Пресконференція Зеленського, розстріл українських військовополонених: хронологія 732 дня війни

Війна в Україні / Колаж 24 Каналу

В Україні розпочалась 732 доба повномасштабного вторгнення Росії. Окупаційні війська не полишили спроб захопити українську територію та продовжують тероризувати українців дроновими атаками. Уночі ворог вкотре запустив ударні дрони типу “Шахед”.

Про головні події дня станом на 25 лютого, ситуацію на фротні, дипломатичні перемоги, наслідки атаки, – читайте у матеріалі 24 Каналу.

23:57, 25 лютогоКортеж глави МЗС Бербок переслідував російський розвідувальний безпілотник

За інформацією журналістів AFP, під час візиту глави МЗС Німеччини Анналени Бербок до Миколаєва був помічений російський розвідувальний безпілотник, який якийсь час слідував за броньованим кортежем міністерки, але зрештою дрон розвернувся. Тому МЗС Німеччини вирішило негайно поїхати звідти з міркувань безпеки.

Міністерка і її делегація від’їжджали кортежем на великій швидкості – у такій ситуації “найбезпечнішим варіантом” було продовжувати рух, заявили в делегації.

23:55, 25 лютогоУ Косово виявили мертву українку

Ввечері 21 лютого правоохоронці Косово помітили на аварійній смузі траси Ферізай – Пріштіна тіло молодої українки. Виявилося, що жертва – це українка родом з Черкаської області. Зазначається, що дівчині з ініціалами О.К. було 22 роки.

Регіональні слідчі косовської поліції за погодженням із прокурором виїхали на місце події, і медична бригада констатувала її смерть. Прокуратура спільно з усіма іншими відповідними структурами працює над з’ясуванням обставин цієї смерті,
– повідомили у ЗМІ.

За розпорядженням прокурора тіло жертви було відправлене на розтин до Інституту судової медицини у Пріштіні. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про “Дорожньо-транспортну пригоду зі смертельним наслідком”.

23:08, 25 лютогоПольські фермери розсипали цвяхи на кордоні

На пункті пропуску “Рава-Руська – Гребенне” польські фермери розсипали по всій дорозі цвяхи та шурупи. Як зазначив водій, який стояв у черзі, зробили це саме поляки. Вони приїхали на пікапі та викинули з багажника гострі предмети.

Ймовірно, польські фермери зробили це, аби українські водії, які й так стоять у черзі, пробили колеса та не змогли продовжити рух. На місце вже прибули поліцейські та комунальники, щоб ліквідувати предмети з дороги – щоб українські водії змогли безпечно проїхати.

23:03, 25 лютогоУ Харкові чули вибухи

Очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що близько 23 години 03 хвилини у Харкові пролунали потужні вибухи.

Перебувайте в укриттях. Окупанти завдають ударів!
– розповів очільник ОВА.

Згодом він наголосив, що окупанти завдали ударів у Харківському районі.

“Попередньо: армія Росії вдарила ракетами С-300 з території Бєлгорода”, – написав він.

Очільник Харківської області також зауважив, що наразі інформації про постраждалих не надходило. Крім того, огляд місць влучань все ще триває.

22:53, 25 лютогоУ ПвК “Схід” назвали кількість знищених ракет та “Шахедів”

У Повітряному командуванні “Схід” повідомили, що ввечері 25 лютого наша ППО збила 3 крилаті ракети ворога. Також українські воїни знищили 5 БпЛА противника.

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак пізніше уточнив результати роботи ППО за цей вечір.

1 ракету оборонці приземлили у Синельниківському районі та ще 2 – у Дніпрі. В Новомосковському районі знищили 2 БпЛА та в Дніпровському – 3. Загалом приземлили 8 повітряних цілей,
– написав він.

22:43, 25 лютогоМалюк розповів про виявлення молодиків, які намагалися знищити Patriot на замовлення ФСБ

Глава СБУ Василь Малюк розповів, що загалом від початку повномасштабної агресії з боку Росії в Україні затримали понад 2 000 державних зрадників та понад 5 000 колаборантів.

47 агентурних мереж. Для вашого розуміння це, знаєте, можна сказати, справжні гадючники на тілі неньки України. Це негідники, які працювали на ворога,
– наголосив глава СБУ.

Малюк навів приклад з групою молодиків, яка складалася з 3 жителів Чернігівщини та Київщини. За словами глави СБУ, ці люди готували вогневе ураження системи ППО Patriot. Служба безпеки України затримала молодиків перед їхнім виконанням цих задач, коли зрадники вже монтували дрони-камікадзе. Перед цим молодики пройшли відповідні курси операторів БпЛА, згідно з завданням ФСБ.

22:33, 25 лютогоВіктора Павлущика обрали новим головою НАЗК

Переможцем конкурсу на посаду нового голови НАЗК 25 лютого став Віктор Павлущик. Рішенням комісії він став переможцем з-поміж 64 кандидатів. Він отримав підтримку як міжнародників, так і урядової квоти. Далі рішення по рекомендації відбіркової комісії має затвердити Уряд.

Конкурсна комісія визначила, що Віктор Павлущик має найкращі професійний досвід, знання і якості для виконання посадових обов’язків голови НАЗК, а також відповідає критеріям компетентності та доброчесності,
– повідомили в агентстві.

Наразі Віктор Павлущик старший детектив – керівник відділу детективів Національного антикорупційного бюро України.

22:25, 25 лютогоЛідер більшості у Сенаті зробив різку заяву під час візиту в Україну

Чак Шумер, який очолює більшість в американському Сенаті, нещодавно відвідав Україну. За результатами візиту він висловився щодо військової підтримки Києва з боку США.

Він наголосив на тому, що втрата України Росією матиме “руйнівні наслідки” для Сполучених Штатів.

Це поворотний момент, точка перегину щодо здатності Сполучених Штатів демонструвати себе – наші сили, нашу владу, наші можливості – у світ,
– зазначив Шумер.

Саме тому дуже важливо забезпечити українські сили необхідною зброєю.

22:01, 25 лютогоЦРУ допомагає українській розвідці боротися з Путіним, – ЗМІ

Як повідомляє The New York Times, в Україні функціонує мережа шпигунських баз, яку підтримує ЦРУ – вона налічує 12 секретних місць, побудованих вздовж російського кордону.

Союзники надають дані для ракетних ударів, відстежують пересування російських військ і допомагають підтримувати шпигунські мережі.

21:59, 25 лютогоЗеленський заявив, що в Україні попереду складні місяці

Президент сказав, що у березні – квітні на Україну тиснутимуть політично і фінансово з різних фронтів. Крім того, Росія готує на початок червня новий наступ.

21:00, 25 лютогоРосія провалила “найдорожчу в своїй історії ІПСО”, – Буданов

Очільник ГУР заявив, що Росія не змогла реалізувати ІПСО проти України, яка коштувала їй великі гроші. Ця операція називалася “Майдан-3”.

В рамках цієї операції окупанти спланували створити ситуацію, при якій поставити під сумнів легітимність прийняття рішень в Україні в період після 20 травня цього року. Вони розраховували на певну смуту в українському суспільстві у звʼязку з цим, яка буде спроектована на наше військо. Після цього, посіявши двоякі думки в нашій армії, в першій половині червня вони планували нанести воєнну поразку на сході, користуючись розхитаною заздалегідь ситуацією в армії. Але вони не зможуть нанести воєнну поразку, і ця їхня спецоперація вже провалилася,
— зазначив Кирило Буданов.

20:42, 25 лютогоСкільки снарядів Україна отримала з обіцяного ЄС мільйона

Зеленський наголосив, що наразі Україна отримала 30 відсотків від обіцяного мільйону снарядів від Європейського Союзу.

20:40, 25 лютогоЗеленський назвав кількість загиблих на війні українських воїнів

Президент повідомив, що за два роки повномасштабної війни загинули 31 тисяча українських військових.

Не 300 тисяч, не 150 тисяч, про які бреше Путін зі своїм брехливим колом. Але, тим не менш, кожен – це великі втрати для нас,
– наголосив глава держави.

19:36, 25 лютогоРосіяни розстріляли 7 українських військополонених біля Бахмута

Стало відомо про ще один цинічний і жорстокий злочин росіян. Окупанти розстріляли щонайменше 7 українських військових, які здавалися у полон. Це сталося на Бахмутському напрямку 24 лютого. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

18:30, 25 лютогоРосіяни вдарили по Запоріжжю: є жертва

Вдень окупанти вдарили балістикою по фермерському господарству в селі Малашівка Запорізькій області. Загинула одна людина, ще три поранені, повідомив голова області Іван Федоров.

17:30, 25 лютогоЗеленський прокоментував ймовірність участь Росії у саміті миру

25 лютого президент провів пресконференцію, під час якої у нього спитали про можливість участі Росії у саміті миру. Зеленський заявив, що навесні у Швейцарії має пройти перший саміт миру. Там країни-учасниці підготують документ по українській формулі миру, а потім представлять його через переговорників російській стороні.

Президент наголосив, що Росія може його не прийняти. Формат буде схожий на той, що був із зерновою угодою.

16:43, 25 лютогоМалюк пообіцяв “сюрпризи” для окупантів у Криму

Глава СБУ Малюк розповів про “сюрпризи” для окупантів, намагання ворога копіювати українські дрони та ймовірне третє ураження Кримського моста.

Також Малюк заявив, що у минулому році було виявлено 47 агентурних мереж.

Багато буде сюрпризів в морі, повітрі, щодо Криму, щодо інших тимчасово окупованих територій,
– сказав очільник СБУ.

16:24, 25 лютогоЧи окупували росіяни Ласточкине

Сили оборони України відійшли на західну околицю населеного пункту Ласточкине, що біля Авдіївки. Наразі на цьому напрямку тривають запеклі бої.

Українські військові зайняли підготовлені оборонні позиції.

Однак запеклі бої продовжуються. Ворог регулярно завдає ударів по позиціях українських захисників.

Тривають запеклі бої, ворог постійно застосовує керовані авіабомби, артилерію, FPV-дрони,
– сказав речник ОСУВ “Таврія” Лиховій.

Варто зауважити, що ввечері 24 лютого російські загарбники заявили, що захопили Ласточкине.

16:21, 25 лютогоУкраїна готує прорив у 2024 році, – Умєров

Україна має план дій на 2024 рік. Про нього публічно не говорять, однак він має принести результати.

На форумі “Україна. Рік 2024” міністр оборони Рустем Умєров заявив, що в керівництва є план дій на 2024 рік.

Всі кажуть, що краще за наші дії говорять наші результати. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб зробити прорив. План 2024 вже є. Ми публічно про нього не кажемо. Він потужний, він сильний, він дає не тільки надію, але й дасть результат у 2024 році,
– заявив Умєров.

16:16, 25 лютогоУкраїна має ракети з дальністю до 700 кілометрів

Під час форуму “Україна.2024 рік” міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що найважливіша програма для нашої країни – це ракетна програма. Він також повідомив, що у нас з’явилась далекобійна зброя, яка вразила ціль на 700 кілометрів.

16:13, 25 лютогоБуданов назвав “найпроблемніший” напрямок

За словами очільника ГУР, найбільш складною ситуація, є не на Куп’янському напрямку, як про це пишуть багато експертів. Проблема є з Авдіївським напрямком, додав він.

15:07, 25 лютогоБуданов назвав причину смерті Навального

Кирило Буданов заявив, що, за даними української розвідки, Навальний справді помер унаслідок відриву тромбу.

Раніше у The Moscow Times чинний чиновник з Кремля на умовах анонімності розповів, що з Навальним могли “перестаратися”. Той дуже багато днів сидів у штрафному ізоляторі.

14:05, 25 лютогоЧи отримала Росія ракети з Ірану, – у ГУР відповіли

Очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що Росія не отримала далекобійну балістику від Ірану, як про те раніше написали у ЗМІ.

Зокрема, Reuters зазначав про передачу Тегераном Москві понад 400 ракет.

13:51, 25 лютогоВ Києві триває форум “Україна. Рік 2024”

В Києві розпочався форум “Україна. Рік 2024”, на якому передбачені дискусії стосовно того, як Україні досягнути цілей у війні, реалізувати формулу миру та розвивати Сили оборони. Головне з форуму:

Міністр оборони Рустем Умєров констатував, що це найбільша війна з часів Другої світової і зазначив, що робиться усе можливе й неможливе, аби здійснити прорив.

Міністр з питань стратегічних галузей Олександр Камишін прозвітував, що оборонка значно розвинулась за 2 роки повномасштабної війни. Наразі вона охоплює 500 підприємств, які допомагають ЗСУ знищувати окупантів.

Україна знищила або уразила ворожої техніки на 5,5 мільярда доларів, заявив голова МВС Ігор Клименко.

13:24, 25 лютогоТри напрямки, де росіяни посилили угруповання

Російські загарбники посилили свої угруповання одразу на трьох напрямках, повідомив очільник пресслужби 26 артилерійської бригади ЗСУ Олег Калашніков.

Зокрема, окупанти посилили наступ на місто Часів Яр Донецької області.

Також на напрямок Лисівка – Андріївка та на Іванівське.

12:22, 25 лютогоРосія знищила залізничний вокзал у Костянтинівці

Росіяни обстріляли Костянтинівку Донецької області – знищили залізничний вокзал, пошкодили храм, приватні й багатоквартирні будинки, інші будівлі. Внаслідок ворожого удару поранень зазнала одна жінка.

11:45, 25 лютогоЯкі північнокорейські ракети запускає Росія

Заступник начальника ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький підтвердив, що росіяни вже використовували північнокорейські балістичні ракети під час атак по Україні.

Водночас, за його словами, “дуже складно виявити, що саме запускають: КН-23 чи це “Іскандер”, проте характеристики цих ракет — балістичні.

“Єдине, що ми чітко знаємо, що за розмірами ракети різні. І по-друге, північнокорейська ракета новіша в розробці, тому що, найімовірніше, за основу було взято російську розробку “Іскандер”, — пояснив керівник.

11:43, 25 лютогоСирський і Умєров відвідали передові командні пункти

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський і міністр оборони Рустем Умєров відвідали передові командні пункти військових частин у районі ведення бойових дій. Вони проаналізували ситуацію й обговорили подальші кроки. Зокрема, щодо потенціалу маневреної та позиційної оборони, а також підсилення окремих ділянок.

Сирський наголосив на важливості координації та належної оперативної взаємодії всіх формувань та органів Сил оборони, збереженні життя наших військовослужбовців і військовослужбовиць.

10:16, 25 лютогоНа Хмельниччині пошкоджено об’єкт інфраструктури

Під час атаки дронами у ночі у Хмельницькій області окупанти пошкодили об’єкт інфраструктури.

“Працювали сили ППО. Разом з тим внаслідок атаки відбулось пошкодження об’єкта інфраструктури”, – зазначили в Хмельницькій ОВА.

Наразі не було даних про постраждалих чи пошкодження.

09:09, 25 лютогоЧи є влучання в Києві

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко повідмив, що в області працювали сили ППО, і завдяки вдалій роботі мобільних вогневих груп влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не зафіксовано.

09:06, 25 лютогоППО знищила 16 з 18 дронів

Цієї ночі росіяни випустили 18 безпілотників по території України. У Повітряних силах уточнили, що ворог запускав цілі з Приморсько-Ахтарська (Росія) та з мису Чауда (Крим).

Дрони збили в таких областях:

  • Полтавська;
  • Київська;
  • Хмельницька;
  • Миколаївська (3 дрони);
  • Кіровоградська (2 дрони);
  • Дніпропетровська (1 дрон);
  • Запорізька;
  • Херсонська (1 дрон).

09:03, 25 лютогоГенштаб оновив статиску втрат ворога

За добу ЗСУ ліквідували 810 окупантів та десятки одиниць техніки. Від 24 лютого 2022 року російська армія втратила 409 820 чоловік особового складу.

Втрати російської армії / Інфографіка Генштабу

07:48, 25 лютогоРосія намагалася знищити ППО на Півдні

Керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк розповіла деталі нічної атаки. Зокрема, ворог намагався знищити систему ППО.

“На початку ночі ворог намагався за допомогою тактичної авіації з акваторії Чорного моря знищити нашу систему ППО, для чого використовував ракети типу Х-31П. Але вони були збиті над акваторією моря”, – повідомила Гуменюк.

06:41, 25 лютогоВорог атакував Хмельниччину

Начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін повідомив, що окупанти знову завдали удару по Хмельниччині.

У Хмельницькому районі було чутно вибухи. Прохання до усіх зберігати інформаційну тишу, допоки працюють усі відповідні служби. Деталі згодом,
– мовиться у повідомленні.

06:39, 25 лютогоВибухи на Хмельниччині

Під час повітряної тривоги на Хмельниччині лунали звуки вибухів.

Про вибухи у Хмельницькій області місцеві жителі повідомили о 5:08. Через 15 хвилин в регіоні пролунали повторні вибухи. Втретє було гучно приблизно о 5:38. Наразі офіційного підтвердження про збиті ворожі цілі чи можливі влучання від ОВА немає. Сигнал про відбій у Хмельницькій області прозвучав о 5:47.

06:36, 25 лютогоНа Київщині працює ППО

У ніч на 25 лютого окупанти атакували Україну “Шахедами”. У Київській області орієнтовно о 5:30 повідомили про звуки вибухів. Згодом в ОВА повідомили, що в області працює ППО.

06:35, 25 лютогоУ збитому А-50 загинуло 10 окупантів

У ГУР МО підтвердили, що унаслідок збиття російського літака А-50 знищено 10 окупантів – увесь екіпаж.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *