Орбан таки готовий розблокувати 50 мільярдів євро для України, але з небезпечною умовою

Орбан готовий розблокувати допомогу Україні / AP

Будапешт направив до Брюсселя компромісну угоду щодо розблокування фінансування ЄС для України на суму 50 мільярдів євро. При цьому, є умова, яка дозволяє Угорщині щороку блокувати постачання допомоги.

Той факт, що альтернативну угоду минулої суботи було передано Євросоюзу, підтвердив угорський прем’єр Віктор Орбан в інтерв’ю французькому виданню Le Point, яке також поширила пресслужба угорського прем’єра.

Яка умову ставить Угорщина

Орбан пояснив, що компроміс полягає у тому, що фінансування Україні схвалять за умови, “якщо щороку будуть вирішувати, чи продовжувати надсилати ці гроші, чи ні”. По суті, це означає для Угорщини можливість щорічно блокувати допомогу.

Орбан уточнив, що це щорічне схвалення має відбуватись одноголосно усіма членами ЄС. При цьому він зазначив, що деякі країни помилково інтерпретують як засіб щорічного шантажу, і взявся пояснювати, що це не так.

“Наша позиція полягає в тому, що мова йде не про шантаж вето, а про відновлення і збереження єдності Європейського Союзу”, – додав угорський прем’єр.

Що цьому передувало

  • Переговори про схвалення програми фінансової допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро ускладнюються, адже Угорщина не проявляє гнучкості напередодні саміту 1 лютого.
  • 27 січня Угорщина направила до Євросоюзу пропозицію готовності використати бюджет блоку для допомоги Україні й випустити спільні боргові зобов’язання ЄС для його фінансування, якщо будуть додані інші “застереження”.
  • Як відомо, угорський прем’єр наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 мільярдів євро від ЄС.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *