту, умови його проведення та особливості визначення результатів НМТ, не варто порівнювати рейтинг 2023 року з рейтингами попередніх років. Також необхідно зазначити, що на результати НМТ кожного учасника впливає низка чинників, з-посеред яких, окрім якості навчання в закладі освіти, ще й такі важливі, як тип і розташування закладу, педагогічний колектив, матеріальне становище й рівень освіти родини, умови навчання, самостійна підготовка до тестування, отримання додаткових платних освітніх послуг тощо.

Через це не є доцільним ухвалення управлінських рішень за результатами тестування випускників окремих шкіл або шкіл регіонів у загальному рейтингу.

Таблиці рейтингу:

  • ТОП-200 шкіл України в рейтингу
  • Найкращі школи столиці України
  • Рейтинги шкіл обласних центрів України
  • Рейтинги шкіл областей України
  • Рейтинги шкіл за предметами НМТ
  • Рейтинг обласних центрів за результатами НМТ
  • Рейтинг областей за результатами НМТ
  • Усі матеріали рейтингу

ранжовано за рейтинговим балом, що розрахований на підставі середнього значення балів НМТ, отриманих учасниками тестування з усіх предметів і з урахуванням загальної кількості тестів, складених випускниками кожної школи.

оприлюднених Українським центром оцінювання якості освіти.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *