Повне блокування КПП та розсипане зерно: що відбувається на кордоні із Польщею

Блокування кордону з Польщею / GettyImages та Колаж 24 Каналу

Протести поляків на кордоні з Україною проти експорту нашого зерна спалахнули з новою силою після того, як ситуацію вдалося врегулювати після тривалих протестів восени 2023 року. Однак вже 9 лютого акції почалися знову.

Польські протестувальники заявляють, що знову почали блокувати кордон через політику Євросоюзу щодо українського зерна. Мовиться про те, що на польських аграріїв вже діють вимоги ЄС, а на Україну ще ні, проте транзит дозволений, тому українське зерно дешевше від польського і створює непомірну конкуренцію на ринку.

Що відбувається на кордоні

Причини блокування кордону у лютому 2024 року ті ж самі, які оголошували й при блокуванні восени 2023. Єврокомісія ще на рік продовжила повне відкриття ринку ЄС для української продукції. На перший погляд, реакція Польщі виглядає логічною, однак не все так просто.

Блокування кордону не тільки не дає можливість перевозити зерно, а й створює на контрольно – пропускних пунктах кілометрові черги, які майже не рухаються. Це значно сповільнює постачання Україні критично важливих речей та погіршення відносин між нашою державою та країною, яка від початку повномасштабного вторгнення була одним із найсильніших союзників, Польщею.

13:57, 21 лютогоЗеленський провів селектор щодо блокування на польському кордоні

Президент України провів селектор. Окрім щоденних тем, обговорювалось гостре питання блокування на польському кордоні. Володимир Зеленський розповів, що Україна визначила свої наступні кроки щодо ситуації на кордоні з Польщею.

Він уточнив, що лібералізація торгівлі з Європейським Союзом має тривати. Володимир Зеленський також висловив вдячність за чітку позицію Європейській комісії.

13:45, 21 лютогоГенконсулка Польщі у Львові перепросила в України за протести на кордоні

Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич відреагувала на останні події на українсько-польському кордоні. Зокрема вона попросила вибачення в українців.

На її думку, справжній поляк ніколи не вдарить ножем у спину сусіда, який бореться за свободу.

Я не можу вдавати, що не бачу цих ганебних дій Польщі на польсько-українському кордоні. Прошу вибачення у вас, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх співвітчизників,
– написала генеральна консулка.

13:43, 21 лютогоУ Польщі закликали ЄС ввести квоти на українські товари

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак пригрозив Україні посиленням обмежень імпорту. Він також заявив, що не хоче заглушати протести.

В ефірі Polske radio 24 він заявив, що ЄС має ввести квоти на українські товари.

Колодзейчак уточнив, що повідомлення про те, що українське зерно просочується на ринок Польщі, попри ембарго, не підтвердилися. Але разом українська продукція витісняє польську на німецькому ринку, через що країна зазнає збитків в агросекторі.

01:59, 21 лютогоДуда прокоментував блокування кордону Польщі з Україною

Президент Польщі наголосив, що обидві сторони намагаються розв’язати проблему на кордоні. Водночас, на його думку, всі ці події є конфліктом інтересів між польськими фермерами, які бояться за своє існування, та виробниками сільськогосподарської продукції в Україні.

Дуда також наголосив, що подібні протести прокотилися “практично по всьому Європейському Союзу”, адже фермери “бояться величезного напливу української сільськогосподарської продукції на ринки ЄС”.

Він також підкреслив, що якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі. Водночас Дуда сказав, що поляки мають право на протест, і якщо він законний, то влада його захищатиме.

01:17, 21 лютогоПольського фермера, що закликав Путіна “розібратися з Україною” затримала поліція

Міністр внутрішніх справ Польщі Марчін Кервінський у соцмережі Х підтвердив, що фото скандального банера, який ширили в Інтернеті, нівелювала польська поліція. Наразі поліція переслідує в судовому порядку особу, відповідальну за банер. При цьому міністр підкреслив, що подібна злочинна поведінка не буде терпимою.

Наразі польському фермеру інкримінували пропаганду тоталітарного державного устрою та розпалювання ворожнечі.

Варто зазначити, що за розпалювання ворожнечі на ґрунті національних, етнічних, расових чи релігійних відмінностей польський провокатор може бути оштрафований або йому загрожує до двох років обмеження чи позбавлення волі.

23:35, 20 лютогоНа розсипання українського зерна відреагували правоохоронці

Протест поляків не спрямований проти українців. Це в першу чергу конфлікт з Брюсселем і його “зеленою політикою”. Резонансними стали випадки з розкиданням українського зерна на кордоні. Однак поліція реагувала, прокуратура вже займається цими конкретними випадками. Також ведуться перемовини уряду. Про це повідомила керівниця порталу Ukrayina.pl, журналістка телеканалу tvn24.pl та Super Express Аліна Макарчук. За її неофіційною інформацією, 20 лютого відбулися телефонні перемовини Дональда Туска та Дениса Шмигаля.

23:31, 20 лютогоВоїн ЗСУ звернувся до поляків

Михайло Савицький із позивним “Скрипаль” звернувся до громадян Польщі. Боєць ЗСУ, який до війни працював у запорізькому театрі, сам має польське коріння. Він записав звернення до поляків, в якому нагадав, що в Україні йде війна, і наша держава зараз потребує допомоги від друзів, на яких завжди можна покластися.

Український захисник наголосив, що нашій країні було б дуже важко без допомоги Польщі Україна має небагато боєприпасів і потребує підтримки.

Польща – це наш друг, це наш брат. Так, у нас важка спільна історія, так, таке було. Але разом, зараз ми боремося з Росією. (…) А всі ж чудово розуміють: якщо Росію ми тут не зупинимо, то вона піде далі і в Польщі буде те, що зараз в Україні. І ця важка спільна історія нас зобов’язує до дій, до певних дій,
– сказав він.

Савицький зауважив, що українці та поляки повинні просто пам’ятати історію та йти далі до нашої спільної перемоги.

22:35, 20 лютогоОдин з протестувальників закликав Путіна “розібратися з Україною”

Журналісти Gazeta Wyborca розповіли, що один із польських фермерів розмістив на одному з тракторів послання, адресоване російському президенту Владіміру Путіну. Зокрема, на банері було зазначено: “Путін, розберися з Україною, Брюсселем та нашими правителями”. Крім того, на передній частині машини також було прикріплено великий прапор Радянського Союзу.

Автори польського видання наголосили, що інші протестувальники не підтримують подібні заклики польського фермера. Зокрема, польські протестувальники запевнили, що “тримають кулачки” за Україну у війні з Росією. Організатори протесту також були здивовані наявністю цього банера, однак наголосили, що кожен учасник самостійно несе відповідальність за подібні надписи.

21:16, 20 лютого

Такий вигляд має пункт пропуску “Медика – Шегині” ввечері 20 лютого.

21:11, 20 лютогоУ чергах на кордоні з Польщею застрягли не лише українські водії

Чи не найскладнішою є ситуація на пункті пропуску “Медика – Шегині”. Там перебуває велика кількість протестувальників. Про це розповіла ведуча 24 Каналу Софія Трощук.

Якщо легкові автобуси ще пропускають, то водії вантажівок стоять у величезних чергах. Серед них багато поляків, яких не пускають додому їхні ж співгромадяни. На пункті “Медика – Шегині” польський далекобійник розповів, що поліція у справу не втручається. Їх нібито не цікавить черга на кордоні, а лише порядок. Чоловік переконує, що ця ситуація дратує не тільки українських водіїв, але й поляків.

Це несправедливо. За день замість того, щоб проїхали 24 машини – проїжджає лише 9. Важко, у нас здають нерви… Я стою тут від понеділка (19 лютого – 24 Канал), зараз вівторок. Там стоїть ціла фабрика, яку розвалили росіяни, люди чекають, не мають роботи, а доводиться стояти в черзі й немає можливості проїхати кордон,
– сказав він.

19:53, 20 лютого

Польські фермери 20 лютого масштабували свої дії. У вівторок вони блокували 6 пунктів пропуску. Зокрема, “Ягодин”, “Устилуг”, “Угринів”, “Шегині”, “Рава-Руська” та “Краківець”. Спочатку мітингувальники не пропускали вантажні транспортні засоби, які рухалися на виїзд з Польщі, і навпаки. Про це 24 Каналу повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

19:06, 20 лютогоКубраков відреагував на інцидент з автобусом

Міністер інфраструктури України Олександр Кубраков прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що на пункті перетину кордону “Рава-Руська – Хребенне” польські протестувальники зупинили пасажирський автобус, а один з пасажирів, попередньо громадянин Ізраїлю, був затриманий невідомими особами. Він наголосив на важливості негайної реакції з боку польського уряду.

Під час розмови з очільником бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрою, міністр наголосив, що ситуація вже починає виходити з-під контролю і за межі цивілізованого протесту. Діти та жінки, що перебувають в автобусі, не можуть ставати заручниками будь-якого протесту. Кубраков назвав це небезпечною картинкою, яку росіяни повністю використають для розколу європейської єдності.

19:00, 20 лютогоПольські страйкарі послабили обмеження руху біля кордону з Україною

Після 17:00 відновився рух легкових автомобілів та автобусів через пункт пропуску “Хребене – Рава-Руська”. Протестувальники також висловили готовність щогодини пропускати по 1 вантажівці в обох напрямках. Ще вони готові пропускати незначну кількість транспорту через пункт пропуску “Зосін – Устилуг”.

Вони планують кожні 30 хвилин пропускати по 5 легковиків в обох напрямках, щогодини по 1 вантажівці на в’їзд до Польщі та по 3 вантажівки на в’їзд в Україну. Автобуси в обох напрямках будуть пропускати у звичайному режимі.

Після 18:00 мітингувальники розблокували рух легковиків та автобусів через пункт пропуску “Долгобичув – Угринів”. Водночас протестувальники мають намір продовжувати обмеження руху для вантажівок та пропускати щогодини лише по 4 вантажівки на вʼїзд в Україну та по 1 вантажівці на виїзд з нашої країни. Про це повідомляє ДПСУ.

15:39, 20 лютогоСпівлідер польських фермерів вже допускає блокування пасажирських перевезень

Співлідер протестів польських фермерів на кордоні з Україною допустив блокування пасажирських перевезень у випадку початку контракцій з українського боку.

Лідер підкарпатського осередку руху “Ошукане село” Роман Кондрув заявив, що фермери поки невдоволені діями нового уряду у питанні імпорту з України і хочуть “більше, ніж обіцянки”.

15:37, 20 лютогоСитуація на КПП

Польські страйкарі розпочали більш жорстке обмеження руху транспортних засобів на кордоні з Україною.

“Медика-Шегині”. Польські фермери повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску. Термін завершення такого блокування не повідомлявся.

“Долгобичув-Угринів”. Біля пункту пропуску протестувальники планують перекрити рух для усіх видів транспорту до 17.00 20 лютого.

“Зосін-Устилуг”. З 13.00 по 16:00 протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках. Обіцяють пропускати лише вантажівки з гуманітарною допомогою.

“Корчова-Краківець”. До 21.00 20 лютого протестувальники планують блокувати рух вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки зможуть рухатися безперешкодно.

“Гребене-Рава-Руська”. Протестувальники з 13.00 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

“Дорогуськ-Ягодин”. До 19.00 організатори протесту мають намір повністю заблокувати рух вантажівок в обидвох напрямках.

15:34, 20 лютогоПольський міністр назвав блокаду на кордоні “гідною справою”

Міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетман заявив, що польські фермери, які блокують кордон з Україною, протестують “за гідну справу”.

Гетман зауважив на тому, що станом на зараз польські фермери нібито перебувають у дуже складній ситуації.

Мовиться, що їхні витрати на сільськогосподарське виробництво надзвичайно зросли, що безпосередньо впливає і рентабельність.

15:33, 20 лютогоУкраїнські активісти розпочали акцію проти польських водіїв

Мирну акцію українці розпочали на трьох пунктах пропуску. Мовиться про такі ПП як “Рава-Руська”, “Краковець” і “Шегині”. Організатори контролюють порядок проїзду через зазначені пункти та не дозволяють польським вантажникам об’їжджати чергу.

15:31, 20 лютогоВодії розповіли про нелюдські умови на кордоні з Польщею

Як розповіла ведуча 24 Каналу Софія Трощук, 20 лютого на пункті пропуску “Медика – Шегині” вітряна та неприємна погода. В цих умовах водії змушені стояти у кілометрових чергах. Хтось чекає вже кілька діб, а дехто – стоїть вже тиждень. Все через польських протестувальників, які вирішили заблокувати кордон.

Величезна кількість фур чекає на проїзд біля кордону. Але черга вже настільки виросла, що вантажівки змушені чекати навіть поза Перемишлем, який розташований неподалік від пункту пропуску. В самому місті не можна паркуватися.

15:26, 20 лютогоПольські протестувальники перекрили залізницю поблизу ПП “Медика – Шегині” і розсипали зерно

Польські фермери біля пункту пропуску “Медика – Шегині” посилили протест. Вони перекрили залізницю та розсипали зерно з вантажного вагона на колії.

Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі та не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська,
– заявив співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув.

15:17, 20 лютогоУ МЗС України прокоментували блокаду на кордоні з Польщею

Блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Про це у коментарі 24 Каналу заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Ніколенко зауважив, що наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії.

15:16, 20 лютогоУкраїнці вдалися до відповіді

Польські мітингарі від 20 лютого 2024 року перейшли до тотальної блокади кордону із нашою державою. Однак українці вирішили діяти також і знайшли відповідь для протестувальників.

Натомість українські перевізники вирішили відповісти польським колегам і також влаштувати акцію на кордоні.

Протестувальники планують пропускати польські вантажні автомобілі на територію України, але із затримкою, з якою польські страйкарі пропускають українські. Таку акцію вже проводили на пункті пропуску “Устилуг”.

15:12, 20 лютогоПольські протестувальники не пропустили вантажівку з автівками для українських військових

У мережі 16 лютого оприлюднили відео, де українські перевізники розповіли, що польські протестувальники не пропустили вантажівку з автівками для Сил оборони.

Крім того, на відеозаписі, яке оприлюднили в мережі показали автівки для військових, якими була завантажена фура. На кадрах можна побачити, що це саме військова техніка, яку везли для наших захисників.

15:11, 20 лютогоЗеленський доручив Шмигалю терміново переговорити з Туском

Президент Зеленський у зверненні 15 лютого відреагував на ситуацію із розсипаним зерном та на протести на кордоні загалом.

За словами глави держави, він провів нараду щодо прикордонної ситуації з Польщею. За її результатами, президент доручив прем’єр-міністру Шмигалю терміново переговорити із Туском.

15:09, 20 лютогоБудівлю Єврокомісії у Вроцлаві закидали яйцями

15 лютого кілька сотень тракторів заблокували центр Вроцлава. Відомо, що фермери у столиці Нижньої Сілезії протестували проти Зеленого курсу. Як розповідають журналісти, під час мітингу вони навіть закидали яйцями будівлю Єврокомісії. Крім того, деякі протестувальники запалили фаєри та петарди.

У мерії Вроцлава повідомили, що у мітингу у четвер 15 лютого взяли участь близько 2 тисяч учасників. Їхня мета – виступити проти Зеленої угоди й обмежень на торгівлю тваринами. Фермери також вимагали обмежити торгівлю з Україною.

15:07, 20 лютогоАнонс повного блокування

Польські фермери не отримують бажаного результату своєї акції протесту, тож 15 лютого вони оголосили про намір повністю заблокувати кордон із Україною 20 лютого.

15:05, 20 лютогоРозсипане зерно на кордоні

На українсько-польському кордоні 11 лютого стався скандал із протестувальниками. Перед Дорогуськом польські фермери пошкодили декілька українських фур та висипали з них зерно.

Водії вантажівок стверджують, учасники блокади підійшли з болгарками й порізали ними замки та відсіки.

За даними польської поліції, протестувальники висипали з 3 вантажівок на дорогу частину зерна. Деякі учасники після цього відібрали його проби нібито задля “перевірки на вміст заборонених речовин”.

Посол України у Польщі Василь Зварич розповів, що посольство звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу після інциденту з зерном на кордоні. Він зазначив, що українські вантажівки були опломбовані після митних процедур і мали їхати транзитом до Литви.

Посол також підкреслив, що такі методи протесту не можуть бути прийнятними в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральні наслідки цієї провокації. Підкресливши позицію України, він закликав притягнути винних до відповідальності за їхні дії.

15:00, 20 лютогоУгорські фермери підтримали поляків

Угорське видання Világgazdaság написало, що їхні фермери 9 лютого влаштували протест біля пункту пропуску “Захонь” на кордоні з Україною. Адже вони також виступили проти позиції ЄС.

15:00, 20 лютогоПольські фермери знову вийшли на протест

Так фермери вранці 9 лютого вийшли на протест на кордоні та в деяких населених пунктах. Зокрема, між містом Ястрове та Подґає обіцяли страйкувати 24 години.

Крім цього, вони деякий час не пропускали нікого через кордон.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *