Залужний підтвердив знищення літака А-50

Залужний підтвердив знищення А-50 / Колаж 24 Каналу (фото ілюстративні, Getty Images)

Українські захисники збили ворожий літак дального радіолокаційного виявлення А-50. Це вже підтвердив Головнокомандувач ЗСУ.

Валерій Залужний подякував Повітряним силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї, передає 24 Канал.

Знищено А-50 та Іл-22

Воїни Повітряних сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22,
– заявив головком.

Повітряні сили знищили А-50: дивіться відео

Коротка довідка. А-50 – це літак далекого радіолокаційного стеження та управління (ДРЛС). Він створений для виявлення та супроводження повітряних і надводних цілей, оповіщення військ про повітряну та надводну ситуацію.

Окрім того, А-50 може слугувати командним пунктом та застосовуватися для управління винищувачів й ударної авіації при їх наведенні на конкретні цілі.

Що відомо про знищення повітряних суден

  • Ввечері 14 січня ЗМІ та телеграм-канали писали, що над акваторією Азовського моря українські військові завдали ударів по двох російських повітряних суднах. Зокрема, А-50 та Іл-22. Зазначали, що перший збили, а другий пошкодили і його екіпаж нібито терміново попросив про посадку в Анапі.
  • Також ЗМІ з посиланням на джерела писали, що А-50 заступив на чергування у районі Кирилівки близько 21:10 – 21:15. Його вдалося збити практично одразу. Літак ДРЛС зник з радарів і більше не відповідав на запити тактичної авіації.
  • Джерела 24 Каналу повідомили, що бортовий номер А-50 був RF-50601.
  • Повітряний командний пункт Іл-22М11 з бортовим номером 75106 здійснював чергування у районі Стрілкового. Українські захисники підбили його уздовж узбережжя Азовського моря. До речі, також близько 21 години.
  • Вранці 15 січня командувач Повітряних сил Микола Олещук написав: “Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди”. Додав, що поки без деталей.

Цікаво! За даними з відкритих джерел, у Росії було на озброєнні 9 А-50, вартість кожного – 330 мільйонів доларів. Тепер же їхня кількість зменшилася до 8. Однак, агресор має й модифікації. Зокрема, А-50М – з модернізованим комплексом “Джміль-М”, А-50І – російсько-ізраїльська модифікація, А-50ЕІ – експортний варіант для ВПС Індії, А-50У.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *