Тактична перемога обох сторін: чого зумів досягти Орбан у Євросоюзі

За даними Financial Times, Євросоюз готовий піти на поступки Угорщині, аби розблокувати рішення про допомогу Україні у 50 мільярдів євро. Та це – тактична перемога обох сторін.

Таку думку 24 Каналу висловив політолог Олег Лісний, зауваживши, що політики типу Віктора Орбана можуть слово дати та забрати. А коли щось обіцяє Євросоюз, то це може свідчити про те, що наступного року у прем’єра Угорщини буде право вето. До слова, ЄС запропонував Угорщині у 2025-му році оцінювати, чи потребує Україна грошової допомоги.

“Це свідчить про те, що в наступному році Орбан матиме стовідсоткове право заветувати наш шлях або допомогу, або ще що завгодно”, – наголосив політолог.

Це, на його думку, погана історія, адже з такими політиками як Орбан треба використовувати тактику “батога та пряника”. Те, що угорського прем’єра вивели на каву, коли європейські країни ухвалювали рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС, було тактично красиво.

Сподівався, що керівництво Євросоюзу і потужних держав відчуло в собі силу, і знайдуть механізми для того, щоби одна ця ложка дьогтю в бочці меду не плавала щонайменше,
– наголосив Лісний.

Поки що виглядає так, що члени ЄС хочуть відкласти проблему на певний час.

Позиція Угорщини щодо допомоги для України

  • На саміті ЄС у Брюсселі, що проходив у грудні 2023 року, Євросоюз розглядав питання щодо фінансової допомоги для України. Розмір пакета – 50 мільярдів євро. Однак прем’єр Угорщини заблокував це рішення.
  • Згодом стало відомо, що Євросоюз готує новий резервний план допомоги для української держави в обхід Угорщини.
  • Politico у січні повідомило, що Угорщина готова розблокувати пакет допомоги для України. Однак, за умови, якщо фінансування переглядатимуть щороку.
  • Тим часом у Європарламенті зібрали голоси, аби позбавити Угорщину можливості голосувати у Раді ЄС. Це була ініціатива депутата Європарламенту від Фінляндії.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *