Таких ракет дійсно мало: як ЗСУ зможуть використовувати ATACMS, якщо США їх нададуть

Коротка версія новини

  • ЗСУ можуть отримати ракети ATACMS в рамках допомоги від США.
  • Ракети ATACMS допоможуть в Україні вражати російські військові цілі, включаючи окупований Крим.
  • Постачання ATACMS є важливим кроком, але потрібно також інше обладнання та озброєння.

Прийняття законопроєкту щодо надання Україні допомоги від США припускає передачу ракет ATACMS. Хоч таких ракет є досить мало, але вони стануть важливим інструментом для знищення російських військових цілей.

Таку думку 24 Каналу висловив військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп, зауваживши, що ці ракети не прив’язані до повітряних носіїв. Також він додав, що такий крок США зможе стати прикладом для інших країн щодо передачі Україні далекобійного озброєння.

Ракет є досить мало

Розраховувати на постачання великої кількості таких ракет не потрібно. За місяць США, можливо, буде передавати лише кілька десятків.

Таких ракет є мало, американці люблять говорити, що для інших загроз їм потрібно зберегти певний потенціал цих ракет,
– зазначив військовий оглядач.

Важливість ATACMS

Ракети ATACMS, за словами Шарпа, є важливим інструментом, який допоможе Україні вражати будь-яку ціль на окупованих територіях, включаючи Крим. Мовиться про ракету з унітарною боєголовкою дальністю 300 кілометрів. Ці ракети не прив’язані до повітряних носіїв, як Storm Shadow. Вони прив’язані до HIMARS, які маневрують по всій лінії фронту.

Більше далекобійної зброї – більше можливостей вражати важливі цілі, такі як штаби частин, з’єднань. Недавно, наприклад, в Луганську, ймовірно, був знищений штаб бригад,
– зауважив військовий оглядач.

Також він додав, що залишається питання щодо складів боєприпасів, які росіяни, скоріш за все, не залишать під ударом в зоні ураження. Якби Україна могла застосовувати ATACMS по території Росії, тоді в нас було б багато можливостей. Однак добре, що “відкритим” залишається окупований Крим.

Важливі не лише ATACMS

Проте, за словами військового оглядача, треба розуміти, що ракета – це не “чарівна паличка”, а лиш додатковий інструмент. Дуже важливо, щоб в рамках пакета допомоги від США було все, що потребує Україна, навіть менш важливе, ніж ракети дальнього радіуса.

Нехай це буде обладнання для розмінування, снаряди, артилерійські стволи, ракети Javelin та літаки F-16. Все це створює військовий потенціал, який потрібний для спинення просування ворога,
– прокоментував Шарп.

Важливий крок

За словами військово оглядача, постачання ATACMS стане останнім психологічним бар’єром щодо базисних систем озброєння для США.

Бар’єра немає, значить можна постачати щось еквівалентне. Можливо і німці на щось наважаться, якщо американці зроблять цей крок, мається на увазі Taurus. Однак важливо те, що цей пакет пройшов і там є важливіші речі, ніж ATACMS,
– додав Шарп.

Військова допомога від США: останні новини

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що допомога від США є шансом на “перемогу”. Також він висловив сподівання, що розгляд пакета в Сенаті США і направлення президенту США Джо Байдену “будуть достатньо швидкими”.
  • Республіканка Марджорі Тейлор Грін, яка відома своєю антиукраїнською позицією, після голосування яскраво демонструвала, що вона проти допомоги. До голосування вона пропонувала правку “зменшити кожну суму в цьому законі до нуля”.
  • Аналітики ISW вважають, що до червня 2024 року завдяки допомозі від США ЗСУ матимуть суттєво покращене оперативне становище. Однак вони додали, що для цього потрібен час.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *