Сильні зливи та грози: чи буде це літо дощовим

Чи буде літо дощовим / Валентини Поліщук, 24 Канал

Цього року в Україні спостерігається аномальна погода. Зима була теплою, а перша половина квітня взагалі спекотною. Втім, на весні не минулося без дощів.

Та чи буде дощовим літо, в інтерв’ю 24 Каналу розповіла Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

Чи чекати сильних дощів влітку

Метеорологиня зазначила, що поки аномально великої кількості опадів не прогнозується. Ймовірно, що опадів за сезон випаде в межах кліматичної норми.

Найбільш нестійкою погода в Україні буває у липні. Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Тож і цей рік не буде винятком,
– підкреслила Віра Балабух.

Яка буде погода до кінця весни

  • Експертка зауважила, що відповідно до розрахунків чисельних моделей прогнозу погоди, такі великі аномалії температури, як на початку квітня, малоймовірні.
  • Однак, у міру того, як ми наближатимемось до літа, температура повітря підвищуватиметься і, ймовірно, знову перевищить 25 градусів, особливо на Півдні.
  • За розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, середня за місяць температура у травні може бути на 1 – 2 градуси вищою за кліматичну норму у західних, південних та південно-східних областях України.
  • Тим часом решті території – у межах норми.
  • Спікерка також відповіла, чи можливо, що квітень виявиться теплішим за останній місяць весни.
  • Балабух зазначила: “Це малоймовірно. А от початок квітня дійсно може бути теплішим, ніж травень в деяких районах України. Адже середня температура травня на значній території країни – в межах 15 – 18 градусів, а на початку квітня середня за добу температура повітря сягала 18 і навіть 20 градусів”.

Важливо! Надійний прогноз про те, яких значень може досягти температура повітря, синоптики можуть дати лише за 5 діб. Коли йдеться про більший термін, можна говорити тільки про тенденції, те, як може змінитись температура упродовж місяця чи сезону відносно кліматичної норми.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *