УНН представляє п’ять кулінарних варіантів на основі рису: різотто з лососем та моцарелою, грибне різотто, стрибучого Джона, аранчіні з сиром та овочевий бір’яні. Ці рецептури стануть гарним доповненням будь-якого меню — від повсякденного до урочистого.
Обговорюючи рисові делікатеси, перша асоціація — це класичний плов. Але редакція УНН підготувала п’ять незвичних рецептів, які варто спробувати як для щоденного обіду, так і для особливих випадків.
Лососєве ризотто з моцарелою
Класика північноіталійської кухні. Для ідеального результату рекомендовано брати круглозернистий рис із підвищеним вмістом крохмалю.
Інгредієнти
· 1 склянка рису
· 200 г філе лосося
· 200 г моцарели
· ½ склянки сухого білого вина
· Олія, сіль
· ½ цибулини
· 1 склянка води
Приготування
1. Дрібно порізану цибулю пасерувати на олії до карамельного відтінку. Додати кубований лосось і підсмажити. Ввести рис, продовжують прогрівати 2-3 хвилини при постійному помішуванні.
2. Влити вино та випарити алкоголь. Додати воду, присолити і готувати до м’якості рису.
3. Порізану моцарелу додати до страви, перемішати і прогріти ще 60 секунд.
Грибне ризотто
Інгредієнти
· 1 склянка рису
· 1 цибулина
· 200 г печериць
· ½ пучка петрушки
· 2 ст. ложки пармезану
· 50 г коньяку
· 50 г вершкового масла
· Олія, сіль, перець
· 1,5 склянки води
Приготування
1. Обсмажити порізані гриби та цибулю півкільцями. Додати рис і продовжити пасерування.
2. Влити коньяк і випарити. Додати воду, приправити і довести до готовності, при потребі доливаючи рідину.
3. Закінчити страву вершковим маслом, сиром та порізаною зеленню.
Стрибучий Джон
Культова страва американського Півдня, що з’явилася завдяки переселенцям із Конго. Назва походить від прізвиська кульгавого офіціанта Джона.
Інгредієнти
· 1 склянка рису “жасмин”
· 1 склянка квасолі “вігна”
· 200 г копченої грудинки
· 1 цибулина
· 1 зубчик часнику
· ½ ч. ложки гострого перцю
· Сіль, олія
Приготування
1. Квасолю замочити на 6 годин, потім варити 30 хвилин у підсоленій воді та промити.
2. Обсмажити нарізане м’ясо з цибулею, часником і перцем.
3. З’єднати квасолю з м’ясною сумішшю у каструлі, залити водою і тушкувати 20 хвилин.
4. Додати рис, посолити і готувати ще 20 хвилин до м’якості.
Аранчіні з моцарелою
Популярні сицилійські закуски з рисової маси та сирною начинкою.
Інгредієнти
· 250 г рису “арборіо”
· 3 яйця
· 75 г борошна
· 50 г твердого сиру
· 50 г вершкового масла
· 1 головка моцарели
· ½ пучка цибулі-ріпчастої
· Сіль, олія, панірувальні сухарі
Приготування
1. Зварити рис аль-денте, змішати з сиром, маслом, яйцями і сформувати кульки.
2. У центр кожної кульки покласти суміш моцарели з цибулею.
3. Обваляти заготовки у яйці та сухарях, обсмажити до рум’яності.
4. Викласти на паперовий рушник для видалення зайвої олії.
Бір’яні з овочами
Ароматна страва південноазійської кухні з рисом та прянощами.
Інгредієнти
· 1,5 склянки рису “басматі”
· 2 цибулини
· 2 картоплини
· 1 баклажан
· 4 помідори
· 2 цукіні
· 1 ч. ложка імбиру
· 2 ст. ложки родзинок
· 2 зубчики часнику
· ½ ч. ложки гострого перцю
· ½ ч. ложки куркуми
· ½ ч. ложки шафрану
· ½ склянки йогурту
· Сіль, олія
Приготування
1. Порізати овочі, запарити шафран окропом.
2. Обсмажити родзинки, цибулю, часник зі спеціями.
3. Додати помідори та йогурт, тушкувати до загустіння.
4. З’єднати рис із соусом, додати овочі та готувати під кришкою 20 хвилин.
5. При подачі прикрасити родзинками.