У Києві за підтримки Туреччини відкрили швейну майстерню для допомоги жінкам в умовах війни

У Києві за підтримки Туреччини відкрили швейну майстерню для допомоги жінкам в умовах війни

Посол Турецької Республіки в Україні Мустафа Левент Більген взяв участь у відкритті швейної майстерні у Києві. Майстерня дасть змогу жінкам отримати професійну освіту та підтримати сімейну економіку в умовах війни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, швейна майстерня працюватиме на базі Об’єднання мусульманок України.

Цей проєкт спрямований на формування нових можливостей для працевлаштування жінок, чиї чоловіки, батьки чи сини воюють, та які не мають достатньо соціальних та економічних можливостей.

«Завдяки цьому проєкту ми запровадили механізм, що підтримуватиме сферу зайнятості жінок, які мають труднощі у професійній діяльності через релігійні та соціальні особливості. Ми вважаємо за доцільне сприяти національним та глобальним зусиллям щодо підвищення рівня зайнятості жінок, враховуючи їхній економічний потенціал у розвитку», – сказав у виступі на відкритті майстерні координатор Турецького агентства зі співробітництва та координації ТİКА Ях’я Кемаль Тунджа.

Тунджа наголосив, що агентство продовжує діяльність у сфері розвитку, орієнтовану на жінок по всій Україні, а також висловив сподівання, що цей проєкт відкриє можливості для нових важливих ініціатив.

Він розповів, що вже відремонтовано приміщення швейної майстерні, виготовлено меблі та закуплено необхідне обладнання, серед якого швейні та вишивальні машини, праски, термопрес, різноманітне обладнання та інструменти, а також тканини, нитки та інші матеріали для навчання.

Як зазначила у розмові з кореспондентом Укрінформу голова Об’єднання мусульманок України Батуль Рустемова, прагнення навчати жінок шити одяг з’явилося в організаторів через труднощі з його придбанням в Україні та дороговизною. Ще однією причиною стало прагнення створити власне виробництво мусульманського одягу з елементами кримськотатарської культури. Окрім того, передбачається виготовлення сувенірної продукції з кримськотатарською автентикою.

За словами організаторів проєкту, також планується організація професійного навчання для двох груп загальною кількістю 30 осіб. Навчання триватиме один рік, протягом якого учениці зможуть отримати необхідні навички та знання для успішного працевлаштування та самозайнятості.

Навчальні курси проводять професійні вчителі та майстри. Організатори програми пропонують навчання на побутових та промислових швейних машинах, після проходження яких жінки зможуть шити для себе, своїх родин, а також працювати на замовлення.

Символічне відкриття заходу відбулося також за участі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, муфтія Духовного управління мусульман Криму Айдера Рустемова та жінок-членкинь Об’єднання мусульманок України.

Турецьке агентство зі співробітництва та координації (TİKA) – підрозділ департаменту віцепрезидента Туреччини, який відповідає за координацію та надання міжнародної технічної допомоги. ТІКА співпрацює через 58 координаційних офісів із більш ніж 170 країнами світу та здійснює допомогу з метою розвитку. Координаційний офіс TİKA в Україні працює з 1997 року та реалізує проєкти в таких сферах, як освіта, охорона здоров’я, захист культурної спадщини, обмін досвідом, посилення інституційної спроможності органів державної влади тощо. За роки роботи в Україні TİKA впровадила близько 500 проєктів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *