Переговори про закінчення війни у 2022 році: WSJ розповіло, які умови висувала Росія

На яких умовах Путін пропонував мир у 2022 / Колаж 24 Каналу

Проєкт мирного договору, складений у квітні 2022 року, висвітлює спроби Путіна закласти мир з позиції сили. Угода передбачала нейтралітет України, заборону на вступ до військових союзів та обмеження її збройних сил.

Урешті-решт домовленість виявилася недосяжною метою. Кількість воєнних злочинів Росії на території України стала очевидною, військова ситуація для України поліпшилася, а країни Заходу активно почали надавати військову підтримку Києву.

Якою Росія бачила мирну угоду

У запропонованому проєкті угоди передбачено, що Україні буде заборонено вступати у військові союзи, такі як НАТО. Проте, буде можливість приєднання до Європейського Союзу. Також угода передбачає, що на територію України не буде допускатися іноземна зброя, і розміри Збройних Сил України будуть обмежені до певного рівня.

Зверніть увагу! Отриманий документ дуже подібний до договору 1990 року, який створив об’єднану Німеччину, де війська Радянського Союзу залишили Східну Німеччину за умови, що країна відмовиться від ядерної зброї та обмежить чисельність своєї армії.

Щодо Кримського півострова, угода передбачає, що він залишиться під впливом Москви й не буде вважатися нейтральним. Росія також ставила вимогу, щоб російська мова отримала рівноправний статус з українською в урядових і судових установах. Згідно з проєктом документа, Київ не підтримав цей пункт.

Москва прагнула, щоб кількість військовослужбовців Збройних Сил України складала 85 тисяч осіб, 342 танки та 519 артилерійських знарядь. Також у Кремлі хотіли, щоб дальність дії українських ракет була обмежена 40 кілометрами.

Питання про подальшу долю Сходу України, який був захоплений і окупований Росією у 2014 році, не було включено у тексті договору. Це питання залишено на розсуд Путіна та Зеленського, які мали обговорити його під час особистих перемовин.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк також відреагував на публікацію WSJ і засудив намагання “видати відомі капітулятивні вимоги Росії за щось нове”.

Жодних реальних можливостей домовитися не було. Умови капітуляції Росія не змінювала. Україна категорично ніколи цих умов не приймала,
– зазначив він.

Гарантії безпеки для України

Згідно з документом, мирний договір передбачав гарантії іноземних держав. Серед таких країн, які б взяли на себе зобов’язання захищати нейтралітет України у випадку порушення угоди, були вказані США, Велика Британія, Китай, Франція та Росія. Окрім того, Росія хотіла додати Білорусь як гаранта, а Україна – Туреччину.

Важливо! Передбачалося, що міжнародні гарантії безпеки не поширюватимуться на Крим і Севастополь.

За умовами договору, поки він був чинний, країни-гаранти мали припинити дію міжнародних договорів та угод, що несумісні з постійним нейтралітетом України, включно з будь-якими зобов’язаннями щодо двосторонньої військової допомоги.

Переговори між Росією та Україною: останні новини

  • Михайло Подоляк зауважує, що Україна не може піти на заморожений конфлікт з країною-агресоркою. Він наголосив, що зараз любителі “переговорів” пропонують дати шанс Росії зафіксувати “непрограш”, що дасть можливість окупантам підготуватися вже до третього етапу війни.
  • Раніше Буданов також повідомляв, що росіяни були б дуже раді заморозити все так, як є зараз, змусивши Київ визнати захоплені ними території. У цьому разі вони б святкували перемогу. Втім, очільник ГУР підкреслив, що такого ніколи не станеться.
  • Президент України Володимир Зеленський переконаний в тому, що Росія не має інтересу до миру. У своєму інтерв’ю італійському телеканалу Rai1 в лютому він підтвердив цю думку, стверджуючи, що для Кремля мир означає поразку, і Росія не буде йти на такий компроміс. Зазначається, що справжня мета Володимира Путіна полягає в повному захопленні України.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *