Триває з’ясування, – ОСУВ “Таврія” щодо ймовірного розстрілу українських полонених в Авдіївці

У ЗСУ висловивилися щодо розстрілу полонених в Авдіївці / Колаж 24 Каналу

00:00

Мережею ширилися кадри з розстрілом українських полонених в Авдіївці. Наразі наші військові з’ясовують, що саме відбулося, щоб підтвердити чи спростувати інформацію про черговий воєнний злочин окупантів.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій. Він зазначив, що наразі немає достатньо даних, щоб точно висловитися щодо ситуації з розстрілом українських полонених в Авдіївці, передає 24 Канал.

У ЗСУ сказали, що знають про ситуацію з розстрілом полонених

Дмитро Лиховій у коментарі Суспільному зазначив, що наразі немає спростування або підтвердження того, що росіяни розстріляли шестеро військовополонених українців у Авдіївці.

Триває з’ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини,
– пояснив він.

Водночас капітан наголосив, що окупанти понесуть відповідальність за черговий можливий воєнний злочин стосовно наших захисників, які могли здатися в полон.

Згодом в ефірі національного марафону Лиховій підкреслив, що те, чи відбулося оточення або блокування невеликої групи наших захисників – це питання окремих розслідувань. Зокрема, мають з’ясувати, що призвело до їхньої загибелі.

“Збройні Сили України перевіряють обставини загибелі групи українських полонених військовослужбовців у процесі виходу з позиції “Зеніт” на південній околиці Авдіївки. Ця перевірка має також ідентифікувати загиблих військовослужбовців, зображення яких поширюють в російських пропагандистських ресурсах”, – зазначив Лиховій.

Водночас він застеріг, що подібне розслідування не може бути швидким. Адже одна справа це OSINT-розслідування, за фото чи відео, а інша справа з’ясовувати імена й особисті дані загиблих по підрозділах та інших рівнях наших Збройних Сил, які мають остаточно надати всі відповіді на запитання.

Зверніть увагу! Якщо з’ясують, що окупанти причетні до розстрілу українських полонених в Авдіївці, то це стане черговим доказом жорстоко порушення Женевської конвенції з боку російських військових. Тому всі виконавці та пособники воєнних злочинів мають бути притягнуті до відповідальності.Офіс генпрокурора почав розслідування

В Офісі генпрокурора зазначили, що, за даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з телеграм-каналів було опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

Захисники були важкопоранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію,
– розповіли прокурори.

Правоохоронці зауважили, що, не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї.

Наразі щодо можливого вбивства українських полонених триває досудове розслідування. Воно стосується порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Що відомо про ситуацію з розстрілом полонених в Авдіївці

  • Український проєкт Deep State 18 лютого поширив інформацію, що росіяни нібито розстріляли 6 полонених українських воїнів в Авдіївці. За даними аналітиків, це сталося на позиції Музей на “Зеніті” 15 лютого, в день, коли російська армія захопила позицію наших захисників.
  • Потім журналісти “Слідство.Інфо” зазначили, що це були українські захисники, яких не евакуювали з позиції “Зеніт” в Авдіївці.
  • Крім того, автори матеріалу поспілкувалися з матір’ю, дружиною і сестрою трьох українських військових, які перебували на позиції “Зеніт”, і жінки впізнали у відео своїх рідних за формою та татуюваннями.
  • Варто зазначити, що командувач ОСУВ “Таврія” зазначав, що під час відходу з позиції “Зеніт” на південному сході Авдіївки кілька військовослужбовців дійсно потрапили у полон окупантів. Однак чи були саме ці бійці розстріляні окупантами – наразі невідомо.
  • Уже 17 лютого головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що ухвалив рішення про виведення наших захисників з Авдіївки на підготовлені рубежі оборони. Це було зроблено, щоб уникнути оточення та зберегти життя та здоров’я наших військовослужбовців.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *