Отець Андрій Зелінський: ми маємо вибороти світ вільної і гідної людини

– Отче, розкажіть, будь ласка, про концепцію форуму «Освіта Дивосвіту».

Світ змінюється, і стає все менше і менше місця для свободи, надто для людини вільної і гідної. Тому нам сьогодні дуже важливо, і не лише в Україні, а зрештою, в цілому світі, подбати про те, аби наступним поколінням населення нашої планети також почувалося вільно, гідно і комфортно. Аби вони могли залишатися людьми. Це вимагає від наше покоління чималих зусиль. І, зокрема, це вимагає від нас з вами потужної, серйозної, відповідальної боротьби на полі освітньому. 

Нам потрібно після себе залишити світу вільну і гідну людину. Світ вільних і гідних людей я розвиваю як концепцію Дивосвіту в книзі «Семенові Зорі». 

Дивосвіт – це власне простір індивідуальної, особистої людської свободи. Але це також світ, який людина тче зі своїм особистим сприйняттям реальності навколо. Це світ, де достатньо простору для людського подиву, людської мрії для мене, як для людини, І, мабуть, одне з найважчих завдань сьогодення у світі, де все менше і менше стає свободи, бо людство намагається впоратись із викликами глобального масштабу, полягає в тому, аби в контексті нашої боротьби ми залишались людьми, ми залишили людину. Перше, найважливіше, – у власному серці. 

Отже, життя – мандрівка. Бути людиною – це постійно ставати собою. Це обирати ставлення до того, що відбувається навкруги. Це обирати, які сенси інтегрувати у власне життя, і як на них реагувати. Або що вартує просто проминути непомітно. 

Освіта Дивосвіту допомагає нам розібратись у власному серці, вичитати мудрість із буття власного особисто, а також нашого спільного. 

Освіта Дивосвіту дозволяє нам ставати людьми, реагуючи на те, що діється навколо нас. Бути більше, аніж просто. Бути справді людиною. І відтак концепція цього форуму дуже тісно пов'язана з власне отим найважливішим завданням людського суспільства. Але, зокрема, надважливо для нас з вами, для українців, є вибороти в першу чергу на рівні власного серця, а згодом і на полі бою отой вільний світ, світ вільної і гідної людини. 

– Яка вона – людина Дивосвіту?

Громадянин Дивосвіту – це вільна і гідна людина. Людина, яка відчуває, що є господарем власної долі. 

Бути господарем своєї долі, бути суб'єктом, бути особистістю, відповідальною за власне життя, і за життя світу навкруги, і за життя свого суспільства, за життя нашої країни – це про освіту Дивосвіту. Тільки воля може дати насправді достатньо сили, достатньо снаги, достатньо енергії, впевненості для того, аби долати всі виклики, які сьогодні стоять на нашому з вами шляху. 

Воля. Воля, яка стає свободою, коли людина знаходить власну стежину і не втрачає з поля зору горизонт омріяного, бажаного, Той самий “світ кращий”, про який згадував і Григорій Сковорода. Світ, який творить людина вільна і гідна. І для цього нам потрібні вільні і гідні люди навкруги. Для цього нам потрібно мистецтво запалювати зорі. Це, мабуть, одне з найважливіших мистецтв цілого Дивосвіту. Мистецтво бачити світле і тепле в людях навкруги, підсилювати, вірити в них. Аби їхнє світло ставало яскравішим. Аби тепло їхніх сердець ставало теплішим, Аби світ, у якому ми живемо, наш з вами Дивосвіт – країна вільних і гідних людей – залишалась домом для багатьох. Тих, хто уміють, бажають, можуть жити, жити по справжньому, ставати собою, ставати людьми, бути справді лицарями софійного Дивосвіту, митцями запалювання зір.

Бліц-інтерв’ю

 – Ким ви мріяли стати в дитинстві, і чи збулася ваша мрія? 

У дитинстві я мріяв стати лікарем. Вважаю, що мрія збулася. Навіть сьогодні намагаюсь лікувати людей.

– Ким ви є зараз і як обрали свій шлях?

Сьогодні я вважаю, що став мандрівником, дослідником, мабуть, за духом, воїном, людиною.

– Що для вас освіта, і якою вона має бути?

Освіта – це завжди якісне знаряддя, якісний інструмент налагодження ефективних стосунків з реальністю. Освіта має допомогти мені зрозуміти, що саме відбувається, як саме відбувається і як на це можна вплинути.

– А що таке освіта Дивосвіту?

Освіта Дивосвіту – це крила для вільної людини.

ПРИДБАТИ КВИТКИ НА ФОРУМ

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *