PISA: в Україні немає вимог до оцінювання креативності учнів

Українська освіта не має вимог системного рівня до оцінювання креативності учнів.

Про це свідчить мінізвіт міжнародних експертів за підсумками PISA-2022, перекладений в Українському центрі оцінювання якості освіти й присвячений розвитку креативного мислення школярів.

Загалом, як відзначають укладачі звіту, системні програми навчання та оцінювання креативного мислення мають лише 24% країн-учасниць дослідження PISA.

«У 2022 році лише 24% юрисдикцій, які беруть участь у PISA, повідомили про запровадження в себе на системному рівні методичних рекомендацій щодо навчання креативного мислення (наприклад, щодо прогресу в навчанні та рубрик) або щодо оцінювання результатів його навчання. У 10% країн / економік такі рекомендації й вимоги щодо оцінювання / аналізу результатів навчання перебувають на стадії напрацювання», – йдеться у звіті.

Також документ містить перелік проблем, які перешкоджають роботі над креативним мисленням учнів.

«Переобтяжена навчальна програма, недостатня увага до креативності під час оцінювання, неналежна профільна підготовка вчителів й обмежені ресурси – ось неповний перелік проблем, які стоять на заваді інтеграції креативного мислення в шкільну освіту, – наголошують автори звіту.

Щодо України, то вітчизняна система освіти має вимоги системного рівня щодо кваліфікації та підготовки вчителів стосовно розвитку креативності учнів, але не має їх щодо оцінювання креативності школярів.

«Якщо креативне мислення залишається поза оцінюванням академічних досягнень учнів, це негативно впливає на формування креативності. Таке трапляється, коли оцінювання зосереджене на відтворенні набутих знань і нівелює цінність оригінальної думки. Або коли для оцінювання обирають одні предмети, залишаючи поза увагою інші, не зважають на особливості творчої роботи, пов’язані з такими дисциплінами, як-от візуальне вираження та навчання мистецтва, тобто оцінювання зосереджується на одних предметах за рахунок інших (наприклад, тестування з математики, але не з образотворчого мистецтва)», – зазначають укладачі звіту.

Як відомо, 2022 року Україна вдруге взяла участь у міжнародному дослідженні якості освіти PISA. Інноваційною галуззю в цьому циклі дослідження було саме креативне мислення учнів.

ЗАВАНТАЖИТИ ЗВІТ

PISA в Україні

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *