Папа Римський у Великдень зробив неочікувану заяву про полонених: що пропонує Франциск

Коротка версія новини

  • Папа Римський у Великдень закликав до поваги до міжнародного права та миру, зокрема у регіонах конфліктів.
  • Він висловив побажання про загальний обмін полоненими між Росією та Україною та закликав ЦАХАЛ і ХАМАС звільнити заручників.
  • Україна відповіла, що готова до обміну полоненими за принципом “всіх на всіх”, але Росія не погоджується на це.
  • Раніше Папа Римський викликав обурення, висловивши думку про можливість переговорів та “підняття білого прапора” як прояв сміливості.

Папа Римський закликав до обміну полоненими / Колаж 24 Каналу (Фото: AFP, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини)

Глава католицької церкви під час великодньої проповіді згадав про війни, які йдуть у світі. Папа Римський закликав Росію та Україну провести обмін військовополоненими за формулою “всіх на всіх”.

Папа Римський Франциск у свято католицького Великодня звернувся до вірян із традиційним посланням і благословенням “Граду і Миру”. Під час Святої Меси у Ватикані звернувся з рішучим закликом до “поваги до принципів міжнародного права”.

Понтифік перерахував конфлікти, які відбуваються на Близькому Cході, на Кавказі та, звичайно, в Україні.

Нехай же Воскреслий Христос відкриє дорогу миру для стражденного населення цих регіонів (Ізраїля, Сектора Газу та України, – 24 Канал). Закликаючи до пошани принципів міжнародного права, висловлюю побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною: всіх на всіх!
– сказав Папа Римський у своїй промові з лоджії базиліки Святого Петра.

Також він закликав ЦАХАЛ і ХАМАС звільнити заручників, а міжнародні організації повною мірою відновити допомогу Сектору Гази.

Що відповіла Україна

У Коордштабі відповіли, що українські офіційні особи неодноразово заявляли про готовність до обміну за таким принципом, проте Росія не бажає повертати своїх людей.

Що Папа Римський раніше казав про війну

  • На початку березня цього року Папа Римський сказав, що Україна заради порятунку людських життів нібито мусить визнати поразку і розпочати переговори з ворогом. Франциск заявив, що, мовляв “підняти білий прапор” – це не прояв слабкості, а прояв сміливості.
  • Ця заява очікувано викликала обурення у суспільства. Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій дала спільний коментар щодо слів Понтифіка. Як зазначили представники церков, “ніхто і ніколи не примусить наш народ капітулювати”. Вони додали, що якби України здалася, то злочини Росії повторилися у європейських містах.
  • Згодом, попри шквал критики, Франциск знову закликав до переговорів з метою припинення бойових дій в Україні та на Близькому Сході. Тоді він згадав жителів “мученицької України і Святої Землі, Палестини, Ізраїлю, які так сильно страждають від жахів війни” та наголосив, що продовження війни – це завжди поразка.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *