Рада прийняла закон про вдосконалення підручників

Верховна Рада ухвалила закон, метою якого є вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості шкільної навчальної літератури.

Законом внесено зміни до закону «Про освіту», якими встановлено чіткі вимоги до якості навчальної літератури, що використовується в школах, а також механізми дотримання цих вимог.

Зокрема, для забезпечення якості навчальної літератури та її відповідності вимогам законодавства, здійснюватиметься експертиза навчальної літератури. Встановлено, що експертиза підручників має здійснюватися на засадах прозорості, доброчесності, фаховості та незалежності експертів.

Міністерство освіти і науки визначатиме установу, що організовуватиме здійснення експертизи, навчання експертів, здійснюватиме заходи щодо забезпечення якості експертизи та дотримання принципів академічної доброчесності.

Окрім того, експерти нестимуть відповідальність за доброчесність та якість їхніх експертних висновків у порядку, встановленому законодавством та угодами, укладеними з ними з МОН.

Здійснення експертизи підручників особами, які мають потенційний або реальний конфлікт інтересів не допускатиметься.

Підручники, у яких буде виявлена невідповідність принципам та вимогам законодавства, зможуть використовуватися в освітньому процесі виключно після усунення недоліків.

Також законом встановлено, що експертні висновки та рішення щодо використання навчальної літератури в освітньому процесі із зазначенням назви видання та імен експертів оприлюднюватимуться на офіційних сайтах з метою забезпечення їх доступності для всіх учасників освітнього процесу.

підручники

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *