Школи самостійно визначать форму організації навчання

Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу у новому навчальному році визначатимуться педагогічними радами закладів освіти.

Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства освіти і науки, що надані закладам освіти.

При визначенні структури та тривалості навчання школи мають дотримуватися часу, передбаченого освітньою програмою та відповідного обсягу навчального навантаження.

Форму організації освітнього процесу у МОН радять обирати в залежності від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Навчання може відбуватися очно, дистанційно або з використанням змішаної форми навчання.
Освітній процес в очному режимі може бути запроваджений в приміщеннях закладу освіти виключно у межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі оголошення повітряної тривоги.

Якщо потужності захисних споруд є недостатніми, то навчання може бути організовано шляхом розподілу навчального часу в межах годин або змін упродовж дня, тижня, місяця чи семестру.

Водночас на території ведення бойових дій і на тимчасово окупованих територіях освітній процес має бути запроваджений у дистанційному режимі. В умовах дистанційного навчання школа самостійно прийматиме рішення щодо зняття обмеження на максимальну кількість учнів у класі. При цьому вчителі можуть виконувати свою роботу дистанційно в будь-якому місці за власним вибором.

Освітній процес за змішаною формою поєднуватиме очний і дистанційний режими. За рекомендацією МОН, таке поєднання підходить для різних занять: практичні та лабораторні заняття можуть проводитися в очному режимі, лекційні – дистанційно.

Водночас у початковій школі, за визначенням фахівців Міністерства освіти і науки, бажано проводити заняття в очному режимі, адже діти потребують живого спілкування.

Форма навчання може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.

Навчальний рік у школах традиційно розпочнеться в День знань 1 вересня та триватиме до 30 червня 2023 року.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *